Buat Kerabu Mi Segera Letak Seafood, Makan Pun Berebut. Sedap Betul!

Share

Kalau dah bosan makan nasi, tapi perut berkeroncong minta diisi, bolehlah buat menu yang ringkas tapi tetap mengenyangkan. Kerabu mi segera misalnya, sangat sedap dimakan dan rasanya juga tak muak. Boleh makan banyak, sedap sangat.

Resipi keabu mi segera yang boleh dicuba adalah seperti yang dikongsikan seperti Ariana Sofia Ahmad. Bahan-bahan kena cukup, barulah mengancam!

Ikuti perkongsian resipi ini:

RESEPI KERABU MAGGI SEAFOOD THAI

Maggi thai ni memang sedap bila buat kerabu maggi. Ni ariana bagi resepi untuk korang cuba. Sedapnya macam duk negara sebelah.

Bahan-bahan:
Maggi thai 2 bungkus
3 ekor sotong sederhana dipotong kecik
8 ekor udang dibuang kulit
6 batang isi ketam dipotong 2@3
1 batang sosej dipotong nipis (pilihan)
1biji @ 2 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar cuka makan
2 sudu besar sos cili thai ( sos manis thai)
1/2 sk ajinomoto
1/2 sudu besar gula
1 biji tomato dipotong dadu
2 tangkai daun ketumbar di hiris halus(sedikit sahaja)
1 biji bawang merah dipotong dadu
4 biji cili padi dipotong kecik
1/2 batang lobak merah diparut halus
Kobis ungu dihiris nipis

Resipi Lain: [Resipi Shellout Paling Mudah, Bahan Simple Je Tapi Sedap, Pedas & Padu!]

Cara Membuat:
1. Mula-mula rebuskan maggi 1-2minit @ sehingga lembut. Dah masak angkat dan toskan.

2. Rebus segala lauk pauk sotong, udang, isi ketam dan sosej. Boleh jugak tukar kepada ayam kalau tak makan seafood.

3. Dah masak kena toskan jugak. Masukkan dalam bekas maggi tadi.

4. Masukkan bawang, cili api, daun ketumbar, lobak, kobis, tomato ke dalam bekas.Perahkan air limau nipis ke dalam bekas.Masukkan cuka makan. Boleh kurangkan kalau taknak masam.

5. Masukkan sos ikan dan sos cili Thailand.

6. Masukkan ajinomoto dan gula. Boleh rasa dulu sebelum tambah gula. Manis ikut kesesuaian masing -masing. Masukkan pula perencah yang ada.

7. Gaul sebati semua bahan. Siap!

 

 

IKLAN