Komunikasi adalah proses dua hala. Jika dua hala mestilah melibatkan dua orang. Sebelum kita cerita tentang macam mana nak ajar anak untuk communicate, kita perlu jawab dulu soalan ni..

KENAPA KITA BERKOMUNIKASI?

Of course kita berkomunikasi sebab kita mahukan sesuatu.. contohnya:

– Nak mintak something

– Nak bagi tau sesuatu

– Nak dapatkan maklumat

– Nak dapatkan perhatian

IKLAN

– Nak terangkan sesuatu perkara dan macam-macam lagi.

Berapa Patah Perkataan Je Anak Boleh Cakap. Macam Mana Nak Buat? Pakar Kongsikan Tipnya

Bayangkan, jika kita tak perlu buat apa-apa, ada orang sediakan makan, sampai masa ada makanan depan mata, siap suap lagi.. setiap hari tak payah buat pape, dapat duit, barang rumah semua orang sediakan, kita tak perlu usaha mintak pun. Semuanya kita dapat. Jadi dalam situasi ini komunikasi tidak diperlukan.

Jadi, apabila ingin menggalakkan anak berkomunikasi.. Apa yang boleh anda lakukan adalah:

IKLAN

1) Sediakan persekitaran yang memerlukan anak untuk berkomunikasi

Contohnya seperti, kurangkan menyusun jadual anak seperti waktu makan, waktu minum susu dan sebagainya. Tunggu anak untuk minta atau betul-betul inginkan sesuatu. Tunggu anak untuk menunjukkan tanda meminta seperti tunjuk, menangis, tarik tangan dan lain-lain. Dari situ barulah kita boleh shape kelakuan meminta yang betul.

Berapa Patah Perkataan Je Anak Boleh Cakap. Macam Mana Nak Buat? Pakar Kongsikan Tipnya

2) Galakkan anak untuk membuat rutin harian sendiri

IKLAN

Contohnya seperti pakai, baju, mandi, pakai seluar, kemas mainan dan sebagainya. Boleh ajarkan anak untuk melakukan perkara-perkara tersebut sendiri. Jika anak tak boleh nak buat beri bantuan. Tapi galakkan mereka untuk buat sendiri. Bagi arahan pada anak dan tunggu respon. Terangkan apa yang anak sedang lakukan. Dari situ baru anak sedar apa yang dilakukan dan boleh relate dengan perkataan yang kita sebut. Barulah develop vocab yang bermakna.

3) Beri bantuan / contoh / model bagaimana lakukan

Kanak-kanak yang delay memang akan mengalami kesukaran untuk memahami apa yang kita suruh. Jadi peranan kita adalah menunjukkan bagaimana untuk melakukan arahan tersebut dengan memberi contoh atau modelkan contoh kelakuan yang sepatutnya dilakukan oleh anak.. Barulah anak tau macam mana nak buat.. Contoh kita bagi arahan untuk anak simpan.. Jika anak tak buat kita pegang tangan anak dan tunjukkan kelakuan simpan tu macam mana dan pastikan anak tengok. Dari situ barulah anak akan dapat relate arahan dan kelakuan yang perlu dilakukannya.

Perlu diingat kita berkomunikasi kerana kita perlu, sama juga dengan anak-anak.

Sumber: Aishah Kassim

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI