Meningkatkan berat badan anak memang perlu namun jangan memberikan lebih gula pada anak. Lebih-lebih lagi gula putih. Selain melemahkan memori anak, lebihan gula dan juga bahan sucralose tidak baik untuk diambil anak-anak dalam diet harian mereka.

Setiap kali membeli makanan pada anak, periksa dahulu kandungan bahannya dan elakkan sucralose ini. Ia mengandungi 600 kali ganda dari gula biasa. Ini yang dikongsikan oleh Pakar Otak, Dr Rizal Abu Bakar.


Ada satu pagi ni saya singgah kat stesen minyak. Saya nak ambil duit. Bila masuk saja dalam convenience store stesen minyak tu terus dengar bunyi suara budak menangis.

Menjerit sakan budak tu. Siap hentak hentak kaki. Dia dok sebut nak chewing gum. “Nak chewing gum nak chewing gummmm haaa” macam broken record kata oramg putih.

Saya tengok kat tangan dia dah ada minuman yogurt berperisa. Staf di kaunter dok tengok tengok. Orang beratur di ATM mesin pun tengok juga. Saya kesian tengok mak dia. Apalah yang dia fikirkan.

Alhirnya si emak tewas. Beli juga chewinggum. Sekelip mata gegak gempita hilang. Tiada lagi bunyi.

IKLAN

Ni bukan kali pertama saya jumpa insidem macam ni. Kerap berlaku. Ramai orang pernah rasa.

Saya yang tengok pun jatuh belas pada ibubapa. Mak ayah terperangkap. Mungkin juga asalnya salah sendiri sebab beri pada anak. Atau benarkan orang beri pada anak.

Ramai tidak perasan “makanan dan minuman” proses begini ada sucralose. Ia adalah pemanis tiruan. Ia 600 kali ganda lebih manis dari gula biasa.

Sucralose ini biasanya ada dalam air berperisa buah, ais krim, frozen yogurt, chewing gum, coklat berperisa, jem, candy, minuman diet, “healthy” bar dan minuman berkarbonat.

Satu kajian dapati pemanis tiruan sucralose membunuh 50% bakteria baik. Tinggikan nisbah bakteria jahat dalam usus. Seolah surat jemputan untuk penyakit mula berdempek.

IKLAN

Dalam kajian di jurnal saintifik Frontiers in Physiology tahun 2017, sucralose sebabkan inflamasi kepada liver dan dikaitkan dengan diabetes dan obesiti.

Lebih malang lagi, Sucralose juga ganggu sistem keseimbangan tubuh atau homeostasis.
Laporan dari jurnal Cell 2006 sebut gangguan homeostasis boleh sebabkan penyakit cardiovascular, allergies, dan kanser.

Cuba fikirkan sejenak. Bila kita bagi kat anak atau diri sendiri adakah penyakit jantung, diabetes, allergies atau kanser yang kita sedang jemput masuk ke diri?

IKLAN

Atau obesiti dengan limpahan lemak sana sini yang jadi dambaan? Fikir sekejap. Apakata bila beli sesuatu lepas ini semak di bahagian ingredient, ada sucralose atau tidak?

Kalau ada letak balik. Cari yang lain. Boleh begitu?

Menarik: Hidung Terletak Macam Baby Korea, Wajah Ala-Korea Anak Intan Ladyana Curi Perhatian, Comelnya!

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!