Kalau bayi anda belum berusia 3 bulan, rajin-rajinlah buat aktiviti ”tummy time” supaya perkembangannya lebih memberangsangkan.

“Seronok ada baby rocker automatik ni. Baby aku sepanjang hari duduk dalam ni. Senang aku nak buat kerja rumah!”

Kalau ada ibu yang baru dapat bayi dan berfikiran begini, baik anda pertimbangkan semula apa yang anda lakukan. Ibu dan ayah, tolong jangan seronok dan berbangga sangat dengan “diamnya” bayi bila menggunakan peralatan moden yang dikatakan memudahkan bayi untuk tidur dan kurang menangis.

Sebenarnya, penggunaan perlatan moden tersebut perlu dikurangkan atau tak perlu terutama pada tiga bulan awal usia bayi. Menurut Puan Liyana Raya Jurupulih Cara Kerja (Occupational Therapist) sangat-sangat menekankan kepada para ibu bapa supaya melebihkan letak bayi di atas lantai atau dada berbanding membiarkan mereka di dalam baby rocker, buaian dan sebagianya.

Kenapa? Bacalah selanjutnya penerangan beliau.

Buat Aktiviti ‘Tummy Time’ Untuk Bayi Baru Lahir Sampai Umur 3 Bulan Supaya Perkembangannya Lebih Memberangsangkan

Tummy time for baby.

IKLAN

Sepanjang bayi lahir sampailah ke usia 3 bulan,please please please!!!

Kurangkan penggunaan buaian,baby rocker,baby court,atau apa saja peralatan moden.

Lebihkan tummy time.

Biarkan bayi di atas lantai,atas dada anda,’babywearing’ yg betul menggunakan wrap atau ring sling,bayi diposisikan ‘tummy to tummy’ dengan anda,atau apa saja posisi tummy time asalkan ianya tummy time!

Tummy time juga dikenali sbg floor time.

Kenapa?

IKLAN

Sebab Allah ciptakan graviti. Bayi harus menggunakan otot2 badannya utk melawan graviti. Graviti ada di atas lantai utk bayi. Semua ni demi perkembangan motor kasar dan halusnya.

Dan demi banyak perkembangan lain lagi.

Bukan tak boleh dukung dengan kerap. Bukan tak boleh letak dlm buaian atau baby rocker atau baby court terus.

Flashcard? Big NO at this age. Sesiapa yg menunggu masa utk bersalin sama seperti saya,please jangan sesekali ada pemikiran seperti ini dalam kepala anda.

Ikut perkembangan bayi seperti fitrahnya. Jangan dibuat penambahan melainkan ‘follow the flow of baby’s developmental milestone’.

IKLAN

Ini akan saya explain panjang lebar dlm live video yg saya plan nak buat lepas bersalin nanti. Anda boleh tengok apa aktiviti saya dan bayi ketika usia 0-3 bulan.

Sumber: Facebook Liyana Raya

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI