Kelahiran secara indius adalah salah satu jalan yang boleh diambil bagi mengatasi komplikasi yang berlaku. Ia selalunya digeruni para ibu.

Menurut Dr Siti Esah Bahari, Pakar Perbidanan dan Sakit Puan KPJ Selangor Specialist Hospital, indius ialah proses memulakan proses bersalin dengan menggunakan ubat-ubatan atau cara mekanikal.

Doktor anda akan menyarankan induksi jika didapati risiko menunggu proses kelahiran secara semulajadi melebihi risiko prosedur indius itu sendiri.

Bersalin Indius Lebih Sakit, Mama Kena Bersedia. Bukan Suka-Suka, Hanya Disaran Bila Perlu

6 SEBAB PERLU INDIUS

Antara keadaan yang memerlukan indius ialah:

#1: Overdue

Ia melibatkan kehamilan melebihi tarikh jangkaan bersalin iaitu melebihi 41 minggu. Ia dilakukan untuk mengelakkan bayi lemas.

Overdue boleh menyebabkan uri menjadi kurang berkesan atau kurang efektif dalam menyampaikan nutrisi kepada bayi dan dengan itu menambahkan risiko kepada bayi termasuk lemas dan kematian .

#2: Pecah air ketuban

Jika air ketuban anda pecah dan proses bersalin tidak bermula dengan sendiri anda mungkin perlu diinduis.

IKLAN

Indius akan dimulakan sebagai langkah untuk mempercepatkan kelahiran dalam masa 24 jam. Hal ini sangat mustahak untuk mengelakkan berlakunya jangkitan kepada bayi dan ibu.

Walaubagaimanapun jika usia kehamilan kurang daripada 34 minggu, indius mungkin tidak  akan dilakukan kecuali ada masaalah obstetrik lain ( misalnya infeksi atau masalah bayi atau masalah ibu).

Dalam keadaan ini ibu akan diberikan ubat-ubatan untuk meneruskan kehamilan dan steroid untuk  mematangkan paru-paru bayi.Bersalin Indius Lebih Sakit, Mama Kena Bersedia. Bukan Suka-Suka, Hanya Disaran Bila Perlu

#3: Ibu berpenyakit

IKLAN

Preeklampsia adalah keadaan serius yang boleh membahayakan ibu dan bayi. Ia memerlukan pesakit diindius awal bergantung pada tahap keseriusan.

Selain praeklampsia, penyakit kronik misalnya darah tinggi, diabetes dan penyakit buah pinggang juga adalah antara penyakit yang memerlukan kelahiran secara indius.

Bersalin Indius Lebih Sakit, Mama Kena Bersedia. Bukan Suka-Suka, Hanya Disaran Bila Perlu

#4: Masalah bayi

Bayi dalam kandungan yang mengalami pertumbuhan terencat, kurang pergerakan atau air ketuban yang semakin kurang memerlukan indius.

Walaubagaimanapun jika keadaan bayi terlalu terencat dan berkemungkinan lemas indius tidak disarankan. Sebaliknya pembedahan caesarean adalah cara paling selamat untuk bayi.

IKLAN

#5: Pendarahan

Ibu mengalami pendarahan atau antepartum haemorrhage yang serius atau teruk.

#6 Logistik

Indius kelahiran tidak sepatutnya digalakkan atas permintaan sosial. Walaubagaimanapun dalam keadaan tertentu misalnya permintaan daripada pasangan disebabkan pasangan akan keluar negara, mahu bayi lahir pada tarikh tertentu dan sebagainya induis mungkin boleh dipertimbangkan dengan syarat pasangan memahami risiko induis.

Bersalin Indius Lebih Sakit, Mama Kena Bersedia. Bukan Suka-Suka, Hanya Disaran Bila Perlu

BERSALIN INDIUS LEBIH SAKIT

Anda perlu tahu kelahiran secara indius lebih menyakitkan daripada kelahiran yang tercetus secara spontan. Ia akan berlaku secara cepat dan tidak berperingkat.  Kekerapan, ketegangan dan ritma kontraksi meningkat dengan pantas.

Ia berbeza dengan kelahiran semula jadi. Dengan ini, proses kelahiran akan lebih pendek. Anda perlu tahu dan menjangkakan keadaan ini serta bersedia daripada segi fizikal dan mental untuk menghadapinya.

Artikel berkaitan: [Keputusan Indius Guna Belon Sebab Bayi Kurang Gerak, Selamatkan Baby Boy 4.15kg]

[Rupa-Rupanya Indius Dilakukan Dengan Beberapa Cara. Ibu Ayah Perlu Fahami Risiko Komplikasi Yang Boleh Terjadi]

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI