Nak guna sedikit sahaja, tapi bila disimpan dalam peti sejuk jadi kecut. Ini antara situasi yang pastinya ramai kalangan ibu hadapi. Ramai yang tertanya-tanya bagaimana cara simpan lengkuas, halia dan kunyit supaya kekal segar dan tahan lama.

Maklumlah bahan-bahan ini jika disimpan lama akan cepat kecut dan kering. Akhirnya terbuang begitu sahaja, membazir bukan.

Jadi apa kata jom cuba petua untuk mengekalkan kesegaran lengkuas, halia dan kunyit yang telah dikongsikan oleh Fatin Nursyafawani di bawah.

Cara Paling Mudah Simpan Lengkuas, Halia & Kunyit. Kekal Segar & Tak Kecut!

IKLAN

Cara Simpan Lengkuas, Halia & Kunyit Supaya Kekal Segar

Langkah 1
Basuh bersih semua lengkuas, halia dan kunyit.

Langkah 2
Masukkan ke dalam bekas bersih. Isikan air sehingga tenggelam bahan-bahan tersebut.

IKLAN

Cara Paling Mudah Simpan Lengkuas, Halia & Kunyit. Kekal Segar & Tak Kecut!

Langkah 3
Tukar air setiap 3 hari atau bila dah nampak mula keluar lendir.

IKLAN

Kredit: My Resipi via Fatin Nursyafawani

Cara Paling Mudah Simpan Lengkuas, Halia & Kunyit. Kekal Segar & Tak Kecut!

Nak buat persiapan kehadiran ‘orang baru’ kena reaady mental dan fizikal. Jom kumpul ilmu di Bengkel Pa&Ma To Be: Belajar Sampai Terer!

Hanya RM20, ada banyak hadiah istimewa. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/belajar-sampai-terror/

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI