Apa sahaja yang ada di depan mata, bayi akan masukkan terus ke mulutnya. Bahaya! Ia dibimbangi boleh terdedah kepada pelbagai risiko lain termasuklah tercekik dan sebagainya.

Tempoh kanak-kanak sering memasukkan objek ke dalam mulut mereka dipanggil fasa lisan. Ketika fasa ini, pantauan ibubapa perlu diberikan lebih, 100 peratus. Ini bagi mengelakkan bayi memasukkan benda atau makanan tidak sepatututnya selain mengundang bahaya.

Jadi apa mak ayah nak buat? Tip ini antara saranan untuk mak ayah.

Boleh Terdedah Bahaya Kalau Asyik Masukkan Barang Dalam Mulut, Hati-Hati!

1. Peka dengan objek atau makanan berbahaya

Objek-objek kecil seperti mainan halus, benda bersaiz kecil seperti butang, bateri dan sebagainya pastikan dijauhkan dari bayi. Makanan seperti anggur, popcorn atau apa juga barangan bersaiz kecil perlu disimpan dan dijauhkan dari mereka. Semua ini boleh mendorong bayi tercekik kerana saiznya yang bulat dan boleh menyekat saluran pernafasan.

IKLAN

2. Elakkan makanan yang berpotensi menyebabkan keracunan

Makanan bersaiz bebola dan kecil antara yang paling dibimbangi oleh mak ayah. Saiznya yang kecil dan licin seperti anggur, popcorn dan bebola perlu dipotong terlebih dahulu. Inilah yang paling merisaukan kerana boleh menyebabkan kemalangan tanpa dijangka. Ketika anak makan, pastikan ibu berada bersama-sama anak dan pantau hingga anak menyudahkan makanannya.

Boleh Terdedah Bahaya Kalau Asyik Masukkan Barang Dalam Mulut, Hati-Hati!

3. Elakkan kawasan berbahaya
Kawasan berbahaya di dalam rumah sebaiknya elakkan anak untuk masuk. Misalnya seperti ruang dapur, dibimbangi anak mencapai apa jua barang, makanan atau atau apa jua yang berada di kawasan dapur ini. Semuanya berbahaya untuk mereka. Pasangkan pagar bagi mengelakkan anak memasuki ruang ini.

3. Tisu basah yang selamat untuk bayi

IKLAN

Semasa dalam proses penerokaan ini, bayi mungkin makan dengan tidak kemas, comot dan memegang banyak objek, kemudian memasukkan tangannya ke dalam mulutnya. Oleh itu, mama perlukan tisu basah yang dijamin selamat untuk mencuci dan membersihkan kotoran serta boleh mengelakkan bakteria.

Sisa dan kotoran yang diambil anak kecil kita ini pastinya sudah pun terdedah dengan kotoran di atas lantai. Jadi elakkan dan sentiasa peka.

4. Jauhkan bahan-bahan beracun dan panas

Terdapat banyak bahan di dalam rumah yang boleh memudaratkan bayi, seperti semburan serangga, sabun mandi, syampu, pengilat kuku dan cecair pembersih. Jika tertelan atau terkena kulit, bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan, melecur atau keracunan. Selain itu, simpan objek-objek panas dalam jangkauan si kecil anda. Contohnya, periuk panas, semangkuk sup panas dan secawan kopi panas.

IKLAN

Menarik: Its Another Hero”, Fahri Dah Ada Geng, Dayah Bakar Selamat Bersalin Anak Kedua!

Boleh Terdedah Bahaya Kalau Asyik Masukkan Barang Dalam Mulut, Hati-Hati!

Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.

Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1

https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI