Bekerja dari rumah atau work from home (WFH) sambil menjaga anak adalah satu tugas yang mencabar bagi ibu bapa terutama yang ada anak kecil. Memang waktunya fleksibel, tak perlu nak gosok baju dan bangun pagi-pagi bersiap nak keluar ke pejabat.

Cuma cabarannya lain sikit apabila anda harus menyiapkan kerja dan dalam masa sama menjaga anak sepanjang masa. Ada yang mahu makan, menangis, mahukan perhatian dan macam-macam kerenah lagi.

Waktu ibu bapa ada meeting online, nak kena siapkan apa-apa tugasan dan dalam masa yang sama anak pun nak perhatian. Terkadang tanpa sengaja terkeluar juga suara tapi anak kecil apa yang mereka faham.

Seperti perkongsian Puan Mai Izyani, dia berkongsi pengalamannya yang menghadapi situasi ini. Bagi ibu yang WFH, bekerja di pejabat atau surirumah sepenuh masa, anda adalah insan yang hebat dan masing-masing ada pengorbanan!

Anak-anak tetap cari mak!

Saya tak tahu la tadi nak sebut situasi apa eh. Bawang semua dah siap racik. Ambil periuk, buka api, nak tuang minyak. Tapi saya ambil botol air mineral dan tuang dalam periuk. Nak masukkan bawang baru saya perasan.

IKLAN

Suami saya puasa hari ni, jadi saya tak minta tolong dia masak walaupun dia nak buat.
Work From Home (WFH) bagi seorang mak sangat tak mudah. Sebelah tangan sentuh laptop, sebelah tangan alas baby menyusu, sambil kejap-kejap melayan anak sulung.

Walaupun suami rajin tolong-tolong, tetap tak boleh sama dengan gerak kerja seorang mak dekat rumah. Semua dalam satu masa. Anak-anak ni apa-apa tetap cari mak.

Sesekali saya pernah rasa sengaja nak naik opis sebab lebih relax. Naik opis memang malas. Tapi bila lama kat rumah, rasa opis tu la jadi tempat rehat dari kepenatan seorang surirumah. Dia macam hanya perlukan somewhere untuk me time. Sampai opis pun boleh jadi. Tapi bila kerap kat opis, dia akan jadi rindu dengan senyuman, derai tangis anak-anak. Susah nak describe!

Suami penguat semangat isteri

Lepas masak tadi, makan, sambung sentuh laptop dan tak tahu bila saya terlentang. Tahu-tahu dah lewat petang. Rabak betul mata. Sakit-sakit badan.

IKLAN

Saya cakap dengan suami. Isteri yang sepenuh masa surirumah dan urus anak-anak ni jauh lebih hebat dari yang pergi kerja pagi balik petang. Kot nak bagi gaji tu, RM5K pun tak berbaloi tak terbalas kudrat mereka.

Tahu apa yang berbaloi mereka nak? Nak dengar ja ucapan terima kasih, dan rajin tolong-tolong bila di rumah sama-sama. Itu nombor satu. Nombor dua, barulah wang. Fulus….Eh eh.. kena ada juga tu.

Dearest Mom, Anda hebat!

Kredit: Mai Izyani

IKLAN

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!