Sebelum anak tumbuh gigi, ibu bapa tak sabar nak lihat gigi pertama anak. Tapi bila anak dah ada gigi, penjagaan gigi tak diambil berat.

Ibu bapa kena tahu tip penjagaan gigi anak-anak dari belum ada gigi hinggalah mendapat gigi kekal.

Perkongsian dari Juruterapi Pergigian, Sharipah Eyie boleh membantu ibu bapa mencegah dari awal sebelum gigi anak rongak.

Ini adalah karies awal kanak-kanak. Dalam tempoh ini, untuk melatih anak memberus gigi, tidak perlu ubat gigi pada awalnya. Apabila mereka telah terbiasa, boleh mula letakkan ubat gigi berfluorida. Baca di tiub ubat gigi. Ada juga yang tiada fluorida. Boleh google function fluoride di dalam ubat gigi. Maaf saya katakan, ini bukan lah normal, sebaliknya adalah kesan daripada kurang penjagaan dari ibu bapa.

Seawal bayi tiada gigi lagi, ibu bapa disaran mengelap gusi dengan tuala basah dan arahan sama juga bila kudup gigi susu mula kelihatan. Jaga lah gigi anak anda, tidak kira gigi susu atau kekal kerana pada suatu peringkat, gigi susu akan bercampur dengan gigi kekal. Kerosakan pada gigi susu akan merebak ke gigi kekal dengan senangnya, berbeza jika gigi susu dijaga dengan rapi. Hentikan alasan, mulakan tindakan.

Rules ringkas penjagaan gigi anak-anak :

  1. Berus gigi anak sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

– guna ubat gigi berfluorida (ada dicetak di tiub ubat gigi), jangan tanya jenama apa bagus, saya bukan duta ubat gigi.
– ada ibu claim gigi anak dia ‘memang rosak dari dulu’ or ‘gigi anak saya rosak macam tu je’ memang saya rasa nak tampar laju-laju, sebab gigi tak akan rosak dari dulu. Bakteria amik masa untuk ‘makan’ gigi sampai rongak.

  1. Pemeriksaan gigi 2x setahun.

– kadang-kadang bila tengok saja nampak macam tak rosak langsung gigi anak. Tapi deep inside dah berongga ala-ala gelang emas berongga. Kat luar cantik, kat dalam hollow, kosong. Sebab dah dimakan dek bakteria.
– terima lah hakikat ibu bapa bukan ada kelulusan bidang pergigian pun, even saya yang ada belajar ni pun salah judgement, apa lagi korang yang tidak. Jangan jadi dr.gigi cap google pulak.

  1. Bagi anak minum susu.

– minum susu lah untuk cukup kalsium. Kalau dah besar, minum lah pakai cawan. Bukan suruh pergi menyusu balik. Semua dah besar, fikirlah sendiri. Makanan lain yang berkhasiat pun kena jugak amalkan. Badan sihat gigi pun sihat.

  1. Sapuan fluoride.

– ni penting. Pergi klinik mintak nak sapuan fluoride. Sapuan tu setiap 6 bulan selama 2 tahun so tolak tambah bahagi, 4x semua nya. Penting sebab kalau dah ada karies awal, inshaallah stop. Google- arrested caries. Gigi rosak pastu kerosakan tu stop. Dari coklat, color dia berubah ke color lebih gelap or hitam (tak apa color tak lawa, karies dah terbantut) atau kalau belum rosak gigi anak tu, inshaallah takkan rosak.

Sumber: Sharipah Eyie

Tinggalkan Komen