Trauma buat seorang ibu gara-gara tindakan lelaki yang menaiki van dipercayai untuk menculik anaknya yang ketika itu berada di koridor rumah. Walaupun dalam pagar, jika terleka sikit tak tahu apa yang terjadi seterusnya.

Menerusi perkongsian seorang ibu di Facebook Ruby La Ressa, dia menceritakan detik yang berlaku sehingga disedari olehnya sendiri yang ketika itu berada di dalam rumah.

Namun sangat bersyukur Allah masih lindungi anaknya daripada niat jahat orang yang cuba untuk melakukan sesuatu yang diluar jangkaan mereka sekeluarga.

Buat yang bertanya macam mana kejadian itu berlaku. Cubaan menculik Raudhah

Ini kisahnya..Dalam pukul 12.15 (4 November) macam tu, tengah hari yer. Aku menyapu dalam rumah, menyapu depan pintu rumah. Ada satu VAN JENAMA VANNET(WARNA KELABU), PEMANDU SEORANG LELAKI BERTOPI,PAKAI BAJU BERKOLAR WARNA OREN. Pandu perlahan sangat depan rumah aku, Aku HANYA fikir MUNGKIN orang nak Cari alamat rumah hantar barang.

IKLAN

So, aku ignore kan..sambung lagi menyapu sampai ke dapur. Van tadi pun berlalu, setelah usha rumah aku..(NI aku perasan yer)

Masa dekat dapur, Aleesya dan Raudhah turun dari atas..(rumah 2 tingkat). Lepas tu Aleesya terus ke dapur bagitau Aku “MAMA, ORANG SUKA PARKING DEPAN RUMAH KITA KAN”..

Aku intai dari tingkap dapur, aku tengok van yang sama parking betul-betul depan rumah aku.. Jadinya, hati aku tak sedap. Aku perhatikan gerak orang tu. Masa tu aku nampak dia melambai-lambai macam panggil seseorang. Aku pelik dia panggil siapa pula.

Time tu aku tak terfikir lagi Raudhah. Bila aku anjak badan aku ke belakang sikit, Pam!!
Aku nampak Raudhah at depan(porch) sorang-sorang time tu dia nak amik tuala nak mandi.

IKLAN

Bila aku pandang van tu balik, aku tengok lelaki tadi dah keluar dan turun dari van!!
Aku terus menjerit sekuatnya “ADIK!! MASUKKKKKKKK!!!”

Raudhah terkejut, sampai tuala dia pun terjatuh. Aku dari dapur berlari ke depan..
Bila lelaki tu nampak aku berlari ke depan, dia terus lari masuk van dan terus memecut van dia selaju yang mungkin.

Kau bayangkan sampai tayar dia bergesel dengan pasir depan rumah aku ni, laju ke tak dia tekan padel minyak. Kalau aku leka dekat dapur, Allah tak dapat aku bayangkan.

IKLAN

Pagar depan memang berkunci, tetapi pagarnya rendah. Orang tu pun boleh panjat. Lepas tu aku terus buat report.

Laporan polis yang dibuat selepas kejadian tersebut.

Kejadian BERLAKU dekat SEC 18 SHAH ALAM,SELANGOR.. Harap sangat pantaulah pergerakan anak-anak, lagi-lagi masa cuti sekarang ni. Vannya tak buruk pun, van cantik lagi. Kami dah pun pasang CCTV dekat rumah.

Apa yang patut kami buat, kami usahakan untuk selamatkan anak-anak kami. Semoga Allah melindungi anak-anak kita semua.

Sumber: Ruby La Ressa

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)