Rupanya ada rahsia pemakanan untuk latih anak jadi pintar. Secara umumnya, setiap kanak-kanak mempunyai perkembangan yang berbeza. Justeru ibu bapa tidak boleh membandingkan keupayaan anaknya dengan anak orang lain. Malah pada tahap ini, otak kanak-kanak umpama span yang menerima apa sahaja input yang diberikan kepadanya.

Baca: “Nak Nangis Rasa, Sedap Sangat” Resipi Buko Panda Rasa Macam Ice Cream Berasal Dari Filipina

Untuk mendapat anak cemerlang, terang dan bersih hatinya, anda sebagai ibu bapa perlu menyediakan persekitaran dan kehidupan yang baik untuk anak anda termasuk aspek pemakanan.

Ikuti 5 pemakanan yang mampu merangsang minda anak anda.

1.Madu

Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktiraf ia ‘shifa’ iaitu penyembuh penyakit. boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat. Ia perlu diambil dua sudu teh (gunakan sudu plastik) pada waktu pagi dan malam.

2.Kismis

IKLAN

Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak yang berkesan untuk membantu merangsang minda

3.Susu segar

Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak yang sesuai diminum segelas pada sebelah pagi dan malam.

IKLAN

4.Telur

Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya.

5.Buah Delima

IKLAN

Mujarab untuk penerang hati seperti sabda Nabi Muhammad SAW: “Sesiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”

Baca: “Bayi Menangis, Elak Dukung Tak Perlu Tergesa” Dr Sheikh Muszaphar Kongsi Cara Kenali Tangisan Bayi

Selamat mencuba!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)