Situasi usik-mengusik serta menyakat sebenarnya adalah situasi yang biasa berlaku dalam kalangan keluarga, lebih-lebih lagi bila lama tak jumpa. Ada saja yang tua nak sakat si anak muda kan?

Tapi ada juga situasi sakat-menyakat yang membuatkan seseorang itu tidak selesa malah terkesan dari segi emosi terutama kanak-kanak. Memang comel dapat menyakat anak kecil, tapi kalau gurauan yang keterlaluan boleh memberikan kesan marah dan benci dalam diri seseorang.

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Sebahagian orang, buat orang lain terhibur dan ceria dengan usikannya. Nada suara, mimik muka dan bahasa tubuhnya buat orang sekeliling yang menonton atau terkena usikannya rasa senang hati dan mesra.

 

Sebahagian yang lain pula, melawak tak kena cara dan gaya. Jadi menyakitkan hati dan menjengkelkan pula. Sampai budak-budak kecil yang suci murni dan naif pun jadi mangsa.
Ibubapa nak tengok saja kah? Rasa serba-salah nak menegur tukang lawak yang mungkin lebih tua atau ahli keluarga sendiri? Tapi, kalau dibiar, anak sendiri pula asyik jadi bahan…macam mana ni?

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

IKLAN

Macam mana nak buat jika anak anda berada dalam situasi ‘toksik’ ini? Jom ikuti perkongsian daripada Puan Uswatun, Konsultan Tangisan & Tidur Bayi.

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

IKLAN

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

IKLAN

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Makanya, nak mengusik dan melawak biar ada batasnya walaupun dengan anak kecil okay!

Kredit: ✍️ USWATUN HASANAH MOHD HABIB
KONSULTAN TANGISAN DAN TIDUR BAYI
DBL INSTITUTE
THB EDU ASSC
THE WONDER WEEKS ACADEMY
SLEEPSMART EDUCATION
BIG LITTLE FEELINGS

Bila Orang Usik Anak Kita Melampau-Lampau, Mama Ayah Wajib Masuk Campur

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI