Sebelum ini kita selalu mendengar luahan para ibu yang penat akibat kehabisan tenaga menguruskan anak-anak yang sedang membesar. Ada yang tak sempat makan kerana terpaksa mendodoikan si kecil yang dikira “High demand baby”. Bagi yang tidak pernah berada dalam situasi seperti ini pasti menganggap si ibu mengada-ngada.

Tapi luahan jujur daripada seorang bapa di laman facebooknya mendapat reaksi ramai orang. Bukan senang untuk menjaga anak lebih-lebih lagi mereka di fasa yang sedang aktif dan membesar. Ikuti perkongsian bapa ini menjaga dua anaknya.

Malam ni anak-anak tak bagi kerjasama

10.30pm: dodoi ilham, struggling x nak botol.tidor selepas di dodoi buang 45minit

11.15pm-12am: sesi struggling dgn dahlia suruh tidoq, macam macam alasan,lapar,sakit perut,sakit gigi ada kuman and etc

12am-1230am: tidorkan dahlia dan spt biasa kena menjelma jadi mesin garu

1230-1.20am: adik ok ek ok ek..amek susu dari warmer, struggling tetap x mau botol..tepuk tepuk angkat dodoi nyanyi..tido balik

IKLAN

1.20-2.10am ( lebih kurang ): alhamdulillah dapat tido

2.10am: adik ok ek ok ek sambil isap jadi pusing pi pusing mai seperti 15 tahun dia dahaga x diberi air.amek susu,tetap tak nak. Nangis sambil kencing dan bocor . Salin pampers,salin baju. Sorry x kuasa basuh. Kita tido je dalam kencingan.

2.15am-2.50am: dodoi tepuk nyanyi selawat berzanji and etc dan akhirnya lelap..

Di atas x termasuk 15 juta kali aku kena tinju dgn dahlia..angkat letak tempat dia..dia tinju aku lagi.

Sungguh la bapak mmg x kompeten dan x layak tambah anak lagi,at least for now.

Sebab tu kagum dan masih kagum dgn orang anak ramai dan masih siuman. Dan sebab tu la jugak sorga di bawah tapak kaki ibu..

P/s: bapak on anak ramai even 10 org sekalipun tapi dengan syarat.. lahir lahir darjah 6 terus.

Sapa cakap bela anak senang mai aku nak cili mulut dia.

Rata-rata memberikan komen dan pendapat masing-masing mengenai situasi ini. Ada juga yang berkongsi pendapat mereka

Kalau aku jaga anak, baju samalah the whole day

Faham….Dah biasa

Sama macam saya, malam tadi tak dapat nak tidur

Kredit: Pak Cik Bakar Baharom