Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Singo pear sememangnya cukup dikenali sebagai buah yang baik dalam menyembuhkan beberapa masalah anak terutama bagi bayi yang sedang batuk atau berkahak. Pada usia bayi, sebarang pengambilan ubat terutama ubat batuk dan selesema tidak digalakkan dan sebagai usaha, menu berasaskan singo pear ini mama boleh cuba.
Singo Pear memiliki kandungan Vitamin C dan Vitamin K serta copper yang penting untuk meningkatkan pertahanan tubuh. Buah ini juga mampu membantu melegakan batuk berkahak kerana ia mengandungi air yang banyak.
Tiga resipi yang disediakan oleh ibu ini, Puan Khairun Naziha Razak boleh dicuba ketika anak mengalami selesema dan batuk berkahak.
“Menu hari ni berasaskan singo pear sebab anak tengah selsema dan berkahak,” katanya berkongsi.
Menu breakfast, Tofu singo pear + dragon fruit
Tofu Singo Pear
Bahan-bahan:
Tofu organik
Puree singo pear
Dragon fruit (topping)
Apa-apa buah pun boleh untuk nampak menarik
Steam tofu selama 15 minit. Kemudian masukkan puree singo pear dan topping di atas. Siap di hidang.
* Singo pear tak perlu steam ye sebab kita dah blend hancur jadi puree.
Bubur Barli Untuk Snack Petang
Barli Singo Pear
Bahan-bahan:
Barli
Singo pear
Kurma
Basuh dan rendam barli selama 1 jam. Kemudian masak sehingga kembang. Bila barli dah kembang boleh terus masukkan singo pear dan kurma. Blend ikut tekstur anak makan ye.
Makan Tengahari dan Makan Malam Dengan Sup Daging Singo Pear
Sup Daging Singo Pear
Bahan-bahan:
Tulang daging
Daging(blend)
Singo pear (potong dadu)
Bunga lawang
Bawang holland (hiris )
Bawang putih (hiris )
Halia (hiris )
Sayur-sayuran (apa-apa sayur pun boleh)
Saya letak carrot , pak choy
Tumis bawang-bawang, halia dan bunga lawang sampai kekuningan atau naik bau.. Masukkan tulang daging dan tambah air sikit dan reneh kan sekejap.
Masukkan batang saderi, carrot, singo pear dan tambah air secukupnya. Masak sehingga sayur-sayuran tu lembut. Akhir sekali masukkan sayur pakchoy. Siap bole makan dengan bubur atau bihun dan pasta.
* Singo pear jangan letak terlalu banyak sebab buah tu tersangat manis.
Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tak semestinya masih bayi, tapi tak boleh makan kek kan? Boleh tapi kena pastikan bahan-bahan dalam kek mesra bayi dan selamat untuk dimakan bayi tanpa garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau tak ada idea nak buat kek apa untuk anak, boleh lah cuba resepi Blueberry Cotton Cheese Cake versi bayi. Selamat mencuba!
Ni first time ibu buat cake untuk Aisyah, sempena genap 1 tahun (2020). Doakan Aisyah jadi anak yang solehah ye!
Saja cuba, tak sangka menjadi. Ada yang ibu ubah dari resepi ni. Ikut selera masing-masing ye .
• BLUEBERRY COTTON CHEESE CAKE •
– 2 biji telur (asingkan putih telur dengan kuning telur)
– 50 g unsalted butter
– 50 g cream cheese
– 60 g full cream milk
– 30 g tepung gandum
– 2 sd puree kurma (letak madu pun boleh)
– 5-7 keping baby cookies (di hancurkan)
– 1/2 cawan blueberry (di blend halus)
1. Cairkan BUTTER, CREAM CHEESE dan FULL CREAM MILK di atas api yang kecil. Kemudian, tutup.
2. Dah sejuk, masukkan TELUR KUNING dan PUREE KURMA (nak pakai madu pun boleh, make sure 1y above). Kemudian gaul sebati.
3. Masukkan TEPUNG GANDUM (ibu ayak dulu bagi halus), gaulkan.
4. Dalam bekas yang lain, pukul PUTIH TELUR hingga meringue. (ibu pakai baby food processor je, mula mula pakai tangan, lenguh 🤣) Kali ke-2 try baru jadi.
5. Masukkan meringue tadi ke dalam adunan pertama, kaup semula adunan.
6. Letakkan di dalam bekas adunan (ibu pakai size 4 inci je untuk kek ni), masukkan adunan ke dalam bekas yang telah di sapu dengan unsalted butter.
7. Panaskan oven selama 10 minit, bakar selama (15-25 minit) dengan api medium (ibu pakai microwave oven, oven biasa takde) 😅 Kalau oven biasa kena bakar (30-40 minit)
• FROSTING •
– 125 g unsalted butter
– 125 g cream cheese
– 2 sd puree kurma
Pukul semua bahan hingga kembang, letakkan dalam chiller di dalam bekas yang tertutup. Simpan 2 jam sebelum guna.
Untuk fondant tu hiasan je, Aisyah tak makan pun sebab fondant daripada gula. Ayah yang makan fondant tu. Jangan tanya kenapa “t” dengan “u” macam tu, terrreksidennnn masa nak deco.
Atas kek tu ibu deco dengan baby cookies yang di hancurkan, kalau letak cream cheese nanti bergabung dengan fondant dia akan cair. Nak mula celebrate baru ibu deco, sebab takut fondant takboleh bagi kerjasama 😂
TIPS!
• JANGAN biarkan tangan/peralatan basah/lembab nanti kek tak naik cantik dan lembut.
• Semasa nak buat jadi meringue, pastikan terus pukul jangan berhenti. Ada buih buih tu normal. Cuma pastikan kuning telur takde setitik pun bercampur dengan putih telur kalau tak, tak menjadi.
• Pastikan kek yang di keluarkan dari oven di sejukkan dahulu baru di keluarkan dari bekas adunan (hati-hati kerana kek sangat lembut)
• Masukkan kek yang telah sejuk tadi ke dalam chiller selama 2 jam sebelum start frosting baru kejadiannya indah.