![Unnamed Design (2)](https://cdn.majalahpama.my/2022/10/3Q89sriw-Unnamed-Design-2-696x365.jpg)
Roti kukus tak lengkap rasanya jika tidak digabungkan dengan pandan kaya yang sedap. Bosan makan di kedai, apa kata kali ini kita cuba buat sendiri pulak untuk anak-anak.
Buat kaya pandan. Kukus roti pastu makan dengan homemade kaya memang wow gituu. Makan berebut-rebut pulak tu, puas sangat rasa.
Bila buat kaya sendiri ni manis pun boleh dikurangkan ikut suka kita. Cubalah demeh kalau nak buat kaya ni.
Bahan-bahan:
1 cawan air pandan (5 helai daun pandan diblend)
1 cawan susu cair
1 cawan gula (cikgu fazz buat 3/4 je)
1 kotak santan 200g
2 sudu susu pekat manis
3 sudu tepung jagung
1 biji telur
Sedikit garam
Titiskan sikit pewarna hijau kalau nak
Masuk semua dalam periuk kecil.
Tenggekkan atas api dan kacau sampai dia berkilat.
Masak dah lah tu. Boleh terus makan.
*Kebesaran cawan ikut kita lah.
Menarik: Bodygoals Betul, Cantik & Langsing-, Bella Astillah Dipuji Tak Macam Anak Dua
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Kredit : Fazelina Isa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Anak-Anak Suka Makanan Manis Tapi Risau Nak Beli Dekat Kedai? Jom Buat 6 Resipi Mudah Ni
![Anak-Anak Suka Makanan Manis Tapi Risau Nak Beli Dekat Kedai? Jom Buat 6 Resipi Mudah Ni](https://cdn.majalahpama.my/2019/01/Gambar-Hiasan-21.jpg)
Anak-anak suka dengan makanan manis yang menyelerakan. Hidangan seperti kek cawan, pudding roti dan jeli aiskrim tentu jadi pilihan untuk hidangan pemanis mulut si manja. Variasi pilihan resipi khusus untuk si kecil anda jadikan hidangan pemanis mulut untuk anda jadikan pembuka selera mereka.
BANANA LOVER
Bahan-bahan
Pisang
100g coklat masaka
n120g whipping cream
Hiasan
Oreo,badam,manik hiasan,coklat manik
Cara-cara
- Panaskan whipping cream secara double boil
- Setelah krim suam masukkan coklat dan kacau sehingga coklat betul-betul hancur
- Celupkan pisang ke dalam coklat dan taburkan hiasan ke atas pisang yang telah di saluti coklat sepenuhnya .
Tat buah-buahan
Tart shell
125g marjerin
100g gula ising
1 biji telur
250g tepung gandum
Cara-cara
- Satukan marjerin dan gula ising dan pukul sehingga kembang
- Kemudian masukkan telur dan pukul sehinga sebati
- Masukkan tepung gandum dan adun sehingga adunan tidak melekit
Untuk membuat tart shell
- Ambil sedikit doh dan masukkan ke dalam acuan tart dan tekan atau ratakan sehingga adunan mengikut bentuk acuan
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20minit atau sehingga keperang perangan
Filling custard
50g kastard segera
150ml susu
Cara-cara
- Sebatikan kustard segera bersama susu
- Kacau menggunakan whisk sehingga sebati
- Masukkan kustard ke dalam piping beg
- Kemudian paipkan kustard ke dalam tart shell
- Boleh di hias dengan buah-buahan seperti strawberri,blueberry,anggur dan lain-lain lagi mengikut kesukaan.
