Setiap kali keluar rumah dengan anak, masa dihabiskan untuk mempersiapkan keperluan anak kecil kita. Persiapan jadi lebih panjang bila mana hendak travel jauh. Lagi-lagi sendirian tanpa dibantu suami.

Apa ibu nak buat jika travel sendirian tanpa suami? Isteri pelakon, Hafizul Kamal, Nurul Fariza Ibrahim atau lebih mesra dipanggil Mieja Ibrahim berkongsi tip bawa anak naik kapal terbang tanpa ditemani suami. Memang berpeluh tapi tip ini memang menyenangkan ibu.

Cara pilih flight
Travel alone with kids. Berpeluh peluh itu confirm!

Untuk post ni, i nak share how to travel with kids (umur anak i 2 & 4 tahun) by flight. Flight i ni 1 jam 5 minit je.

First thing first adalah pilih departure time. Sebolehnya book waktu diaorang berjaga (bukan waktu tidur). Tapi kalau dah takda sangat, tawakkal jelah. On that day, fikir lain.

Second, ni optional tapi i rasa perlu sangat. Pilih seat paling depan. Sebabkan i kerap fly dengan AirAsia je, i pilih seat after Hot Seat tu murah sikit haha tapi still di row depan. Why? Sebab senang nak masuk & senang (cepat) boleh keluar).

Third, i pilih Xpress baggage. Yang ni kena bayar RM7. Once dah gerak keluar dan nak ambik bag, waiting time pun boleh reduce sebab bag keluar awal dari orang lain. Ni sangat berguna untuk flight landing kat KLIA2. Untuk small airport mungkin macam tak rasa lama sangat menunggu.

Fourth, luggage semua check in. Hand carry tu either bag galas/bag untuk letak extra diapers, baju, susu botol, makanan, toys anak-anak. Untuk bag i pulak, i senang bergerak dengan sling bag,” kongsinya.

IKLAN

Hiburkan anak kena tepat
Selesai cara memilih flight dan baggage, ini pula tip yang dikongsikan Mieja ketika berada di atas kapal terbang. Nak hiburkan hati anak kena tepat dan paling penting katanya, perkara paling sangat-sangat dielakkan adalah anak menangis. Ini yang dikongsikan oleh beliau.

“So settle berkenaan dengan flight semua. Ni pulak part what to prepare untuk entertain anak sepanjang dalam flight. Kena bajet masa betul-betul setiap apa yang kita prepare tu diaorang boleh bertahan berapa lama. I paling nak avoid my kids menangis dalam flight. I jadi serabut & i tak nak menyerabutkan orang lain jugak.

1. Stickers (beli sticker murah kat Mr.DIY je)
2. Surprise egg (yang ni kat Eco pun ada jual)
3. Toys yang diaorang suka main kat rumah (yang kecik je)
4. Crayon/pencil color with drawing paper/A4 paper
5. Untuk anak yang dah besar sikit macam anak i umur 4 tahun tu, i bawak activity book.
6. Lollipop (i pantang bagi anak makan lollipop tapi untuk waktu terdesak, sangat berguna, my kids can stay silent with lollipop for 20 mins yall)
7. Gummies (yang ni i beli yang Haribo less sweet so tak rasa bersalah sangat)
8. Bring fruits (yang dah siap potong & cuci)
9. Any biscuits senang nak makan
10. Susu/air kotak for kids to drink
11. Air putih in case telinga diaorang pressure kat atas tu so bagi minum air bebanyak
12. Small plastic to buang semua sampah

IKLAN

Malah kata Mieja lagi, berbanding orang lain, dia lebih selesa tanpa menggunakan stroller malah senang membiarkan anak berjalan sendiri atau digendong. Lebih mudah!

“I tak bawak stroller sebab leceh nak handle sorang-sorang. In case rasa jauh sangat nak berjalan, boleh request untuk buggy tolong hantar kat gate (tu pun kalau ada lah). So that’s all from me! Moga membantu & safe flight everyone gituhhh,” tulisnya berkongsi.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mieja Ibrahim (@mieja_ibrahim)

IKLAN

Apapun yang paling penting pastikan anak selesa malah kita pun selesa sepanjang perjalanan dengan anak. Itu yang terbaik.

Menarik: Thank You Ibu, Ucapan Hari Lahir Paling Bermakna Buat, Dato’Siti Pilih Tema Patung Barbie

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!