Siapa yang tak sayang  anak. Tetapi apabila anak-anak asyik nakal, geram jugak rasanya nak rotan supaya dapat mendidik anak. Tetapi adakah tindakan ini betul .

Ikuti perkongsian yang begitu bermanfaat daripada PuanIbu Rose – Mesejnya Kasih Bagaimana  beliau menerangkan bahawa muhasabah diri setiap kali berhadapan dengan anak-anak.

Bolehkah Merotan Anak Usia 4 Tahun? Perkongsian Ilmuan Ini Penting  Untuk Mendidik Anak

Pukul dengan rotan ke, kayu pembaris ke atau hanger ke untuk mendidiplinkan anak di bawah usia 5 tahun memang tidak sesuai. Ianya hanya akan menimbulkan kesan takut bukan belajar reasoning dan dapat mengawal diri kerana dia mahu mengawal diri tetapi kerana takut mak atau ayah atau cikgu marah.

Untuk anak di bawah 5 tahun, gunakanlah kaedah ‘time out’ dan semasa time out suruh anak fikir apakah kesilapan dia. Suruh dia duduk diam-diam dulu untuk dia tenangkan fikirannya. Bila dia dah tenang, barulah bercakap dengannya akan kesilapannya. Lepas itu beritahu jika dia ulang perbuatannya dia akan dihukum lagi lama ‘Time Out’.

Ibu tidak suka menggunakan konsep ‘Naughty Stool’ kerana ia memberi kaitan yang negatif. Ia memberi kesan identiti diri anak itu sebagai ‘naughty. Guna nama positif seperti ‘ Reflection Stool’ or ‘ Thinking Stool’. Ini akan membawa kesan yang kita mahu iaitu dia berfikir dan mencermin diri. Naughty stool, maksudnya kita pertekankan yang dia itu naughty dan tentunya ini bukan yang kita mahu.

Namun, jika anda sudah selalu sangat merotan atau meng-hanger kan anak, maka untuk memulakan perkara ini mungkin sedikit susah kerana anak hanya akan takut dengan rotan atau hanger.

Bolehkah Merotan Anak Usia 4 Tahun? Perkongsian Ilmuan Ini Penting  Untuk Mendidik Anak

Oleh itu bagaimana hendak berhenti sekiranya anda memang sudah selalu merotan dan memukul anak yang kecil di bawah 5 tahun. Jawapannya, berhenti dan mulakan ‘Time Out’ ini walaupun susah. Bila lakukan suruh anak berfikir dan reflect perbuatannya dan berazam untuk mengawal perangainya. Di sini anda perlu tegas dan be in control.

Bila anak sedang ‘Time Out’ elakkan diri anda berleter di situ. Anda telah memberi tahu kenapa dia salah dan anda telah memberi dia jalan penyelesaiannya. Tinggalkan dia sekejab untuk melihat dirinya, reflect dan menerima nasihat anda.

Cara:

1- Bila anak itu melakukan sesuatu yang salah dan anda telah memberi amaran tetapi dia tidak berhenti juga: contohnya berebut mainan dan memukul kawan atau adiknya, ambil dia dan beritahu dia bahawa perbuatan itu salah.

2- Suruh dia duduk diam-diam pada satu sudut untuk reflect nasihat anda.

3- Berbincang balik apa yang dia faham.

4- Berbincang langkah yang dia boleh buat untuk mengawal dirinya.

5- Peluk dia setelah dia faham dan ucapkan tahniah kerana dia belajar dari kesilapannya. Perlu sangat untuk anda mempamerkan kasih-sayang anda semasa ini dan beritahu anda bertanggung-jawab mendidiknya dan bila dia melakukan sesuatu perbuatan yang salah, anda perlu betulkan kerana itu tanggunf-jawab anda dan itulah salah satu maksud anda sayang kepadanya. Dan anda yakin dia akan belajar dan berjaya mengawal dirinya dengan baik dari sehari ke sahari dan anda akan terus membantu dia.

Kita hendak membina sikap sedar diri dan mengawal diri sendiri didalam diri anak-anak kita. Dan bukan sekadar takut kepada kita dan rotan atau hanger. Kita hendak membina supaya dia berperangai baik kerana itu lebih mulia dan akan membantu dirinya dan orang lain dan di situlah kita kaitkan dengan apa yang Allah suka dia lakukan.

Setelah 5 tahun boleh ke merotan?

Sebenarnya bila anda sudah melakukan ‘Time Out- reflection session’ ini dengan jayanya, anda akan dapati anak-anak anda tidak akan berperangai susah dikawal atau berperangai tidak baik. Malah apa yang terjadi, anak tidak perlu merotan, dipukul atau dihanger kerana anak anda boleh mengawal dirinya sendiri – self control.

Children raised with reason become REASONABLE. Reasonable children will have self-control. They will prevent themselve from hurting themselves and others.

Semoga perkongsian ini menjadi panduan berguna buat ibu bapa dalam mendidik anak supaya menjadi insan yang berguna dan menghormati ibu bapa.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI