![Untitled design (3)](https://cdn.majalahpama.my/2018/08/Untitled-design-3-11-696x365.jpg)
Hari raya Aidiladha baru je berlalu, pasti ramai yang dapat daging korban kan. Jadi kalau mama-mama semua tak tahu nak masak apa dengan daging korban tu, apa kata buatkan untuk si manja menu begedil daging.
Tapi bagi anak mama-mama yang kurang gemarkan daging, mama masih boleh menggunakan ayam. Pilih Protein yang anda suka untuk ditambah dalam begedil ini. Ikuti perkongsian resipi dari Puan Farah Soraya;
Bahan-bahan
Daging/Ayam (ikut pilihan masing2)
Organic Pasta brand Neutral
Potato
Carrot
Oregano herbs
Cream cheese.
Cara-cara
Rebus potato sampai lembut.
Rebus pasta dan daging/ayam sampai masak.
Mashedkan potato then masukkan creamcheese dan isi daging/ayam yang dah diracik. Last sekali masukkan oregano herbs.
Lepastu bentukkan ikut citarasa masing masing.
Mommy simpan dalam fridge malam tadi then pagi tadi baru goreng. Sebelum goreng mommy salut dengan telur.
Sumber: Facebook Farah Soraya
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahan Semua Ada Di Dapur, Tanpa Garam & Gula Ini 10 Resipi Kudapan Untuk Bayi
![Bahan Semua Ada Di Dapur, Tanpa Garam & Gula Ini 10 Resipi Kudapan Untuk Bayi](https://cdn.majalahpama.my/2021/05/Copy-of-NEWBORN-2021-05-01T104732.684.jpg)
Buntu mama memikirkan resipi untuk si manja lagi-lagi resipi kuih muih ataupun kudap-kudapan. Jangan risau, di sini disertakan 10 resipi kudap-kudapan bayi yang hanya menggunakan bahan di dapur sahaja.
Di sini mami ingin berkongsi antara menu kudap-kudap eshan yg mami sediakan hanya dgn menggunakan bahan² yg ada di dapur. tak perlu pun bahan mahal atau bahan organik, tapi inshaallah masih mampu utk menyediakan menu best, sihat dan berkhasiat utk anak dan paling penting still NO SALT NO SUGAR
PENGAT JAGUNG KELEDEK BERSAGU
– 1 cawan jagung
– 1 cawan keledek oren
– 1 genggam sagu kecil
– 1 genggam kismis
– 3 sudu puree kurma
– daun pandan
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 kotak susu fernleaf full cream (any brand pun boleh, santan juga boleh)
– didihkan air di dalam periuk.
– apabila air tlh mendidih, masukkan jagung dan juga keledek. masak sehingga lembut.
– apabila telah lembut, masukkan kismis dan sagu kecil sehingga sagu masak iaitu berubah
warna jernih.
– kemudian, masukkan cream cheese tatura dan puree kurma.
– last sekali, tuangkan susu fernleaf full cream dan boleh padamkan api.
SAGU GULA MELAKA VERSI BABY
– sagu kecil
– puree buah naga (tak letak takpa. mami saja nak bagi colour sagu rendang tu menarik)
– air secukupnya
– daun pandan
– puree kurma
– fresh milk @ susu formula @ santan @ ebm
– mula² basuh sagu dan rendam dlm stgh jam (nak cepat masak masa merebus).
kemudian, rebuskan bersama puree buah naga sehingga warna sagu berubah jernih
– apabila sejuk, masukkan dlm peti sejuk utk dibekukan.
– utk air gula pula, mami guna air, puree kurma, dan juga daun pandan. rebus
kesemuanya.
– bila telah beku, bolehla diambil, tuangkan air gula dan curah fresh milk. siap!
