Awalnya doktor menjangkakan peluang untuk hidup tak lama tapi siapa sangka, bayi comel ini sihat membesar sehingga usianya kini 11 bulan.

Menerusi perkongsian Daily Star, bayi yang diberi nama Elsie dilahirkan ketika usia kandungan ibunya 23 minggu dan saiz tangan bayi sama dengan saiz kuku orang dewasa.

Hanya 25 peratus peluang untuk hidup

Ketika lahir Elsie dilaporkan mempunyai berat hanya seberat 400 gram, apabila dia lahir 17 minggu lebih awal. Doktor memberitahu ibu bapanya, Katie dan Rob Hampson bahawa anak mereka mempunyai satu perempat (kira-kira 25 peratus) peluang untuk hidup.

IKLAN

Ibu kepada dua anak itu berkata itu sangat mengerikan kerana saya tidak tahu sama ada saya akan kehilangan Elsie atau tidak.

“Saya hidup dengan yang tidak diketahui, jadi saya tidak boleh berehat atau menikmati kehamilan saya dan walaupun di hospital tidak ada jaminan dia akan hidup.

“Selepas kelahiran semula jadi pada Jun lalu, Elsie telah disimpan di NICU dengan ventilator selama hampir 70 hari,” ujarnya.

IKLAN

Kulit seperti lut sinar

Katie sangat gementar dan tidak tahu sama ada dia akan bertahan. Kulitnya boleh dikatakan seperti lut sinar dan dia sangat kecil tetapi hampir lima bulan selepas dia dilahirkan, Elsie akhirnya mendapat kekuatan yang cukup untuk pulang ke rumah buat kali pertama.

Bayi itu kini lebih sihat. Katie, dari Rochdale, berkata, bayi itu mengatasi banyak perkara. Walaupun doktor atau jururawat tidak mempunyai harapan bahawa dia akan bertahan, tetapi dia seorang pejuang kecil. Kami sangat berbangga.

IKLAN

“Kakitangan Hospital Diraja Oldham adalah ‘malaikat’ sebenar. Mereka harus diiktiraf atas kerja menakjubkan yang mereka lakukan. Mereka menyelamatkan nyawa bayi saya,” katanya.

Kredit: Daily Star , Sirap Limau

Nak buat persiapan kehadiran ‘orang baru’ kena reaady mental dan fizikal. Jom kumpul ilmu di Bengkel Pa&Ma To Be: Belajar Sampai Terer!

Hanya RM20, ada banyak hadiah istimewa. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/belajar-sampai-terror/