Puding roti
Bahan-bahan
4 keping roti
250g susu segar
2 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin yang dicairkan
½ sudu the tepung jagung
Sedikit serbuk kayu manis
Cara-cara
- Koyakkan atau potongkan roti menjadi kepingan kecil
- Masukkan ke dalam bekas aluminium atau bekas kaca yang tahan panas
- Masukkan susu,gula,marjerin,tepung jagung dan serbuk kayu manis yang telah dikacau sebati ke dalam bekas roti
- Biarkan seketika sehingga roti benarbenar terendam
- Bakar pada suhu 18- darjah celcius selama 30minit
Sos kustard
½ tin susu sejat
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kustard
Cara-cara
- Masak kesemua bahan sehingga sedikit pekat
- Apabila sejuk,sedia dimakan bersama-sama roti yang sudah masak
Jeli Aiskrim
Bahan-bahan
90g instant serbuk jeli
400g air
Aiskrim vanilla
Cara-cara
- Masak air sehingga mendidih
- Masukkan serbuk jeli dan kacau sehingga tiada lagi ketulan serbuk
- Sejukkan seketika sebelum tuang ke dalam acuan
- Sejukkan selama 3jam di dalam peti ais
- Setelah sejuk sedia dihidang bersama aiskrim vanilla
Donut
Bahan-bahan
6g serbuk yis
250g tepung gandum
50g gula pasir
100ml air
50g marjerin
Hiasan
Coklat masakan
Coklat rice,oreo,gula pasir halus
Cara—cara
- Masukkan serbuk yis,tepung gandum dan kacau seketika
- Diikuti dengan gula pasir.kemudian masukkan air sehingga adunan bersatu
- Masukkan marjerin dan selama 15minit
- Sesudah itu,biarkan adunan selama 15 minitsebelum boleh diuli
- Setelah adunan siap bolehlah dibentuk menggunakan acuan donut
- Goreng sehingga keperang-perangan
Mufin coklat
Bahan a
½ cawan gula perang
50g minyak masak
60g susu
1biji telur
Bahan b
95g tepung gandum
10g serbuk koko
1 sudu the serbuk penaik
Choc chips sebagai hiasan
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan a ke dalam pengisar
- Kisarkan sehingga semua sebati
- Kemudian masukkan bahan b ke dalam mangkuk besar dan gaulkan sebati
- Setelah itu,masukkan bahan a yang sudah di blend kedalam mangkuk bahan-bahan b
- Kacau sehingga sebati menggunakan whisk
- Masukkan ke dalam acuan mufin dan taburkan sedikit choc chips
- Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 20minit
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Goreng Cili Padi Legend, Sambal Tumbuk, Simple Tapi Confirm Bertambah!
![Nasi Goreng Cili Padi Legend, Sambal Tumbuk, Simple Tapi Confirm Bertambah!](https://cdn.majalahpama.my/2022/08/8bkd1Cky-Unnamed-Design-29.jpg)
Berbanding nasi goreng bewarna lain, nasi goreng cili padi antara kesukaan ramai. Bukan sahaja sedap bahkan bahannya juga mudah.
Namun hendak menjadikan nasi goreng jadi lebih mantap dan sedap, tak perlu dikisar atau dipotong halus. Cukup hanya ditumbuk.
Perkongsian resipi simple tapi padu Har Ryea ini mama kena cuba. Memang mantap!
Jom, masak simple-simple jer ni.
Nasi Goreng Cili Padi
Bahan-bahan (tumbuk):
Bawang Merah
Bawang Putih
Cilipadi hijau sikit
Lada hijau 2 btg
Ikan bilis (rendam sekejap je)
Belacan (sikit je)
Telur
Tumis bahan-bahan sampai garing, masukkan garam & ajinomoto.
Pecahkan telur dan ratakan perlahan-lahan (api kecikkan sikit masa ni)
Masuk nasi, gaul rata sampai berwap sikit.
Siap!
Mudah, sedap dan makan brtambah!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sekali-Sekala Masak Untuk Anak Makanan Berasaskan Keju, Confirm Dia Suka! Ada 3 Resipi Menarik Wajib Cuba
![Sekali-Sekala Masak Untuk Anak Makanan Berasaskan Keju, Confirm Dia Suka! Ada 3 Resipi Menarik Wajib Cuba](https://cdn.majalahpama.my/2020/08/copy-of-newborn-2020-08-09t231443.169-09_05_192460.jpg)
Bayi yang berumur 8 bulan hingga 12 bulan sudah boleh makan keju. Namun tak semua keju sesuai untuk bayi. Bagi yang berumur 8 bulan hingga 12 bulan perkenalkan bayi dengan krim keju seperti Tatura.
