Selepas diberikan vaksin, sejumlah kecil kanak-kanak mengalami beberapa perubahan, yang dikenali sebagai kesan sampingan.

Jangan risau kerana kesan sampingan ini biasanya ringan dan sudah dijangka. Kesan vaksin ini bermakna badan sedang membina imunitinya dengan bertindak balas terhadap vaksin.

Selepas Cucuk Anak Demam, Pastikan Pantau Suhu Agar Tak Naik Mendadak

Di sini terdapat beberapa tip mengenai perkara yang dijangka berlaku dan apa yang harus dilakukan.

Kemerah-merahan, bengkak atau lembut pada bahagian suntikan

Selepas beberapa hari, ia akan hilang dengan sendiri. Bagaimanapun, jika diperlukan, anda boleh menggunakan tuala sejuk dan basah untuk mengurangkan kemerahan dan bengkak.

Selepas Cucuk Anak Demam, Pastikan Pantau Suhu Agar Tak Naik Mendadak

Demam

Jika bayi anda demam, anda boleh mengurangkan suhu badannya dengan lap menggunakan air suam. Pastikan bayi anda diberi banyak cecair untuk diminum.

Jika bayi anda mula mengalami demam atau mudah marah, anda boleh merawat mereka dengan ubat yang boleh menghilangkan kesakitan seperti paracetamol. Bagaimanapun, ini tidak seharusnya diberikan sebelum imunisasi atau jika anak anda tidak mengalami demam.

Ini merupakan reaksi terhadap vaksin yang biasa. Bagaimanapun sesetengah tindak balas vaksin biasa tidak dapat dikesan sehinggalah vaksin tersebut digunakan oleh berjuta-juta orang daripada pelbagai latar belakang. Untuk memahami tindak balas buruk ini, kerajaan telah mewujudkan sistem laporan Kesan Buruk Selepas Imunisasi (AEFI) untuk merekod atau mengkaji tindak balas tersebut.

Selepas Cucuk Anak Demam, Pastikan Pantau Suhu Agar Tak Naik Mendadak

Sumber: immunise4life.my

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI