Bila anak-anak mula merangkak dan berjalan, habislah satu rumah dikemasnya. Kadang-kadang penat si ibu nak melarang dan menyusun balik barang-barang tersebut terutama sekali baju yang baru sahaja dilipat.

Puan Ojie Ismail melalui akaun facebooknya telah berkongsi cara lipatan baju yang kemas dan tidak akan terbuka walaupun disepahkan oleh anak-anak.

Lipat baju baby cara saya

Baby dah pandai berjalan dan sangat rajin tolong selongkar laci baju. Guna konsep lipat dan ‘tuck in’ memang terbaik sebab, selongkar lah cara mana pun, In Sha Allah lipatan baju masih kukuh dan tak terlerai.

Bila dah puas anak selongkar sampai laci kosong, ibu2 hanya perlu susunkan semula jer. Dah tak payah penat2 lipat balik.. Cuma kemas2kan lipatan jika perlu..

Sesaja share, mungkin ada kawan2 yang mengalami masalah yang sama.. Kita lipat2, tak sampai 10minit dia dah selongkar balik..dah nak kena lipat lagi..rajin pulak aku update nih.. Hahaha

Harap2 bermanfaat buat kawan2 dan ibu2 muda di luar sana. Hahaha orang lain dok share resepi masakan sedap2 di hujung minggu aku pulak share cara lipat baju anak.

Baju petang dan malam

Baris depan; baju lengan pendek+seluar panjang.
Baris tgh n belakang; baju lengan panjang+seluar panjang.

Susun la ikut kreativiti & citarasa masing2..yang penting nampak kemas, teratur dan MUDAH DI AKSES!

Baju siang;

Baris depan: baju tanpa lengan+seluar pendek
Baris tengah n belakang: baju lengan pendek+seluar pendek

IKLAN

Ni pulak cara lipat

Butangkan butang paling atas dan bawah..
Kalau rajin butangkan semua pun boleh.

Terbalikkan baju

Letak seluar

Lipatkan kaki seluar ikut panjang baju

Lipat bahagian badan baju.. Pastikan bahagian bahu lurus.. Sbb nak create ‘pocket’

Lipat lengan baju.

Lipat lagi sebelah..

Lipat 1/3 baju..

Masukkan kan hujung baju ke bahagian belakang baju.. Haha.. Tak reti nak describe, sila tengok gambar

Dah siap dan kemaskan lipatan..Nak tengok size dan jenama apa pun senang sebab boleh tengok label baju.. Nak pilih2 baju pun senang.

Kemudian pi la simpan dalam laci bersama kawan2 dia..

Jangan nanti dah lipat2, boleh pulak ko lupa baju lengan pendek ke lengan panjang dengan seluar pendek ka panjang.. dah naya ke diri sendiri bukak lipatan nak check baju panjang ke pendek.. sendiri mau ingat la okey..

Sumber: Ojie Ismail