Jika bayi anda tiada sebarang masalah alahan, anda boleh teruskan. Elakkan memberi keju yang mempunyai garam, kerana ia agak masin. Ikuti resipi di bawah yang dikongsi oleh Puan Nurul Hanim untuk panduan dalam penyediaan makanan kepada bayi anda.
hi momies… kimi 8months 12hari baru ibu intro cream cheese. Ni antara menu kimi untuk 3DR intro cream cheese dalam makanan kimi. So far kimi ok takde nampak alahan apa-apa.
CHEEZY SWEET POTATO Ccoated with DATES
Bahan-bahan:
1biji sweet potato – saiz sederhana
1tbsp tepung gandum Faiza
2biji kurma – jadikan puree
Cream cheese – potong dadu secukupnya
1tsp unsalted butter
Minyak masak
Cara penyediaan:
1. Rebus/kukus sweet potato hingga empuk. Sejukkan dan lenyek-lenyek.
2. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit dan uli bersama sweet potato hingga sebati adunan tak keras ye! Memang lembut je (kalau adunan telerai tambahkan air sikit-sikit sampai elok melekat je)
3. Gentel-gentel bagi bulat atau memanjang (ikut suka) dan masukkan cream cheese. Tutup semula dan goreng hingga garing.
4. Dalam periuk lain. Cairkan UB dan masukkan puree kurma. Biarkan sedikit likat dan masukkan cheezy potato. Pastikan semua bahagian disaluti kurma dan tutup api. Sedia dihidang & makan!
CHICKEN STUFFED with CHEEZY MIX VEGE
Bahan-bahan:
2ketul dada ayam
1/2biji bawang kecik – cincang(guna bawang holland lagi sedap)
1ulas bawang putih
Sayur pilihan *carrot, brokoli, cauliflower, leeks, tomato ceri -cincang&steam
2tbsp cream cheese -keluarkan awal spya x keras
1tbsp white sauce
Unsalted butter
Toothpicks – utk jahit ayam
Cara penyediaan:
1. Cairkan UB dan tumiskan bawang hingga naik bau.
2. Masukkan sayur-sayur yg telah dikukus sebatikan dengan bawang tumis dan tutup api. Sejukkan sekejap.
3. Masukkan sayur2 dlm mangkuk. Campurkan dengan white sauce dan cream cheese biar sebati.
4. Lubangkan ayam dan sumbat campuran sayur td. Dan tutup ayam gunakan toothpicks kemas-kemas supaya isi tak terkeluar.
5. Goreng/grilled gunakan UB hingga ayam masak. Sedia dimakan.
WHITE SAUCE @ BECHAMEL SAUCE
(Kuantiti terhasil banyak bole simpan utk buat carbonara, lasagna atau sebagai agen pemekat)
Bahan-bahan:
1/2 cawan Unsalted butter
1/2 cawan tepung gandum faiza
1cawan susu (fm-under 1y,, freshmilk -1y above)
Oregano & parsley flakes (optional)
Cara penyediaan:
1.Cairkan UB dan masukkan tepung dan gaul sekata hingga sedikit bubble2 tp jgn sampai jd brown colour.
2. Masukkan susu dan tutup air. Gaul2 sampai x berketul. Tekstur licin je. Kalau pekat bole tambah susu lg. (Sy letak air kosong je)
3. Taburkan oregano & parsley flakes *jika suka.
CHICKEN CHEEZY BUTTERMILK
Bahan-bahan:
1keping dada ayam hiris nipis kecil2*
1tsp tepung gandum*
1tsp tepung jagung*
1/4tsp rempah kari ayam*
1tbsp bawang holland cincang
1ulas bawnag putih cincang
2tbsp white sauce (bole guna susu)
1kiub chicken stock
1tbsp cream cheese
1 1/2tbsp unsalted butter
7helai daun kari
Air
Cara penyediaan:
1. Campurkan bahan * sebati dan perap selama 30min atau lebih.
2. Cairkan 1tsp UB dan gorengkan ayam yg telah diperap. Ketepikan.
3. Gunakan kuali yg sama cairkan lebihan UB yg ada dan tumis bawang & daun kari hingga naik bau dan kekuningan.
4. Masukkan CS dan white sauce@susu. Tambahkan air sedikit. Biar hingga sedikit menggelagak.
5. Masukkan cream cheese dan kacau hingga tidak berketul.
6. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi dan gaul sekata. Siap!
Sumber: Facebook Nurul Hanim Omar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI