Rata-rata anak bila diberi nuget laju je makan. Tapi ada ibu berkira-kira untuk bagi fast food kerana kandungan garam dan MSG yang tinggi.
Perkongsian dari Puan Yatie Eimra mengenai resipi cheesy nuget yang tiada tambahan MSG ini sangat mudah dan boleh buat untuk anak-anak.
Sebelum ni saya pernah cuba beberapa resipi nugget homemade, tapi anak tak berapa suka & makan sikit je. Ada juga resipi nuget yang agak keras lepas digoreng. Alhamdulillah, resipi nuget kali ni kena dengan selera anak.
Bahan-bahan:
±500gm isi ayam didadu
Sedikit black pepper
Sedikit pink salt
⅛ sudu kecil baking soda
1 sudu makan cuka epal/cuka putih/jus lemon
2 sudu makan butter
1 sudu makan olive oil
4-5 keping keju dipotong kecil (optional)
IKLAN
Cara-cara:
1. Gaul isi ayam bersama black pepper & garam.
2. Tambahkan baking soda & cuka/jus lemon. Perapan akan berbuih² kerana cuka bertindakbalas dengan soda. Gaulkan perapan dengan sudu. Perap sekurang²nya sejam.
3. Kisar perapan ayam bersama butter & olive oil.
4. Masukkan isi ayam yang dah dikisar dalam ice tray ⅓ penuh. Letakkan potongan keju ditengah². Tutup bahagian atas dengan isi ayam selebihnya.
5. Bekukan untuk mudahkan proses coating.
Bahan-bahan Salutan Tempura:
2 sudu makan tepung gandum (membumbung)
2 sudu makan tepung jagung (membumbung)
Sedikit black pepper
Sedikit pink salt
Secubit serbuk kunyit (optional)
8 sudu makan air
IKLAN
Cara-cara:
1. Campur semua bahan. Gaul sekata. Tambah air jika adunan terlalu pekat.
2. Celup nugget ayam dalam bancuhan tepung sebelum digoreng.Untuk buat frozen –
✴ celup nuget yang telah dibekukan dalam bancuhan tepung & susun jarak-jarak. Bekukan.
✴ bila tepung dah keras boleh susun macam biasa.
IKLAN
Nota:
⭐jika gunakan dry blender, blend isi ayam sikit demi sikit ye
⭐⅛ sudu kecil tu lebih kurang 2-3 cubit baking soda
⭐fungsi baking soda & cuka tu nak lembutkan lagi isi ayam. Nuget tak rasa soda/masam cuka sebab dah bertindak balas.
⭐pastikan potongan keju diletakkan kat tengah-tengah nuget supaya tak terkeluar/cair masa goreng
⭐kunyit dalam bancuhan tempura berfungsi nak cantikkan warna je. Tak nak letak pun takpe
⭐coating tempura ni agak rangup masa panas. Kalau anak tak suka jenis rangup, gunakan 3 sudu makan tepung gandum + 1 sudu makan tepung jagung.
⭐nuget ni tak perlu dikukus & tak perlu defrost bila nak goreng. Tapi pastikan tutup dengan penutup periuk masa menggoreng (3-5 minit pertama) supaya bahagian dalam masak sekata. Jangan goreng terlalu lama untuk elakkan jadi keras.
Kalau ada lebihan nasi, boleh simpan dan jadikan apam nasi. Resipinya pun sangat mudah malah mama yang ada anak kecil pun boleh jadikan kudapan untuk mereka.
Resipi yang dikongsi ini ada dua versi iaitu untuk bayi dan juga dewasa. Selamat mencuba!
💓 APAM NASI 💓
Bahan Bahan :
Versi Dewasa :
Bahan A :
1 cawan nasi
1 1/2 cawan air
3/4 – 1 cawan gula
Bahan B :
1 sk yis segera
1 cawan tepung gandum ( diayak )
1 cawan tepung beras ( diayak )
Bahan Lain :
pewarna pilihan
kelapa parut
Versi Baby :
Bahan A :
1 cawan nasi organik groomy discoverer Groomy Malaysia ( Dila My )
1 1/2 cawan air
1/2 cawan madu
Bahan B :
1 sk yis segera
1 cawan tepung gandum ( diayak )
1 cawan tepung beras ( diayak )
Cara Cara :
Satukan ke semua Bahan A ke dalam pengisar dan kisar sebati . tuangkan ke dalam mangkuk. Masukkan Bahan B dan kacau sebati .
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan, perapkan adunan selama 1 jam .
Sementara itu panaskan kukusan. Setelah diperap , kacau seketika dan tuangkan adunan ke dalam acuan / loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak .
Kukus selama 10 – 15 minit atau sehingga masak. Keluarkan apam daripada acuan dan letakkan di dalam pinggan .
Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam. Kelapa parut boleh juga dikukus agar tahan lebih lama. siap, sedia dihidang !
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Memikirkan lauk apa nak masak untuk menu berbuka dan bersahur, ramai ibu dah mula buat senarai awal-awal. Apa saja resipi yang orang kongsi dan nampak mudah itu yang akan disimpan dengan harapan bila nak buat boleh terus rujuk.
Bagi ibu yang sekarang ini banyak masa di rumah, inilah peluang untuk anda sediakan pes untuk jimatkan masa memasak.
Ada 6 jenis pes yang boleh memudahkan anak memasak dalam masa singkat dan terkejar-kejar dah jika terlewat bangun sahur pun atau nak sediakan makanan waktu berbuka. Hari ini juga anda boleh buat stok ni siap-siap dan simpan dalam peti.
RESEPI PES MEMUDAHKAN ANDA MEMASAK
1. Pes Sambal Ijo (ala Padang) 2. Pes Tom Yam 3. Pes Masak Kicap Berempah 4. Pes Asam Pedas 5. Pes Cili Padi 6. Pes Sambal Ikan/Ayam/Daging/Seafood/
1. Pes Sambal Ijo (ala Padang)
🌶️20 biji cabai hijau besar *
🌶️10 biji cili api hijau *
🌶️10 ulas bwg merah *
🌶️8 ulas bwg putih *
🌶️5 biji tomato hijau (yg muda) *
🌶️1 kiub bilis
🌶️3 helai daun limau purut
Bahan bertanda * rebus sampai lembik sikit, pastu lenyek dengan lesung batu ataupun blend kasar. Panaskan minyak, tumis semua bahan sampai pecah minyak, masukkan kiub bilis, perasakan dengan garam dan gula dan masukkan daun limau purut tadi.Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yang kedap udara, pastu leh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yang kering ok.
2. Pes Tom Yam
🍅20 biji cili kering (rebus pastu goreng gareng ngan minyak)*
🍎15 ulas bwg putih *
🍎10 ulas bwg merah *
🍅10 batang serai *
🍅8 helai daun limau purut *
🍅2 inci lengkuas *
🍅2 inci halia *
🍅3 sudu besar udang kering *
🍅3 cm belacan yg dibakar *
🍅1/4 gula melaka (dari sekeping)
🍅Air asam jawa
🍎3 sudu besar sos ikan (amik yang gambar ikan bawal)
🍅Air, minyak, garam
Kisar semua bahan bertanda * dengan sedikit air atau minyak goreng cili tadi. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan sampai pekat. Masukkan air asam jawa, sos ikan, gula melaka dan garam. Masak betul-betul pecah minyak dan pekat.Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yang kedap udara, pastu boleh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yang kering ok.
🥬20 biji cili kering(goreng dengan minyak sampai garing) *
🥬10 ulas bawang merah *
🥬8 ulas bawang putih *
🥬2 inci halia *
🥬2 sudu besar jintan manis ※
🥬2 sudu besar jintan kasar ※
🥬1 sudu besar lada hitam biji ※
🥬1 sudu besar ketumbar biji ※
Bahan bertanda ※ kena goreng tanpa minyak
🥬Air asam jawa
🥬Minyak, garam, gula, kiub bilis
🥬4 sudu besar Sos cili, sos tiram, kicap manis, kicap masin
Kisar bahan bertanda * dan bahan bertanda ※ guna minyak cili goreng tadi sampai lumat. Tumis dengan minyak sampai garing dan pecah minyak. Perasakan dengan sos-sos tadi. Jangan lupa bubuh garam, gula dan kiub bilis sebiji.Masak biar jadi pekat atau kering, bila sudah sejuk, masukkan dalam tupperware yang kedap udara, pastu boleh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yang kering ok.
4. Pes Asam Pedas
🍗20 biji cili kering (rebus dulu) *
🍗10 biji cili merah (rebus dulu) *
🍗5 biji cili padi (rebus dulu) *
🍗15 ulas bwg merah *
🍗10 ulas bwg putih *
🍗2 inci lengkuas *
🍗2 inci halia *
🍗2 inci belacan bakar *
🍗1 sudu besar biji ketumbar *
🍗1 sudu besar jintan manis *
🍗Air asam jawa, gula n garam
Kisar bahan bertanda * sampai sebati. Panaskan minyak dan tumis sampai garing dan pecah minyak. Perasakan ngan garam, air asam jawa dan gula.Masak biar jadi pekat atau kering, bila dah sejuk, masukkan dalam tupperware yang kedap udara, selepas itu boleh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yang kering ok.
5. Pes Cili Padi
🌰20 biji cili padi merah (rebus)
🌰20 biji cili merah besar (rebus)
🌰2 inci kunyit hidup & Garam
Kisar semua bahan dengan sedikit air. Pastikan guna air panas atau suam.Lagi bagus kalau kisar kering.Selepas itu terus simpan dalam tupperware kedap udara, bubuh dalam freezer. Pes ni sesuai lau nak masak gulai yang tak gunakan bawang.
6. Pes Sambal Serbaguna Ikan/Ayam/Seafood
🍄20 biji cili kering (rebus) *
🍄20 biji cili merah (rebus) *
🍄4 biji tomato *
🍄15 ulas bawang merah *
🍄10 ulas bawang putih *
🍄2 inci halia *
🍄1/4 gula melaka (daripada sekeping)
🍄4 sb sos cili dan sos tiram
🍄1 biji kiub bilis, leh gak ganti 3 sudu besar udang kering*
🍄Garam
🍄Minyak
Kisar semua bahan guna sedikit air. Kalau dapat kisar kering lagi bagus. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sampai pecah minyak dan garing. Masukkan gula melaka, kiub bilis, air asam jawa dan sos. Perasakan dengan garam.Masak biar jadi pekat atau kering, bila sudah sejuk, masukkan dalam tupperware yang kedap udara, pastu boleh simpan dalam freezer. Nak guna, pakai sudu yang kering ok.
1. Masak guna api yang perlahan ye
2. Guna air masak/air panas/air suam
3. Sudah betul-betul sejuk baru masuk freezer
4. Keluarkan pes awal 1jam sebelum digunakan bagi tujuan defrost
5. Seeloknya penggunaan lebih kurang sebulan kalau guna suhu sejuk biasa, kalau sejuk beku confirm lagi tahan. Tapi siapa rajin masak, confirm tak tahan sebulan.
Tak perlukan biskut raya yang mewah, biskut raya ringkas tetap menjadi pujaan kita untuk dihidangkan kepada anak-anak di pagi raya. Biskut Peanut Butter ini antara biskut yang begitu digemari kerana rasanya yang cukup unik namun sedap.
Paling menarik, cara hendak membuatnya juga cukup mudah dan ringkas. Jom cuba resipi perkongsian Pn Novelis Afieyza Isahak.
Biskut Raya Ketiga, Peanut Butter. Ini tahun kedua Cik Fieyza buat biskut kegemaran arwah abah. Tahun lepas mak ajak buat sebab dah lama tak makan biskut lama ni.
Kali ini acuan masih satu, cari di beberapa kedai semua habis jadi Cik Fieyza tekap guna acuan bunga. Masa bakar, terlupa nak turunkan suhu oven maka bergelap la semua adunan bunga. Tak apa, kenangan untuk tahun ini. Cik Fieyza kongsi resipi andai ada yang belum pernah buat :
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!