Nama Diana Amir dahulunya sangat terkenal di kaca tv, dengan lakonanya yang sangat baik namun kini dia meninggalkan dunia lakonan dengan ikhlas demi keluarga tercinta.

Wanita hebat kepada 3 orang cahaya mata ini kini aktif dengan aktiviti-aktiviti kemanusiaan, berjihad demi agama untuk menyampaikan misi dan bantuan walaupun keselamatan diancam jadi tidak hairanlah Diana Amir di pilih sebagai salah seorang penerima Anugerah Pa&Ma Gala Moms yang diinspirasikan bersama Cetaphil.

Menurutnya, dia kini lebih selesa bekerja sendiri dan menjaga keluarga kerana kebahagiaan yang dicari cukuplah pada keluarganya sahaja.

“Diana tidak menyatakan diana bersara dari dunia lakonan tapi diana dah selesa tidak berlakon dan dah tak ada jiwa untuk berlakon sebenarnya.”

“Paling kuat mungkin sebab family dan sebab ada anak-anak. Anak-anak masih kecil lagi. Anak pertama baru 6 tahun, anak kedua baru 4 tahun dan yang bongsu baru 3 tahun. Jadi mereka masih sangat-sangat perlukan kita lagi.”

IKLAN

“Diana pernah bekerja dan menjaga anak dulu. Tapi bila kita memilih untuk menjaga keluarga sebenarnya kita tahu family ni ‘ladang pahala’ dia lebih rasa penuh perasaan la dekat situ.”

“Terpulang kepada rasa bahagia masing-masing, macam Diana dah rasa cukup dan bahagia. Sebenarnya terpulang kepada redha suami masing-masing. Suami dia banyak bagi hint supaya biar dia yang bekerja dan Diana jaga anak-anak. Alhamdulillah.”

Menurutnya, sama ada seorang ibu itu bekerja ataupun tidak tetapkan dalam hati niat hanyalah kerana Allah.

“Tapi cerita orang berlainan, ada yang perlu bekerja tapi niatkan kerana Allah hanya dengan ingat Allah hati kita akan tenang. Tak kisah full time house wife, working mom tapi kalau niat kerana Allah, hati kita akan tenang.”

IKLAN

Diana sebelum ini pernah berkongsi secara eksklusif bersama dengan Pa&Ma yang Diana pernah menyusukan anak tanpa henti berganti-ganti secara eksklusif dan pastinya ada cabaran.

“Jarak beza masa sangat dekat, setiap anak Diana menyusukan anak selama 2 tahun dan setiap anak tu akan berkongsi susu yang sama. Alhamdulillah Allah bagikan rezeki untuk Diana. Sakit sikit-sikit tu, sakit badan itu biasalah.”

Dalam pada itu ada beberapa fakta menarik yang ditanyakan oleh pengacara Pa&Ma Gala Moms, Fizi Ali dan dikongsikan secara ekslusif bersama penonton Pa&Ma berkaitan diri Diana Amir.

– Diana lebih garang berbading suami. Bagi Diana, siapa yang lebih banyak masa dengan anak dia yang lebih garang. Sebab dia yang kena disiplinkan anak-anak.

IKLAN

– Ketiga-tiga anak memang rapat dengan Diana cuma anak yang 1st dia lebih matang dan yang paling manja tengah berlawan dengan no.2 dan no.3 sebab masing-masing jarak umur tak jauh.

– Hadiah yang paling berharga buat dia bila anak-anak ada sifat kasih sayang dan selalu say TQ, Sorry.. semoga jadi anak yang soleh dan solehah.

Bukan mudah untuk melepaskan kerjaya dan dunia penuh glamour, namun demi anak dan keluarga itulah satu perjuangan jihad dalam hidup Diana Amir. Harapanya jika di akhirat kelak anak-anak tidak berjumpa dengan dia dan suami, dia memohon doa agar anak-anak dapat menarik tanganya ke syurga. InsyaAllah.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)