Buko pandan merupakan pencuci mulut terkenal yang berasal dari Filiphia dan biasanya disajikan di majlis-majlis tradisi mereka.

Buko pandan bermaksud kelapa muda dan daun pandan. Rasanya yang berlemak ditambah pula dengan warna hijau asli dari daun pandan membangkitkan lagi selera. Memang sesuai dihidang pada musim panas.

Dia asyik Melintas je Kat FB, berkenan tengok sebab ada hijau, favorite colour kononnya, maka terhasil la buko pandan, katanya resepi dari Filipina, nak nangis rasa, sedap rupanya, rasa mcm ais cream pun ada. Alhamdulillah dapat jugak buat sendiri. Hidangkan ini untuk 3 @ 4 orang je ye. Saya je yang nak makan.

Saya share resepinya, seperti di bawah:

IKLAN

Bahannya:

1. 500ml air kelapa @ 1 biji kelapa ambil isinya
2. 2 sudu besar gula (manis buah, nak manis tambah gula lagi)
3. 10gram agar-agar serbuk warna hijau (1 pax kecil)
4. 1 sudu kecil coconut Pandan Emulco (dah tak perlu daun pandan)
@ agar-agap biasa (putih@clear) pewarna hijau dan 1 helai daun pandan.
5. 1 cawan sagu mata ikan @ biji sagu
6. 250ml Whipping cream non diary
7. 1/3 cawan susu pekat manis
8. 1 mangkuk kecil Nata De Coco perisa kelapa.
9. Ais

Caranya:

IKLAN

Seperti buat agar-agar, satukan air kelapa, serbuk agar-agar, gula dan pewarna didalam periuk. Kacau sebati dan panaskan sehingga likat dan mendidih. Kemudian masukkan didalam bekas yang bersesuaian biarkan sejuk dan membeku. Kemudian potong dadu.

Seterusnya didalam periuk yang lain didihkan air dan masukkan sagu mata ikan kacau – kacau perlahan, masak sehingga warna putih menjadi jernih, cuci dengan air paip dan toskan sagu tersebut. Ketepikan untuk step seterusnya.

Didalam bekas lain mix whipping cream seketika, tak perlu sampai kembang @ lama, kemudian masukkan susu mix lagi hingga sebati, siap. Kemudian masukkan ke dalam bekas yang lebih besar. Satukan bahan-bahan iaitu agar-agar yang dipotong dadu (saya guna separuh je agar2) sagu, nata de coco, dan isi kelapa, kacau sebati semua bahan.

IKLAN

Nak makan, masuk dalam mangkuk lain tambah ais. Nak satukan ais dalam bekas yang sama pun boleh, tetapi nanti rasanya berubah @ jadi tawar. Jadi terpulang nak buat macam.

Selamat mencuba!

Kredit: Putri Bungsu

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)