Ketika bercuti, ibulah orang yang paling sibuk menguruskan kelengkapan anak. Namun walau dalam sempurna persiapannya sebelum pulang, pasti ada sesuatu yang tercicir atau tertinggal. Inilah halnya yang berlaku kepada Dr Halina, yang berkongsi kisah anak keduanya, Sophea Natasha ketika bercuti baru-baru ini.

Menurut kata Dr Halina, ketika kejadian tertinggal baju itu, dia sibuk mengemas segala bag dan barang-barang lain untuk check out hotel dan tidak menyedari kelibat anak keduanya itu. Malah lupa menyimpan sepersalinan buat anak keduanya itu.

Perkongsian lucu Dr Halina sudah semestinya mencuit hati semua.

“Alkisahnya tadi, kitaorang nak check out dah from hotel. Maknya tengah sibuk-sibuk kemas bag, barang makanan baju-baju kotor, baju basah, nak make sure semua orang dah mandi sebelum balik KL, nak susukan yang kecik-kecik tu. So, bila dah habis packing we all mintak tolong hotel staff hantar lah bag kitorg yang kemain banyak tu turun bawah dulu.

“Yang tinggal mak punya bag je sebab mak punya bag tu dah jadi macam catch-all bag. Mana yang tak de kategori / tertinggal last minute tu semua masuk bag mak.. Hahaha.

“Tapi, maknya lupa ada lagi sorang anak (Tasha lah…) yang masih berendam dalam bathtub tak nak keluar. Dia diam je. Tiba-tiba dia keluar. Tapi bag semua dah hantar ke lobby. Yang tinggal, hanyalah baju mak dalam satu-satu bag yang masih ada dalam bilik.

IKLAN

“Kalau tak nak pakai baju tu, kena pakai telekung mak..hahaha. Pilih mana nak..

“Sebelum balik singgah kedai runcit beli aiskrim dulu. Van yang nampak bayang dari cermin kedai tu lah van pekerja Rebung yang kitorang pinjam.

“Lega rasanya dah rasanya dapat tengok laut. Alhamdulillah,” tulisnya berkongsi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Halina Mohd Yunos (@drhalina)

IKLAN

Namun menariknya walau dalam persalinan ibunya, si comel Tasha masih tetap ‘stylo’. Malah rata-rata wargamaya menyatakan ia sepadan dan sesuai dengan gaya Tasha.

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

Nak relaks hujung minggu dan bawa anak bercuti, jom ke The 5 Elements Hotel. 

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)