Bila anak dah makan macam-macam, mereka berisiko untuk mendapat masalah sembelit atau pun cirit-birit. Ibu bapa memang kena peka dengan apa yang anak makan supaya tahu punca masalah yang berlaku pada sistem penghadaman anak.

Masalah cirit-birit tak kira sama ada menyerang orang dewasa atau pun kanak-kanak, ia akan membuatkan anda rasa sakit dan tak selesa. Lebih memburukkan keadaan ia turut menyebabkan keletihan melampau dan dehidrasi. Ini boleh mengganggu tahap kesihatan si pesakit apatah lagi jika berlaku kepada anak yang masih kecil.

Selain mendapatkan rawatan doktor, anda boleh mengamalkan diet khas yang dikenali sebagai BRAT diet sebagai satu cara berkesan merawat cirit-birit.

BRAT diet atau singkatan daripada perkataan (Banana, Rice, Applesauce dan Toast) ini disarankan pada orang dewasa dan kanak-kanak yang mengalami cirit-birit.

Bagaimana BRAT diet boleh merawat masalah sakit perut dan cirit-birit?

IKLAN

BRAT diet adalah makanan lembut yang dicadangkan kepada orang dewasa dan kanak-kanak yang mengalami cirit-birit. Kebaikan mengamalkan BRAT diet untuk merawat masalah sakit perut dan cirit-birit termasuklah:

* makanan yang digunakan dalam diet boleh menjadikan najis kurang cair kerana makanan tersebut rendah fiber, lembut dan berkanji.

* makanan membantu menggantikan nutrien diperlukan badan yang hilang akibat muntah-muntah dan cirit-birit. Pisang tinggi dengan kandungan potassium.

Dalam BRAT Diet ni ada pisang yang mengandungi potassium yang dapat membantu usus menyerap air dan juga Epal yang mengandungi pectin yang dapat memekatkan makanan dalam usus.

Makanan berkanji tidak akan menyakitkan perut. Selepas anda mengalami cirit-birit atau muntah. Makan mengikut BRAT diet bagi membantu badan kembali pada tabiat makan yang normal. Diet ini juga membantu mual dan muntah yang dialami oleh sesetengah ibu hamil.

Anda boleh tambah lain jenis makanan berkanji ke dalam BRAT diet. Contohnya, biskut kracker, kentang atau clear soup broths. Jangan makanan produk tenusu, bergula atau berlemak kerana ia mungkin boleh mencetuskan mual dan lebih banyak cirit-birit.

Bila diserang cirit-birit yang teruk, jangan terus makan makanan dalam BRAT diet tetapi hanya hirup/minum cecair sahaja. Tunggu sehingga anak anda boleh makan makanan makanan pejal tanpa muntah lagi. Jika anda mengalami muntah atau cirit-birit teruk, cuba minum minuman yang berelektrolit untuk memastikan badan kekal hidrasi.

Ikut nasihat doktor tentang pengambilan makanan yang betul bila mengalami masalah berkaitan perut.

Selepas anak kembali normal, pastikan dia diberi makanan yang sihat kerana BRAT diet tidak dapat memenuhi keperluan diet yang cukup. Dia perlu kembali makan seperti biasa tetapi banyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam masa 24 hingga 48 jam selepas mengalami muntah dan cirit-birit.

Sumber: U.S. National Library of Medicine, Diarrhea