Tanpa kita sedar, anak kecil kita rupanya mengalami masalah Autism Spectrum Disorder (ASD). Jangan cemas dan kecewa bila diuji dengan kehadiran anak istimewa ini sebaliknya cuba perolehi ilmu sebanyak mungkin sebagai persediaan.

Menurut perkongsian Pn Sarah Aleesa, Clinical Psychologist of Psychology Clinic, Hospital Islam Az-Zahrah, masalah autisme yang berlaku disebabkan faktor-faktor tertentu. Ini yang perlu mak ayah tahu.

Gangguan neurodevelopmental adalah ketidakupayaan yang dikaitkan terutamanya dengan fungsi sistem saraf dan otak.

Contoh gangguan perkembangan saraf pada kanak-kanak termasuk gangguan kekurangan perhatian/hiperaktif (ADHD), gangguan spektrum autisme (ASD), ketidakupayaan pembelajaran, ketidakupayaan intelek, gangguan kelakuan, cerebral palsy, dan gangguan penglihatan dan pendengaran.

Cekal Jaga Anak Ada Masalah Autism Spectrum Disorder (ASD), Ini Sebabnya Mak Ayah Perlu Tahu!

Kanak-kanak yang mengalami gangguan perkembangan saraf boleh mengalami kesukaran dengan bahasa dan pertuturan, kemahiran motor, tingkah laku, ingatan, pembelajaran atau fungsi neurologi yang lain.

Walaupun simptom dan tingkah laku kecacatan perkembangan saraf sering berubah atau berkembang apabila kanak-kanak meningkat dewasa, beberapa kecacatan adalah kekal.

Diagnosis dan rawatan gangguan ini boleh menjadi sukar di mana rawatan selalunya melibatkan gabungan terapi profesional, farmaseutikal dan program berasaskan rumah dan sekolah.

Di Malaysia, statistik kanak-kanak yang didiagnosis dengan Gangguan Spektrum Autisme telah meningkat sebanyak 5% daripada 562 kanak-kanak pada tahun 2020 kepada 589 kanak-kanak pada tahun 2022.

IKLAN

Cekal Jaga Anak Ada Masalah Autism Spectrum Disorder (ASD), Ini Sebabnya Mak Ayah Perlu Tahu!

Gangguan Spektrum Autisme ialah gangguan perkembangan saraf yang menjejaskan komunikasi, tingkah laku dan interaksi sosial. Ia dipanggil gangguan “spektrum” kerana ia boleh berbeza-beza secara meluas dalam persembahan dan keterukan, dengan individu mengalami pelbagai gejala dan tahap kecacatan.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada Autism Spectrum Disorder (ASD) adalah kompleks dan tidak difahami sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, beberapa faktor dipercayai memainkan peranan dalam perkembangan autisme:

• Genetik: Sebahagian besar autisme disebabkan oleh punca genetik. Mutasi atau variasi genetik tertentu mungkin meningkatkan risiko mengembangkan ASD. Pembolehubah genetik bekerjasama untuk mencipta autisme dan bukan hanya satu gen.

• Pengaruh Alam Sekitar: Autisme juga mungkin timbul akibat pengaruh persekitaran. Pendedahan pranatal (penyakit ibu atau penggunaan dadah semasa kehamilan), kesukaran semasa bersalin, dan pengalaman hidup awal semuanya boleh dipertimbangkan antara faktor ini.

Perkembangan Otak: Penghidap autisme telah terbukti mempunyai perbezaan dalam perkembangan dan fungsi otak mereka. Variasi ini boleh termasuk sambungan menyimpang antara kawasan otak yang berbeza, pengubahsuaian pada struktur dan fungsi otak, dan perubahan kepada sistem neurotransmitter seperti dopamin dan serotonin.

IKLAN

Cekal Jaga Anak Ada Masalah Autism Spectrum Disorder (ASD), Ini Sebabnya Mak Ayah Perlu Tahu!

• Faktor Neurologi: Gangguan Spektrum Autisme (ASD) diklasifikasikan sebagai gangguan perkembangan saraf, bermakna perkembangan sistem saraf yang tidak normal adalah sebahagian daripadanya. Gejala autisme mungkin disebabkan oleh keabnormalan dalam penghijrahan saraf, pemangkasan sinaptik dan sambungan.

• Faktor Risiko: Walaupun ia tidak menyebabkan autisme secara langsung, beberapa faktor risiko telah dikaitkan dengan peningkatan peluang untuk menghidapi penyakit tersebut.

Faktor risiko ini boleh termasuk berat lahir rendah, pramatang, pendedahan kepada ubat tertentu (seperti thalidomide atau valproate) semasa mengandung, dan usia lanjut ibu bapa, terutamanya bapa.

• Disfungsi Sistem Imunologi: Menurut beberapa kajian, anomali dalam tindak balas imunologi atau disfungsi sistem imun boleh menyumbang kepada permulaan autisme. Teori ini disokong oleh penyelidikan yang menunjukkan perkaitan antara ASD dan pembolehubah berkaitan imun (seperti keradangan atau autoimun).

Cekal Jaga Anak Ada Masalah Autism Spectrum Disorder (ASD), Ini Sebabnya Mak Ayah Perlu Tahu!

IKLAN

Adalah penting untuk diingat bahawa autisme adalah penyakit yang rumit dan pelbagai, dan bukan setiap kejadian ASD boleh dijelaskan oleh satu punca.

Jika anak anda menunjukkan beberapa tanda dalam tingkah laku atau perkembangan mereka, sila bawa anak anda berjumpa pakar pediatrik, psikologi kanak-kanak atau ahli psikologi klinikal.

Para profesional akan menilai perkembangan anak serta menghasilkan pelan diagnosis dan rawatan. Adalah penting untuk ibu bapa mengambil tindakan segera untuk membantu anak kita. Ingat ibu bapa, anda adalah pelindung anak anda sendiri!

Menarik: “Jumpa Nanti Di Syurga Sayang” Impian Timang Cahaya Mata Tidak Kesampaian, Hannah Delisha Keguguran!

Ibu Pam Susu Bercampur Dengan Darah, Boleh Ke Bagi Pada Anak!

Tip Rangsang Bayi Merangkak, Mama Papa Boleh Cuba Praktikkan!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI