Ada sesetengah perkara yang kita rasakan remeh secara tidak sengaja sebenarnya buat anak kecil kita berjauh hati. Mak ayah janganlah buat tak endah.

Malah menurut perkongsian, Hanis Athirah Rusli, beberapa perkara kecil yang kita lakukan sebenarnya bukan hanya buat anak berjauh hati bahkan cara kita ini juga akan turut menjadi contoh bagi dirinya dalam berkomunikasi dengan orang lain. Jadi tunjukkanlah yang baik-baik sahaja.

Buat Tak Endah Bila Anak Bercakap, Anak Rasa Terpinggir, Mak Ayah Layanlah!


Perkara yang kita tak sengaja buat, tapi boleh membawa maksud kita tidak sensitif untuk menjadi pendengar yang baik untuk anak.

* Memotong cakap anak ketika mereka sedang rancak bercerita
* Sibuk memandang telefon semasa anak bercakap dengan kita
* Berlalu pergi semasa mereka baru buka mulut
* Diam membisu, tidak mengiyakan atau menidakkan apatah lagi memberi respon apa yang anak luahkan
* Menyuruh mereka berhenti bercakap kerana merasakan ada yang lebih penting daripada mendengar cerita anak yang membosankan
* Mengubah topik perbualan
* Terlalu cepat menghakimi percakapan anak

Buat Tak Endah Bila Anak Bercakap, Anak Rasa Terpinggir, Mak Ayah Layanlah!

 

IKLAN

Tersalah sekali mungkin mengapa, namun jika kita biarkan memberikan respon sebegini kepada anak, risau mereka akan mencari ‘telinga lain’ untuk mendengar.

Jadilah ibu yang sweet untuk anak, menjadi seorang ibu ayah yang membuatkan anak teruja untuk meluahkan isi hati dan apa yang mereka rasa.

Itulah perkara paling sweet yang boleh kita lakukan tanpa melibatkan sebarang harta benda.

Antara perkara-perkara yang kita tak sengaja buat, tapi anak belajar untuk mencontohi:

Buat Tak Endah Bila Anak Bercakap, Anak Rasa Terpinggir, Mak Ayah Layanlah!

IKLAN

Apa yang anak lihat dan dengar itulah yang akan disimpan menjadi memori. Bila benda baik tak kisahlah, yang risau bila benda yang tak sengaja kita buat yang itulah mereka belajar untuk tiru.

Dari usia seawal bayi, anak-anak akan belajar berdasarkan apa yang ditunjukkan oleh ibu bapa, orang sekeliling dan persekitaran mereka.

Sebab itulah banyak pepatah melayu yang menunjukkan hubungkait perilaku ibu ayah dalam mempengaruhi perangai atau sikap anak-anak seperti ” Bapa Borek Anak Rintik” atau ” Ke Mana Tumpah Kuah, Kalau Tidak Ke Basi”. Baik buruk ibu bapa sedikit sebanyak turun kepada anaknya.

Buat Tak Endah Bila Anak Bercakap, Anak Rasa Terpinggir, Mak Ayah Layanlah!

IKLAN

Seharusnya depan anak-anak kita perlu berhati-hati dalam setiap perkara yang dilakukan supaya anak tidak meniru sebarang perkara negatif dalam menjalani aktiviti seharian mereka.

Tapi, jangan risau bila buat benda yang tak sengaja kerana hakikatnya, kita juga manusia, penuh dengan kelemahan dan tak henti dari melakukan kesilapan.

Perbaikilah untuk anak-anak kita!

Menarik: Pandainya Dia Kena Agah Dengan Ibu, Senyuman Anak Kedua Siti Nurhaliza Buat Ramai Cair

Mesti korang teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000. Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI