Categories: KeibubapaanTip

Berjaya Latih Anak Usia 2 Tahun Ke Tandas, Ada Tip Mudah Mama Kena Praktik, Confirm Berjaya!

Bila anak dah mencecah usia tiga tahun, mama jangan rasa takut-rakut dan khuatir untuk ajar anak tak lagi pakai pampers. Ini penting bagi persediaan mereka untuk ke sekolah.

Bukan hanya persediaan ke sekolah bahkan langkah ini sebenarnya satu pencapaian buat anak kita. Jadi mama kenalah kuatkan semangat dan latih anak dengan tepat.

Perkongsian Suhana Salleh yang berjaya melatih anaknya yang berusia dua tahun  boleh mama jadikan panduan untuk melatih anak. Lima tip mudah yang dikongsikan olehnya sememangnya menampakkan hasilnya. Jom cuba!


Pernah di taska saya kanak-kanak 4 tahun masih pakai lampin pakai buang. Kasihan saya tengokkan budak chubby itu pinggangnya melelas dek diapers yang terkurang saiz.

Sejak dari itu saya ajarkannya latihan ke tandas. Prosesnya tidaklah sesukar mana kerana kanak-kanak itu sebenarnya dah bersedia. Cuma ibu dan ayahnya sahaja yang belum sedia.

Ibu-ibu, ayah-ayah…

Latihan anak ke tandas ini perlukan kerjasama dua pihak iaitu orang dewasa (sama ada ibu bapa atau pengasuh) dan anak.

Suka saya kongsikan di sini catatan pengalaman melatih anak sendiri ke tandas seawal usia mereka dua tahun.

1. Boleh faham apa yang dicakap

Kelima-lima anak saya boleh bercakap pada usia mereka 2 tahun. Walaupun sedikit pelat saya boleh faham jika dia sebut perkataan ‘eyak’ dan ‘nak encing’. Begitu juga dia boleh faham jika saya tanya, ” nak berak? Nak kencing ke?”

2. Cakap selalu

Dua minggu sebelum memulakan latihan saya selalu bagitahu pada anak begini. Nanti tak payah pakai pampers tau. (Sebut nama anak) kalau nak kencing cakap macam mana? “Ibu, saya nak ken…cing.” Buat aksi dia tak tahan nak terkencing dan pergi tandas. Tujuannya menanam minda bawah sedar mereka.

3. Kenalpasti ekspresi wajah atau tabiat anak

Sentiasa peka dengan ekspresi wajah dan tingkah laku anak setiap kali dia mahu membuang air. Anak saya selalunya akan membuat muka meneran setiap kali dia mahu membuang air besar. Jika dia dah buat muka macam tu cepat-cepat saya hantarkannya ke tandas.

4. Tetapkan waktu anak ke bilik air

Saya sering menggunakan tempoh 4 jam sekali untuk hantar anak ke bilik air. Katakan anak bangun tidur pukul 7 pagi. Aturkannya ke billik air dahulu. Pukul 11 pagi nanti saya akan menanyakan padanya sama ada mahu membuang air atau tidak. Jika dia enggan saya akan paksanya ke bilik air. Dikhuatiri terlalu leka bermain atau menonton anak kita akan terkucil sendiri.

5. Gunakan seluar yang mudah ditanggalkan

Semasa latihan ke tandas saya akan memakaikan seluar yang mudah ditanggalkan kepada anak saya. Ini bertujuan supaya apabila dia terasa ingin membuang dia akan cepat-cepat ke tandas dan membuka seluar. Pernah terjadi anak saya terkucil betul-betul depan pintu tandas. Semuanya gara-gara susah hendak menanggalkan seluar maka banjirlah lantai dibuatnya.

6. Puji anak ketika dia berjaya menggunakan tandas dengan baik.

Setiap kali anak berjaya gunakan tandas dengan betul saya akan puji mereka. Jika tidak berjaya jangan marah anak. Sentiasa beri anak sokongan. Kanak-kanak yang kerap dimarah dikhuatiri akan menyebabkan mereka menjadi takut. Seterusnya terpaksa u turn guna lampin pakai buang semula.

——-
Oh, ya panduan ini hanya tertakluk pada kanak-kanak bawah 4 tahun sahaja dan pada waktu siang. Semasa tidur tengah hari atau berjalan-jalan jauh saya akan pakaikan lampin pakai buang untuk mereka.

Pada awal latihan memang seksa juga. Selalu sahaja mereka terkucil merata-rata pada bila-bila masa.

Proses itu adalah normal.

Suka diingatkan jangan sesekali marah atau tengking anak sekiranya mereka terbuang tanpa sengaja.

Keupayaan kanak-kanak mengawal usus dan pundi kencing merupakan pencapaian penting dalam hidup mereka. Sentiasa berikan galakan dan panduan untuk anak-anak kita.

Kadangkala mengambil masa dua minggu atau lebih untuk kanak-kanak mahir menggunakan tandas.

Tidak kira berapa lambat anak kita belajar menggunakan tandas dengan betul, percubaan untuk melatihnya sebelum badannya bersedia adalah sia-sia.

Perkongsian yang hebat dan bermanfaat untuk ibu-ibu yang sedang mencuba untuk anak-anak mereka. Jadi mama kena beranikan diri dan yakin dengan anak. Bila anak dah bersedia, mama pun kenalah bersedia. Tak gitu?

Kredit: Suhana Salleh

Siti Ramlah

Recent Posts

Anak Sulung, Anugerah Terindah Yang Mengajar Kita Jadi Ibu Ayah

Tidak kisahlah berapa banyak anak yang kita ada, anak sulung juga yang ada satu tempat

1 hour ago

Beli Termometer Yang Elok Supaya Bacaan Suhu Badan Anak Tepat. Doktor Kongsi Apa Patut Dibuat Kalau Anak Demam

Apa yang ibu bapa perlu buat jika anak demam? Kadang ibu bapa tersilap cara untuk merawat demam anak. Ikuti panduan…

2 hours ago

Rancang Sendiri Selalu ‘Tak Jalan’, Pasang IUCD Untuk Jarakkan Kehamilan

Baru sahaja melahirkan anak, tahu-tahu tak sampai setahun hamil semula. Benar, setiap anak itu

2 hours ago

Fasih Baca Doa Dalam Bahasa Arab, Ibu Pelajar India Tak Kisah Anak Belajar di Tadika Islam

Memang banyak pusat Pendidikan awal yang ada di Malaysia dewasa ini. Salah satunya adalah Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) yang…

4 hours ago

Ambil Vitamin Tambahkan Selera Anak Tak Berkesan Pun, Doktor Kongsikan Cara Tepat!

Bila anak tidak suka makan dan hanya makan makanan ringan, ibu bapa mula tercari-cari vitamin yang sesuai untuk tambahkan selera…

4 hours ago

Buatkan Aiskrim Kurma Homemade, Anak Kenyang Sihat Pulak Tu!

Setiap kali belikan aiskrim pada anak-anak, mama selalu rasa ragu-ragu akan kandungan bahannya. Tak perlu bimbang jika mama sediakan sendiri…

4 hours ago