Orang ramai disarankan untuk mengemas kini aplikasi MySejahtera dengan kadar segera.

Dalam satu perkongsian di Instagram, Majlis Keselamatan Negara (MKN) memaklumkan, terdapat ciri baharu yang boleh dimanfaatkan pengguna menerusi kemas kini versi terbaharu itu.

“Sila kemas kini MySejahtera anda kepada versi terbaru (1.1.9) dengan segera untuk menggunakan ciri terbaru di aplikasi ini,” jelas MKN.

Untuk makluman, MySejahtera kini ditambah baik dengan membolehkan anda mengesan empat jenis penyakit berjangkit lain iaitu Demam Denggi, Rabies, Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) serta Demam Campak.

Dengan penambahbaikan ini, orang awam bolehlah jalankan aktiviti harian dan rancang perjalanan diluar dengan lebih berhati-hati selepas mengenal pasti kawasan berisiko.

IKLAN


Ikut langkah ini jika ingin menikmati pengalaman lebih baik dengan kemas kini terbaharu:

1) Buka aplikasi MySejahtera dan pergi ke tab MySejahtera

2) Pilih Infectious Disease Tracker

3) Masukkan lokasi anda atau lokasi yang ingin anda kunjungi di ruang Search

4) Anda kemudian boleh lihat senarai penyakit berjangkit beserta jumlah kes aktif di bahagian bawah.

IKLAN

Sebelum ini, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin pernah memaklumkan fungsi HotspotTracker yang dahulu digunakan untuk menjejak kawasan titik panas kes COVID-19, akan diubah sebagai ‘Infectious Disease Tracker’.

Ia bertujuan untuk melihat kawasan titik panas penyakit lain seperti rabies, demam campak, HFMD dan denggi.

IKLAN

Tinjauan menerusi ruangan komen, ada yang bersetuju dengan ciri baru MySejahtera ini kerana dapat mengetahui kawasan penyakit berjangkit terutama bagi yang mempunyai anak di pusat asuhan, tadika serta sekolah rendah.

Kredit: Awani

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!