Sebut sahaja Yong Tau Foo, terbayang kesedapan kuahnya dan dicelup panas-panas dalam air mendidih di pasar malam. Memang buat kita terliur.

Tak berkesempatan mencuba menu Yong Tau Foo pasar malam, apa kata anda cuba hasilkan sendiri di rumah versi diet yang sama sedapnya. Nak cuba? Jom ikuti perkongsian resepi Noorul Izzah Marzuki ini. Sedap!


Rasanya resepi yong tau foo yang biasa memang banyak dikongsi. Saya nak share resepi yong tau foo sayur untuk yang amalkan pemakanan rendah karbo/keto.

Alhamdulillah musim hujan ni ada yong tau foo dan sup, memang melegakan. Sosnya kurang gelaplah sebab kita tak guna kicap biasa/sos tiram. Boleh kukus atau goreng, rebus dalam sup pun boleh.

Bahan:
1 biji peria (potong kepingan, buang isi tengah)
1 biji terung (potong kepingan ½ inci, belah tengah supaya boleh diletakkan inti (dikapit) di tengah-tengah)
5 biji cili merah (belah tengah)
5 biji cili hijau (belah tengah)
6 biji kacang bendi (belah tengah)
Tauhu kering (belah tengah)
Kangkung (optional, untuk dicelur)

Intinya:
400-500g isi ikan/ayam (saya guna isi ikan kembung)
Garam pink himalaya secukup rasa
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
½ sudu kecil xanthan gum (optional, sebagai pelekat, tak letak pun okay je)
1 tangkai daun sup/bawang -hiris halus
2 sudu besar cili merah dicincang

IKLAN

Blendkan, kemudian isikan dalam food processor/blender. Kemudian gaulkan semua bahan sehingga sebati.

Masukkan inti dalam sayuran yang dipotong dan tauhu kering.

Goreng sebentar dalam minyak panas. Nak kukus atau rebus pun boleh juga.

Bahan sos:
2 cawan cili blend/giling
Sedikit air
Sedikit tamari sauce/liquid aminos (pengganti kicap)
1 sudu kecil garam pink
1 sudu besar sweetener/lakanto/air monk fruit
1 sudu besar acv/cuka
Sedikit minyak kelapa
Sedikit mushroom seasoning (optional)

IKLAN

Tumiskan semua bahan sehingga sedikit garing. Masukkan air. Perasakan garam/gula. Dah siap, tabur bijan.

Makan dengan sup fuchuk/tauhu/sup sayur.

Menarik: Sesi Pembelajaran Interaktif, Anak Lebih Yakin Dengan Kelas Bahasa Inggeris di Novakid!

Nak bawa anak dekati alam dan jalan hujung minggu, jom ke Farm In The City.

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)