PUDING ROTI BERSOS ALA KASTARD
BAHAN PUDING ROTI
– 5 keping roti
– unsalted butter
– 1 cawan fresh milk *
– 1 biji telur *
– 1 sudu teh esen vanila *
– 2 sudu puree kurma *
– kismis sbg hiasan
mula² blendkan bahan² bertanda *. kemudian, sapukan ub ke atas loyang dn juga roti. koyak² roti dan susun di dlm loyang. tuangkan bahan blend dan tekan² sedikit agar menyerap ke dalam roti. bakar dgn suhu 160 selama 20mnt atau sehingga kekuningan. nak kukus pun boleh.
BAHAN KUAH ALA KASTARD
– 1 cawan puree mangga
– 1 sudu tepung jagung
– 1 sudu cream cheese tatura
– 1 cawan fresh milk
– 1 sudu puree kurma
masak kesemua bahan sehingga sebati kecuali tepung jagung. bila telah kelihatan sebati, tuangkan tepung sedikit² dan kacau sehingga menjadi sedikit pekat. matikan api.
FRUIT ICE CREAM
– 3 sudu plain yogurt (mami guna brand farm fresh)
– 1 kotak susu fernleaf full cream
– 3 sudu puree kurma
– buah naga (pilihan masing²)
– satukan kesemua bahan² di dalam bekas.
– kemudian, masukkan ke dalam mould ais krim.
– bekukan di dalam fridge semalaman.
– apabila telah beku, sedia utk dimakan.
p/s: sukatan bahan ini boleh menjadi 5 batang homemade aiskrim.
FRIED CHEESY POTATO BALLS WITH DATES
-kentang
-tepung gandum unbleached
-puree kurma (pekat)
-cheese stick
– mula² steam @ rebuskan kentang sehingga betul² lembut. kemudian, lenyekkan kentang
sehingga hancur.
– kemudian, tambahkan tepung gandum unbleached sedikit demi sedikit sehingga adunan
tidak melekat dan boleh dibentukkan.
– utk mengelakkan adunan melekat di tangan, sapukan nipis tepung di tangan dan ambil
adunan tersebut barulah dilenyek2 di tapak tangan.
– masukkan puree kurma dan cheese. kemudian katupkan semula dan bulat2kan adunan
kentang tersebut.
– gorengkan dengan minyak penuh sehingga kekuningan.
CHEESY MINI PUMPKIN STICK
-1½ cawan labu (kukus)
-2 sudu puree kurma
-3 sudu tepung jagung
-tepung gandum unbleached (agak² sehingga doh tak melekat)
-3 sudu cream cheese tatura
satukan kesemua bahan dan gaul sebati. kemudian bentukkan mengikut kreativiti masing².
p/s : kena sesuaikan kuantiti tepung ya sebab kadang tekstur labu steam atau puree kurma juga mempengaruhi kejadian doh tersebut.
DONAT LABU
– 1 cawan puree labu
– 1 sudu teh yis
– 1 sudu ovallet
– 2 sudu fresh milk
– 1 sudu minyak masak
– 1 sudu puree kurma
– tepung gandum unbleached
– satukan kesemua bahan kecuali tepung dan gaul² sehingga sebati.
– apabila telah sebati, masukkan tepung sesudu demi sesudu dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
– setelah itu, bentukkan donat mengikut kreativiti masing².
– tips sy, utk elakkan doh melekat di tangan ketika membentuk donat, lapiskan tepung gandum sedikit di jari2. jangan guna minyak ya sebab minyak dia berlawanan dgn sifat yis, so nanti adunan akan kembang lambat.
– setelah itu, biarkan seketika sehingga donat naik cantik.
– apabila telah naik, bolehlah digoreng seperti biasa. dan jika ada baki dan ingiN difrozenkan, gorengkan seketika barulah disimpan.
PASTA EGG MUFFIN
bahan A
-pasta rebus
bahan B
-bebawangs
-isi ayam
-carrot
-cauliflower
-tomato
-cendawan
-cream cheese tatura
-tumiskan bebawangs dgn menggunakan minyak masak sehingga kekuningan. masukkn isi ayam dan diikuti sayur² lain mengikut urutan (yg lambat masak masukkan dahulu). last sekali masukkan cream cheese tatura dan padamkan api.
bahan C
-telur
-satukan kesemua bahan A,B dan C. make sure jumlah telur itu boleh menenggelamkan kesemua bahan ya.
-setelah itu masukkn ke dalam muffin tray yg telah dioles dgn unsalted butter.
-bakar dgn suhu 180 selama 25mnit. siap!
CHICKEN RICE BALLS
-isi ayam
-carrot
-sawi pakchoy
-bebawangs
-kentang
-cream cheese tatura
-nasi
-unsalted butter
mula² rebuskan kentang. setelah empuk, lenyek² dsn ketepikan. dalam kuali, tumiskan bebawangs dgn menggunakan unsalted butter sehingga naik bau. setelah itu masukkan isi ayam dan carrot yg telah dicincang kecil.
apabila telah masak, masukkan pula sawi pakchoy dan cream cheese dan tutupkan api. tuangkn kentang lenyek, nasi dan tumisan ayam dlm bekas lain. gaul² sehingga sebati. kemudian bentukkannya bulat² atau mebgikut kreativiti ibu². cara saya, saya akan masukkan di dalam chiller sebelum menggoreng agar ketulan rice ball kukuh dan tidak berderai ketika digoreng.
30minit sudah memadai ya. boleh digoreng menggunakan salutan telur, bancuhan tepung atau tanpa disalut apa². jika tidak mahu menggorengnya juga boleh sbb bahan² telah masak semuanya.
boleh juga jika ingin difrozenkan. golekkan rice ball di atas tpung gandum secara nipis dan gorengkan seketika, dan boleh frozen spt biasa.
CHEESY DORY STUFFED BAKED POTATO
-kentang (direbus)
-ikan dori (boleh juga guna ayam dan daging)
-unsalted butter
-bawang putih (tumbuk)
-halia (tumbuk)
-carrot
-daun sup
-cream cheese tatura
-cheese stick
-Mula² rebuskan kentang sehingga empuk. angkat dan apabila telah suam², keluarkan isi kentang tengah seperti dlm gmbar di bawah.
-Kemudian, dlm kuali, tumiskan bawang putih dan halia dgn menggunakan unsalted butter. setelah naik bau,masukkan pula carrot dan kacau² lagi. apabila carrot mulai masak, masukkan pula ikan dori dan kacau² sebati. apabila telah masak, boleh taburkan daun sup dan masukkan cream cheese tatura. gaul² rata dan matikan api.
– Ambil isi kentang yg telah dikeluarkan tadi dan masukkan di dalam tumisan ikan dori. gaul2 sebati lagi. setelah itu, sudukan ia ke dalam kentang yg tlh dikeluarkan isinya tadi. tekan² sedikit agar isi tersebut agak padat.
-Setelah siap, taburkan cheese di atasnya. (saya hanya menggunakan cheese stick yg dikerat2 sendiri).
-Bakar dengan menggunakan suhu 180 selama 20minit atau sehingga cheese meleleh dan kentang agak kekuningan.
Sumber: Eyra Nissa
Artikel Menarik: Tak Keluar Rumah Pun Ibu Risau Kesihatan Anak. Ini Apa Yang Boleh Dibuat
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Cara Nak Jimat Masa Buat Bubur Bayi, 2-In-1 Sekali Masak Nasi
![Ini Cara Nak Jimat Masa Buat Bubur Bayi, 2-In-1 Sekali Masak Nasi](https://cdn.majalahpama.my/2021/12/Copy-of-NEWBORN-2021-12-16T121724.202.jpg)
Masak bubur memang memerlukan masa yang lama untuk siap. Tapi bagi mama yang nak cepat dan kesuntukan masa, mama boleh cuba cara yang dikongsi ini. Lebih mudah dan dalam masa yang masa mama dapat siapkan dua hidangan iaitu nasi dan juga bubur.
Selamat mencuba!
INI CARA NAK JIMAT MASA BUAT BUBUR BAYI, 2-IN-1 SEKALI MASAK NASI!
Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk bubur. (Bahan nak masak nasi tu, macam biasalah ya.)
BAHAN-BAHAN:
Ikan bilis / ayam
Sayuran ikut kegemaran
1 sudu minyak sayuran
CARA-CARA:
Ini pula cara-cara memasak bubur sekali dengan nasi dalam rice cooker.
1. SEDIAKAN ALATAN
Pertama sekali, sediakan peralatan yang akan digunakan iaitu rice cooker dan cawan / mangkuk kecil.
Biasa cawan stainless steel tu saya buang tangannya. Saya tak suka guna yang plastik sebab bahaya. Jadi, macam inilah yang saya buat.
2. SUKAT BERAS
Beras dalam cawan dibahagikan kepada 3 bahagian. 1 beras, 2 air.
Kalau nak lembek, kurangkan beras. Agak-agak macam buat bubur. Nasi yang dalam rice cooker kita masak macam sukatan biasalah ya.
3. ISI AIR
Seterusnya, isikan air secukupnya dan letak di tengah-tengah rice cooker.
4. TAMBAH BAHAN-BAHAN PERASA
Selepas itu, masukkan pula bahan-bahan perasa untuk bubur. Ikut sukalah nak bubuh ikan bilis, ayam, sayuran, atau apa-apa bahan lain.
Kemudian saya tambahkan sedikit minyak sayuran. Fungsinya untuk melembutkan lagi bubur. Kalau tak ada minyak sayuran gunakan minyak zaitun, minyak bunga matahari, atau apa-apa minyaklah. Minyak masak biasa pun boleh.
5. MASAK MACAM BIASA
Bila dah bubuh semua bahan, bolehlah masak macam biasa.
6. GAULKAN
Akhir sekali bila dah masak, gaulkan sedikit bubur supaya bubur akan melembut. Boleh nampak dalam gambar di bawah perbezaan tekstur bubur dan nasi yang dimasak.
SIAP!
Sambil masak nasi, dapat masak bubur sekali. Memang mudah dan menjimatkan masa, kan? Hasilnya bolehlah dapat dalam 2 mangkuk kecil bubur, cukup untuk 2 kali makan.
Kedit: Musyahada
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?
Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Boleh Cuba Pasta Atau Mee Kalau Anak Tolak Nasi, Ibu Ini Kongsi Menu Buat Anak Makan Bertambah!
![Boleh Cuba Pasta Atau Mee Kalau Anak Tolak Nasi, Ibu Ini Kongsi Menu Buat Anak Makan Bertambah!](https://cdn.majalahpama.my/2023/03/Copy-of-Copy-of-NEWBORN-2023-03-14T143704.270.jpg)
Anak kadang-kadang jemu makan nasi, bila mama buatkan menu nasi anak mula tolak. Pening juga kadang-kadang. Sebenarnya mama boleh jadi kreatif dengan pelbagai jenis menu tak semestinya nasi.
Jom ikuti resepi yang dikongsi ibu ini. Selamat mencuba!
Baca:
“Anak Dapat Macam-Macam, Orang Sana Kids Friendly” Bawa Anak Kecil Umrah, Ibu Kongsi Pengalaman
Adik Hafiza, 8 Tahun Ditemui Dalam Keadaan Tangan Kaki Terikat & Badan Terurai Tanpa Organ Dalaman
Bayi Kembar Ajaib, Lahir Hampir Tak Bernyawa Kini Genap Setahun. Pemegang Rekod Dunia Guinness
Menu anak reject nasi. Boleh cuba pasta dan mi pula yaa ibu-ibu. Tapi anak mama ni tekak melayu. Dia kurang makan pasta🤭🤭🤭 kalau dah makan 1 hari, 1 hari je dia boleh. Esok dah taknak.
SPIRAL PASTA WITH CREAMY PUMPKIN SAUCE
-(PUMPKIN SAUCE)-
Labu kuning
Susu full cream 125ml (1 kotak kecil)
Bawang holland (cincang)
Bawang putih (cincang)
Isi ayam (rebus dan racik/cincang halus)
Serbuk ayam (optional)
Jagung 2 sudu besar
Cara-caranya:
1.Rebus spiral pasta sehingga kembang dan lembut.
2.Kukus/rebus labu sampai empuk. Lenyek2 dan ketepikan.
3.Panaskan pan dengan sedikit minyak. Tumis bawang holland dan bawang putih.
4.Gunakan api sederhana, masukkan susu full cream, labu yang da dilenyek dan jagung.
5.Kemudian,masukkan serbuk ayam. Kacau2 sebati.
6.Masukkan isi ayam. Kacau sampai jadi sos pekat. Bergantung pekat mana ibu nak.
7.Siap. Boleh dihidang bersama pasta, kentang putar, dan lain-lain.
*Untuk susu 125ml tu biasa mama buat 2 portion makan.
P/s: Kalau anak alahan susu full cream,boleh ganti santan fresh/susu tepung (dibancuh dulu).
Selamat mencuba.
BEGEDIL KENTANG & PUMPKIN SAUCE
-BEGEDIL KENTANG-
Bahan-bahannya:
Kentang 2 biji sederhana
Bawang merah cincang
Daun sup cincang halus
Telur 1biji (untuk celup masa nak goreng)
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1.Rebus kentang sampai empuk. Lenyekkan kentang. Lenyek masa panas-panas menggunakan potato masher atau garfu.
2.Lepas tu, campurkan bawang merah dan daun sup. Gaul sebati.
3.Biarkan seketika untuk bagi sejuk sedikit.
4.Boleh bentukkan begedil.
5.Panaskan minyak. Pecahkan telur dan kacau guna garfu supaya sebati.
6.Celup begedil di dalam telur dan goreng dengan minyak yang panas sehingga kekuningan.
7. Untuk alih bahagian, tunggu bahagian bawah begedil garing untuk mengelakkan begedil hancur.
👉👉 Lepas bentukkan tu mama masuk dalam freezer kejap dalam 30 minit. Lepas tu baru goreng. Easy as ABCD kan?😁😁😁
Dah siap!! Boleh hidang. Mama letak pumpkin sauce atas begedil tu. Sedap je Aisy makan. Mama pun sambil suap mulut sendiri juga.😆😆😆
PASTA GORENG IKAN
Bahan-bahannya:
Pasta campur 2 sudu besar
Ikan kembung 1 ekor (rebus dan ambil isi sahaja)
Bawang merah cincang
Bawang putih cincang
Cili paste 1 kiub
Carrot sagat
Mixed herbs
Sedikit air
Cara-caranya:
1.Rebus pasta sampai kembang dan lembut.
2.Tumis bebawangs dan cili paste.
3. Masukkan air sedikit dan tumis lagi sampai pecah minyak.
4. Masukkan pasta, carrot dan isi ikan kembung.
5. Gaul sebati. Tabur sedikit mixed herbs untuk naikkan aroma. Siap sudahhh!!
MI GORENG AYAM VERSI BABY
Bahan-bahannya:
Mi baby
Isi ayam cincang
Bawang merah cincang
Bawang putih cincang
Carrot potong dadu kecil
Serbuk ayam
Mirepoix 1 kiub
Sedikit air
Cara-caranya:
1.Rebus mi baby sampai lembut.
2.Tumis bebawangs.
3. Masukkan air sedikit.
4. Masukkan mi, carrot dan isi ayam.
5. Masukkan serbuk ayam, mirepoix dan gaul sebati. Siap!!
Kredit: Nur Atiqah
Cara mudah nak latih anak suka solat, jom sertai Kem Solat 2023. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/kem-solat-mega-bintang-kecil-2023/ untuk daftar
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI