Ibu bapa mana yang tidak sayangkan anaknya. Walau dalam apa cara dan keadaan sekalipun, semua ibu bapa mahu memberikan yang terbaik buat anak mereka. Didikan akademik yang sempurna juga aspek keagamaan yang begitu kuat, yakin dan percaya pada Allah yang satu.

Pelakon, Saharul Ridzwan turut berkongsi mengenai keletah anaknya, Muhammad Luth Ali yang bertanyakan mengenai kewujudan Allah di Instagramnya semalam. Bijaknya Ali berkata-kata. Malah jawapan dari anak kecil seusia itu juga tidak disangka-sangka.

Kata Saharul lagi, memberitahu anak kecil mengenai Allah, lebih-lebih lagi bagi anak kecil yang masih tidak mengenal Allah sememangnya amat sukar. Namun dia punya cara sendiri untuk memberitahu anak sulungnya, Ali yang kini berusia 4 tahun mengenai hal ini.

“Perbualan saya dengan Ali lepas maghrib tadi.

“If one day when Allah take baba, you must take care of mummy and adik. Thats why you need to solat, and learn betul-betul okay”

“If mummy and baba gone, I will cry because who will cook and suap me and adik?”

“Allah will take care of you, and adik. InShaaAllah”

“Mummy, if mummy and baba gone to Allah , I will ask Allah to send mummy and baba back here,” kata Ali lagi pada ayahnya.

Bijaknya Ali. Jawapan dari anak kecil yang tidak mahu berpisah jauh dengan ibu dan ayahnya. Comel.

Tak cukup dengan persoalan itu kata Saharul, anak sulungnya itu turut bertanya mengenai kewujudan Allah. Kata Saharul Ridwan dia terdiam sekejap untuk menjawab namun mencari ayat yang paling sesuai untuk diberikan buat anak kecilnya itu. Ini jawapan bapa penyayang ini pada anaknya.

“Kemudian, soalan seterusnya, sangat powerful dan memerlukan saya berfikir bagaimana cara untuk jawab.

IKLAN

“Baba, Is Allah so small? Thats why we cannot see Allah? But Allah can see us right, where is Allah?”

“Masya Allah. Terdiam sekejap saya fikir nak jawab, akhirnya saya bagitahu Ali, “Allah is in your heart, my heart, and everyones heart, thats why we must sayang Allah, like Allah sayang kita”.

“Bagi saya ini jawapan paling sesuai untuk dia faham pada umur dia sekarang. SALAH mungkin jawapan saya. Cetek sungguh ilmu saya,” katanya lagi.

Namun kata Saharul lagi, mak ayah memikul tanggungjawab yang maha besar untuk memberitahu dan meyakinkan anak kecil kita mengenai kewujudan Allah.

“Besar tanggungjawab kita sebagai ibu dan ayah untuk bagi “keyakinan” kepada anak anak supaya tahu bahawa Allah itu wujud dan hanya Allah yang satu. Persoalan-persoalan begini mungkin tidak ada di tadika ataupun playschool.

“Tugas kita mencari macammana nak jawab. Semoga Allah bagi kefahaman yang benar pada kita semua. Amin Ya Allah,” katanya lagi.

Dalam pada itu, bintang utama drama Sabarlah Duhai Hati ini juga turut memohon tip dari pengikutnya di Instagram akan cara meyakinkan anak kita mengenai kewujudan Allah. Banyak perkongsian menarik yang boleh kita jadikan panduan untuk mendidik anak kita.

IKLAN

“Atau ada jawapannya yang lebih senang untuk anak kita faham? Boleh kongsikan? Semoga kita semua termasuk saya dapat belajar sesuatu,” tulisnya.

Wargamaya kongsi tips

Dan ini pula tip perkongsian yang diberikan oleh pengikut Saharul di Instagram. Jom kita cuba pada anak-anak kita di rumah.

“Saya selalu suruh anak saya rasa angin …..bawa dia naik kereta …kemudian rasa angin”.

“Sama dengan explaination saya bila anak-anak tanya “mama, kenapa kita tak nmpak Allah?” Allah ada dalam hati Ammar sambil pegang dada anak.”

“Saya pernah mengajar disebuah tadika, aada murid bertanya sama soalan camni..”teacher..camne Allah itu ada??”terkedu saya jawab, “Allah itu ada..dengan nikmat yang kita syukuri, ada dalam hati setiap manusia. Umpamanya kita tahu angin itu ada, kita dapat merasainya..tapi tak dapat melihat angin” itu jwpan saya.”

“Kita boleh umpamakan kepada anak-anak contoh. Kalau kita duduk depan kipas kita dapat rasa angin yang bersepoi sepoi tapi kita tak dapat lihatnya. Nikmatnya angin walaupun kita tak dapat melihatnya betapa dekatnya Allah dengan kita .. Allahuallam”.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SAHARUL RIDZWAN® (@saharulridzwan)

Semoga Allah terus membesar menjadi anak yang soleh dan menjadi anak yang baik bila besar nanti.

Semoga kita juga sama-sama dapat menjadi ibu bapa yang cemerlang, bantu anak mengenal Allah, sama seperti yang dikongsikan oleh Saharul Ridzwan ini.

Terdahulu, Saharul Ridzwan mendirikan rumah tangga bersama isterinya, Qaabila Deena Emir pada tahun 2016 dan kini pasangan ini dikurniakan dua orang cahaya mata pelengkap bahagia bersama.

Menarik: Cepat-Cepatlah Peluk Anak Isteri Kalau Termarah, Saharul Ridzwan Menyesal Marah Anak Bila Anak Ajak Main

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?

Just daftar je kat SINI. FREE je tau Webinar ni!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Kredit: @saharulridzwan