Anak sulung kita memang anak yang cukup istimewa di hati kita. Hadirnya anak sulung inilah menjadikan kita seorang yang lebih sabar dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab.

Dek kerana itulah anak sulung menjadi kesayangan kita, paling dekat dengan kita dalam segala hal.

Menurut perkongsian Dr Taufiq Razif, anak sulung sememangnya anak yang cukup istimewa malah mempunyai kepintaran yang tinggi.

Anak sulung mempunyai IQ yang lebih tinggi
Kajian daripada University of Edinburgh mendapati anak pertama ( first-born children) mempunyai IQ yang lebih tinggi. Ini kerana anak sulung mendapat perhatian ibubapa (quality parental attention) yang lebih berkualiti dibandingkan adik beradiknya semasa masih kecil).

Bukan Sekadar Kakak & Abang Penyayang, Ini Fakta Tentang Anak Sulung Yang Tak Ramai Tahu!

Anak sulung lebih cenderung untuk jadi CEO syarikat
Kajian yang diterbitkan oleh IZA Institute of Labor Economics mendapati anak sulung lelaki 24% lebih cenderung menjawat jawatan CEO daripada anak nombor dua dan 28% lebih cenderung untuk menjawat jawatan CEO berbanding anak nombor dua.

Anak sulung lebih penakut
Ada satu kajian yang dibuat pada tahun 1968 mendapati anak sulung ni lebih cenderung untuk tak terlibat dengan sukan berbahaya disebabkan takut dengan kecederaan fizikal.

IKLAN

Walau apa pun kajian tentang anak sulung, yang jelas perangai dan kelakuan anak sulung akan menjadi ‘references’ atau tempat rujuk adik beradiknya yang lain.

Bukan Sekadar Kakak & Abang Penyayang, Ini Fakta Tentang Anak Sulung Yang Tak Ramai Tahu!

 

Semua mata akan tertumpu padanya. Adik beradik akan tengok perangai anak pertama. Jiran jiran pun suka tengok perangai anak yang pertama. Mak ayah pun akan letak harapan yang lebih tinggi ( higher expectations ) pada anak pertama ni.

Jadi, tak mudah juga sebenarnya menjadi anak yang pertama ni sebab segunung tanggungjawab dan harapan orang di sekeliling yang terpaksa digalas di bahunya.

IKLAN

Cuma kita kena ingat, walau anak nombor berapa pun kita, kasih dan cinta kita pada mak ayah yang melahirkan kita tetap kena jadi yang pertama selepas Allah dan RasulNya.

Taufiq Razif
Anak Pertama Daripada 7 Bersaudara

Menarik: Its Another Hero”, Fahri Dah Ada Geng, Dayah Bakar Selamat Bersalin Anak Kedua!

Bukan Sekadar Kakak & Abang Penyayang, Ini Fakta Tentang Anak Sulung Yang Tak Ramai Tahu!

Bila lagi nak healing dan bonding time dengan anak-anak, buat aktiviti yang mereka suka? Kalau ajak main VR game, mesti anak-anak happy!

IKLAN

Jom, daftar segera ke Santai Petang Pa&Ma! Sambil dengar talk dan main game, boleh juga bawa balik goodies dan menang banyak hadiah. Best kan?

Daftar di sini 👉🏼 https://toko.ideaktiv.com/product/pama-santai-petang/

Bukan Sekadar Kakak & Abang Penyayang, Ini Fakta Tentang Anak Sulung Yang Tak Ramai Tahu!

Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.

Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1

https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI