Rahim adalah organ yang banyak salur darah bila wanita sedang hamil. Sebarang kecederaan di situ semasa proses kelahiran bayi boleh mengundang pendarahan teruk sama macam air paip mengalir.

Ia bukan cakap tanpa fakta dan bukti tetapi pernah disaksikan sendiri oleh seorang jururawat perbidanan, Nor Azniza yang berpengalaman selama 15 tahun dalam bidang perbidanan. Beliau berkongis ilmu serta mengingatkan risiko yang mungkin ada kepada ibu-ibu muda masa kini yang terfikir untuk memilih proses kelahiran bayi di rumah sendiri.

supaya org tak salah faham

peroses bersalin memang fitrah. tapi ia juga berisiko. kalau tak manakan dtg ayat “ibu yg mati bersalin tu ,mati syahid”..
maksudnya? tak semua org selamat.

tak boleh samakan mariam a.s dgn kita. mariam a.s dia adalah rahmatan lil alamin. wanita yg melahirkan seorg nabi.
itu Pun Allah hantarkan jibrail utk membantu. suruh Mariam a.s goncang pokok kurma. supaya ada tenaga, utk mariam a.s melahirkan, menjaga bayinya nanti.

IKLAN

kenapa kurma glamour?

mak2 nak veranak biasanya tak lalu makan. jadi kita encourage ibu utk makan sikit tapi kalori dapat byk utk menjana tenaga.
dulu2 kalau nak bagi tenaga pada ibu bersalin kita suruh ambil coklat. tapi coklat bukan makanan sebenar. ia prosesing food yg tinggi gula. sedangkan kurma real food. nabi muhammad s.a.w ambil 2 ulas aje dah cukup…jadi itu pasal kurma menjadi pilihan.

IKLAN

“Bila Rahim Cedera, Pendarahan Macam Air Paip Mengalir”, Jururawat Perbidanan Kongsi Risiko Ibu Pilih Bersalin Di Rumah

dulu ada ibu minta nasihat, utk boleh tak dia bersalin kat rumah with 2 prev czer utk kandungan ke3 nak cuba normal. saya kata timbangkan balik. memang rahim pecah tu percent kecil. tapi kalau ia berlaku tak de sapa boleh stop proses tu. tak ada tanda. kalau dah pecah baru ada tanda.

IKLAN

rahim pecah bukan mitos… dan saya tak boleh jamin anda dlm group yg percent kecil tu.
dah 15 tahun dlm bidang midwifery ni. saya dah pernah tgk.
bila jadi dan salah seorg tak selamat. atau dua2 tak selamat. masa tu semua org akan blame each other. semua org akan depression baik dari side medical team dan side keluarga
timbangkan dan fikirkan baik2. kalau puan berkeras juga saya nasihat buat di hospital. cari doktor yg support. tapi bukan dirumah.

rahim adalah diantara organ yg banyak salur darah bila kita hamil…sebarang kecederaan di situ mengundang pendarahan yg menggila.
mungkin anda semua tak pernah lihat pendarahan bagaikan air paip yg mengalir.

“Bila Rahim Cedera, Pendarahan Macam Air Paip Mengalir”, Jururawat Perbidanan Kongsi Risiko Ibu Pilih Bersalin Di Rumah

pendarahan yg tdk dpt dikawal hingga mengganggu enzim pembekuan darah . menyebabkan semua rongga di tubuh ibu tersebut berdarah. hidung, telinga,mata, mulut…yg ini kita panggil DIVC (DISSMINATED INTRAVASCULAR COAGULATION)..
KES BEGINI TERJADI BILA IBU MENGALAMI PENDARAHAN LAMBAT MENERIMA BANTUAN PERUBATAN.
jika berlaku dirumah , tiada bantuan yg cepat boleh diberikan jika berlaku rahim pecah.

kenali tubuh anda…jika anda ibu berisiko tinggi. jangan sesekali nak samakan dgn ibu berisiko rendah… apa jua jenis kelahiran yg anda lalui tdk mengurangkan perasaan keibuan anda

Nor Azniza
jururawat perbidanan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI