Bila isteri minta sesuatu, jangan kata “TAK BOLEH” lagi. Usaha dulu, tapi JANGAN JANJI. Sebab bila berjanji, dia akan berharap. Bila dia berharap, kalau dia tak dapat, dia akan kecewa.

“Hari tu abang kata nak beli. Dah 3 bulan ni, tak beli-beli lagi pun…” Dengar pertanyaan macam ni suami pula nak marah bila dengar isteri cakap macam ni.

Bila Isteri Minta Sesuatu, Suami Jangan Kata Tak Boleh Lagi. Usaha Dulu, Pasti Allah Bagi

Sentiasa tanam nawaitu untuk cuba tunaikan permintaan isteri sebab apa yang dia minta tu bukanlah sesuatu yang mustahil untuk kita tunaikan. Ianya juga mengikut kemampuan kita. Jarang-jarang sekali mereka nak minta sesuatu diluar kemampuan pasangan mereka.

Mereka pun masih waras dan boleh berfikir dengan baik. Takkanlah mereka nak membebankan dan menyusahkan pasangan mereka.

IKLAN

“Nanti abang akan usahakan…bulan depan kita beli. Tunggu bonus hujung tahun, baru abang belikan…”

Bila Isteri Minta Sesuatu, Suami Jangan Kata Tak Boleh Lagi. Usaha Dulu, Pasti Allah Bagi

Bila kita cuba penuhi permintaan isteri, insya-Allah Allah SWT akan buka pintu rezeki kita sebagai suami dan mudahkan urusan kita. Niat kita baik, boleh jadi apa yang isteri minta tu, adalah sesuatu yang boleh memudahkan urusan dia.

IKLAN

Bila kita mudahkan urusan isteri, Allah SWT akan mudahkan urusan kita. Simple ja formula yang Allah dah bagi kat hamba-hambaNya. Mudahkan urusan orang, Dia mudahkan urusan kita, bawa orang keluar daripada kesulitan, Dia akan bawa kita keluar dari kesulitan.

Buat baik dibalas baik. Buang batu atau kayu yang menghalang atau memudaratkan orang lain pun pahalanya besar apatah lagi menunaikan permintaan mereka yang berada dibawah tanggungan kita.

Sebaik-baik sedekahkan pada ahli keluarga kita sendiri…? Maka anggap setiap pemberian kita kepada ahli keluarga kita tu sebagai satu bentuk sedekah.

IKLAN

Bila Isteri Minta Sesuatu, Suami Jangan Kata Tak Boleh Lagi. Usaha Dulu, Pasti Allah Bagi

Sedekah ini adalah antara 3 amalan yang tidak akan terputus pahalanya walaupun kita dah MENINGGAL DUNIA.

Jangan berkata TIDAK lagi pada sesuatu yang diminta isteri, tapi usahakanlah dahulu walaupun kena menyimpan setiap bulan. Insya-Allah, mesti Allah akan bagi jalan untuk kita tunaikan.

Sumber: Firdaus Shakirin

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI