Susah jadinya bila anak terlampau memilih makanannya sendiri. Hanya mahu makan satu menu sahaja dan langsung tidak mahu mencuba makanan baru. Mak ayah jadi pening.

Bila anak semakin membesar, mak ayah semakin pening setiap kali hendak makan di luar.

Hal ini perlu di perbetulkan sejak bayi lagi. Pakar Kanak-Kanak, Dr Harith Ismail berkongsi tip untuk mak ayah.


Picky eater ini banyak puncanya tapi punca utamanya adalah kegagalan kita memberi solid food dikala anak usia enam bulan.

IKLAN

Kita hanya memberikan makanan yang sama saja. Kita pilih bagi nasi, tapi kita lupa nak bagi anak mi contohnya sedangkan itu pun baik untuk anak. Kita jadi takut nak cuba anak kita makan makanan lain.

Bila Anak Picky Eater, Jangan Ikutkan Saja, Ini Mak Ayah Kena Buat!

Macam mana kita nak elakkan anak picker eater adalah perlu makan bersama-sama dengan anak-anak kita. Kalau ayah, ibu, kakak dan abang makan sama-sama, barulah anak dapat persekitaran waktu makan yang baik.

IKLAN

Jangan ikut kuantiti yang kita nak tapi sebaliknya bagi ikut kuantiti yang anak mahu. Contoh kalau anak nak makan 10 suap sahaja tak apa, kita ulang bagi anak makan lagi selepas dua hingga tiga jam.

Bila Anak Picky Eater, Jangan Ikutkan Saja, Ini Mak Ayah Kena Buat!

IKLAN

Kalau kita asyik bagi sampai habis, dalam keadaan memaksa anak jadi mesti tak mahu. Anak boleh jadi fobia dengan makanan.

Kita guna daya kreatif untuk tarik perhatian anak makan. Belilah pinggan yang cantik ikut kesukaan anak misalnya. Ni perlu, biar anak seronok nak makan.

Menarik: “Leaking Dari Petang Sampai Malam” Bersyukur Jadi Ibu, Syifa Melvin Kongsi Cerita Kelahiran Baby Saif!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI