Anak adalah anugerah terindah untuk pasangan yang berumah tangga. Sudah pasti kehadirannya dinanti-nantikan. setiap anak mempunyai kecomelan tersendiri. Sebagai ibu ayah, kita pasti mensyukuri nikmat mempunyai anak.

 

Normal untuk anak yang dilahirkan mengikut genetik ibu atau ayah. Ada anak yang wajahnya mengikut si ayah, ada juga anak yang ada iras seperti ibunya. Namun, ada juga sesetengah kes muka anak tidak menyerupai sama ada ayah atau ibunya.

Artikel Menarik: [“Demi Anak Pertama, 6 Tahun Tunggu.” Bakal Ibu Ni Tak Kisah Kulit Muka Naik Jerawat Teruk]

Comel Macam Anak ‘Mat Saleh’, Ibu Ini Bersyukur 2 Puteri Hidap Albino Membesar Sihat

Satu perkongsian dari seorang ibu yang mempunyai anak ‘mat saleh’ menjadi tumpuan apabila video yang dimuat naik di akaun Tiktok eyda_razak mendapat lebih satu juta tontonan. Melalui perkongsiannya itu, ibu ini memaklumkan Allah SWT mengurniakan dia dan suami dua orang anak comel berambut perang, bermata kelabu keperangan dan berkulit cerah.

Tonton video ini;

IKLAN
@eyqa_razakAnak awak ke? Nak tahu saya jawab apa? Next video.. InsyaAllah♬ Syukur Alhamdulillah – Wafiq Azizah

Nampak seperti berketurunan Inggeris tapi sebenarnya kedua-dua anaknya yang comel itu menghidap albino yang berpunca daripada struktur genetik tidak normal yang menyebabkan sel-sel melanosit tak dapat menghasilkan pigmen atau warna seperti biasa.

Artikel Menarik: [3 Kali Pujuk Tak Layan, Sekali Abie ‘Ayat’ Terus Okay. Gelagat Adik Ni Buat Ramai Terhibur!]

Memetik laporan Berita Harian, Ketua Unut Dermatologi & Pakar Perunding Dermatologi dan Oerubatan Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Prof Madya Dr. Adawiyah Jamil memaklumkan albino diwarisi secara autosomal recessive. Pembawa gen ini tidak mempunyai apa-apa tanda penyakit sama sekali.

IKLAN

Kecomelan dua beradik ini membuatkan orang ramai berasa kagum dengan rambut perang dan mata mereka yang cantik. Di dalam video tersebut, Eyqa memberitahu yang anak sulungnya, Aisyah Amani mempunyai sifat penyayang terhadap kanak-kanak lain. Sudah rezeki, dia kemudiannya disahkan hamil anak kedua.

Artikel Menarik: [“Pegang Anak Masa Tidur, Rasa Trauma.” Ikmal Amry Kongsi Keadaan Keluarga Lepas Kemalangan]

Pada awalnya pasangan ini hanya menyangka anak sulung mereka sahaja yang menghidap albino namun rezeki Allah SWT, anak keduanya Arissa Amanda yang kini berusia 9 bulan juga mempunyai genetik yang sama. Eyqa dan suami mengakui mereka bahagia dan bersyukur anak-anak mereka membesar dengan sihat tanpa sebarang masalah.

IKLAN

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race!. Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Comel Macam Anak ‘Mat Saleh’, Ibu Ini Bersyukur 2 Puteri Hidap Albino Membesar Sihat