Apa agaknya perkembangan bayi usia 6 minggu yang patut ibu ketahui ya? Jangan bimbang, dalam perkongsian artikel ini ada jawapannya.

Pada minggu kedua dalam bulan yang pertama, bayi anda mungkin mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dalam cara yang tertentu seperti merenung, menangis atau berdiam diri.

Bayi Sudah Berusia 6 Minggu? Ini Antara Perkembangan Yang Ibu Patut Tahu

Sokongan untuk bayi anda.

Kebanyakan pakar tidur cadangkan meletakkan bayi anda di tempat tidur semasa mereka masih terjaga, tetapi mengantuk. Jadi bersedialah untuk bayi anda berikan ganjaran kepada semua penjagaan anda dengan senyuman yang berseri-seri, tanpa gigi, hanya untuk anda. Ini akan membuatkan hati anda cair.

Pada minggu kedua dalam bulan yang pertama, bayi anda mungkin mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dalam cara yang tertentu seperti merenung, menangis atau berdiam diri.

Kesihatan dan Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor? Bergantung kepada kesihatan si kecil anda, doktor akan menjadualkan pemeriksaan.

Walau bagaimanapun, jika anda membawanya ke doktor minggu ini, sila berunding dengan doktor anda mengenai isu-isu berikut:

  • Jika bayi usia 6 minggu anda mendapat berat badan secara perlahan-lahan atau mempunyai sebarang penyakit
  • Jika anda mempunyai sebarang keraguan yang timbul dalam tempoh dua minggu yang lalu tentang kesihatan, tingkah laku, tidur bayi anda, masalah penyusuan

IKLAN

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu:

Pemakanan bayi usia 6 minggu

Jangan bimbang jika anda tidak dapat menyusukan bayi. Bayi menyusu botol, termasuk bayi anda, sihat, gembira, dan berat badan yang mencukupi, jika mereka mendapat formula yang cukup.

Terlalu banyak formula yang boleh membawa kepada bayi terlalu montel yang juga boleh membawa kepada masalah lain. Jika mereka telah meludah, sakit perut atau berat badan berlebihan, mereka mungkin akan mengambil terlalu banyak auns.

Pakar kanak-kanak akan memberitahu anda berapa banyak susu formula mereka perlu dapatkan pada setiap bayi. Juga, pada peringkat ini, doktor mungkin menetapkan beberapa vitamin dan nutrien seperti vitamin D dan zat besi.

IKLAN

Kedudukan tidur bayi usia 6 minggu

Apabila ibu bapa meletakkan bayi tidur, belakang memang merupakan kedudukan pilihan. Kajian telah menunjukkan bahawa tidur belakang kurang demam, kurang masalah tidur tersumbat, dan kurang jangkitan telinga dan lebih cenderung meludah pada waktu malam. Mulakan tidur bayi anda pada belakangnya dengan segera, supaya mereka terbiasa dan berasa selesa dalam kedudukan itu dari awal.

Pernafasan bayi

Kadar pernafasan normal yang baru lahir adalah kira-kira empat puluh kali setiap minit semasa terjaga; apabila bayi anda tidur, walau bagaimanapun, ia boleh melambatkan kepada dua puluh kali seminit.

Tetapi apa yang membimbangkan anda ialah bagaimana corak pernafasan bayi tidak teratur semasa dia sedang tidur. Bayi anda mungkin bernafas dengan cepat, dengan nafas yang cepat dan cetek yang berulang, bertahan 15 hingga 20 saat, dan kemudian berhenti seketika selama kurang daripada 10 saat, dan kemudian bernafas lagi.

Jenis corak pernafasan ini dipanggil pernafasan berkala, adalah normal dan dikawal oleh pusat kawalan pernafasan belum matang bayi anda di dalam otak.

IKLAN

Kebersihan tali pusat bayi usia 6 minggu

Jangkitan tali pusat jarang berlaku, terutamanya jika anda menjaga kawasan pusat dan pastikan bayi anda bersih dan kering. Jika anda perasan kemerahan kulit di sekitarnya atau tali pusat atau kawasan dari rembesan dari bahagian bawah saraf, terutama apabila bau tali pusat, anda perlu segera bawa bayi anda ke doktor.

Jika bayi anda terkena jangkitan, doktor akan menetapkan antibiotik untuknya. Tali pusat biasanya kering di luar dan jatuh dalam tempoh satu atau dua minggu selepas bayi dilahirkan.

Apabila tali pusat jatuh, anda mungkin perasan darah yang sedikit atau sedikit cecair seperti aliran darah. Ini betul-betul normal dan tidak perlu dibimbangkan.

Walau bagaimanapun, jika tali tidak menutup sepenuhnya dan tidak mengeringkan dalam tempoh dua minggu selepas tali pusat jatuh, untuk penjagaan dan bantuan yang tepat pada masanya.

Kredit: Hello Doktor

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!