Kebiasaannya wanita lepas bersalin sukar untuk dapat berat badan ideal. Kadang macam-macam cara buat, bila tak jaga makan, terus naik mendadak. Bagi yang jenis maintain je tak ada masalah.

Disebabkan keadaan ini, ramai wanita rasa stres tengok badan sendiri di cermin. Bukan itu saja ada yang ambil jalan mudah dengan mencuba pelbagai produk tanpa mengetahui kesan sampingannya.

Bagaimanapun, bagi anda yang masih dalam usaha untuk menurunkan berat badan, boleh ambil tip yang dikongsikan oleh Fatin Ridwan. Paling penting cara ini selamat dan sangat menyihatkan. Tetap boleh makan sedap, asalkan ikut portion yang betul.

Perjalanan 80kg – 61kg

IKLAN

Alhamdulillah walaupun dah lebih 6 bulan tak jaga makan, berat hakak dok tang tu je.
Ni cara hakak ;
✔️Cari air dulu bila lapar. Minum 1-2 gelas air kosong baru makan.
✔️Berhenti makan bila kenyang
✔️Utamakan makanan sihat. Makanan manis ambik buat hilang craving je.
✔️Senaman ringan (youtube) 30min setiap hari.
✔️Set dalam otak, takde siapa boleh tolong aku. Aku je boleh ubah diri aku.
✔️Yang penting jangan stress-stress diet

Sebelum ni pernah try macam-macam diet. Ada yang laju sebulan turun 10-12kg. Tapi sebab terlampau banyak cut tak boleh makan itu ini. So sekali cheat tu memang “balas dendam” betul. Maka hakak kembali gomok 80kg.

IKLAN

Bila jumpa DSSS/ Kalori ni, hakak diet santai sebulan turun 2-4kg. Takat ni rasa diet ni paling best sebab boleh makan semua just jaga portion.

Bagi yang bertanya, ni cara saya;
-Nasi 2x atau 3x sehari. Tengahari/petang/malam.
-Pagi & Malam roti + Peanut butter 1-2keping.
-Kopi sy tak boleh tinggal so ganti gula tu dengan stevia 2 titis.

IKLAN

✔️Sayur wajib (suku suku separuh)
✔️Sebolehnya tinggalkan gula terus.
✔️Kalau teringin manis, macam kek saya makan 2-3sudu.
✔️Ambil manis belah petang atau malam je. Sebab bila pagi dah start manis, sepanjang hari asyik nak manis. Craving memacam.
✔️Air kena cukup, baru kita sentiasa kenyang. (25kg -1liter)
✔️Protein kena cukup, kenyang tahan lama. (Untuk bakar lemak juga)
✔️Senam wajib, bina muscle. Muscle lagi cepat burn kalori.
✔️Download App HealthifyMe untuk track calori intake.

Kredit: Fatin Ridwan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)