Dugaan ketika hamil sudah cukup banyak untuk ditanggung para isteri. Kemudian apabila bersalin, bukan mudah bertarung nyawa untuk melahirkan anak. Sebagai seorang suami yang bertanggungjawab dan prihatin akan keadaan isteri, berilah sokongan terbaik kepadanya.

Artikel Menarik: [Jalan Dah Buka 5cm Pun, Tetap kena Solat. Sebelum ‘Berjuang’ Doa Banyak-Banyak]

Tahukah anda, dalam sesetengah kes terdapat suami yang meminta doktor untuk membuat daddy stitch untuk kepuasannya sendiri?

Dr Sandra berkongsi akan hal ini di akaun TikToknya memberitahu tujuan jahitan ini adalah untuk kepuasan seks selepas bersalin kerana para suami percaya ia akan membuatkan faraj menjadi ‘ketat’ semula.

IKLAN

Terdapat kesan sampingan seperti kesakitan dan rasa perit akibat jahitan ini. Lebih teruk lagi, daddy stitch boleh menyebabkan pendarahan serius. Dalam sesetengah kes, isteri juga tidak dimaklumkan tentang hal ini dan hanya tahu tentang hal ini apabila membuat pemeriksaan dengan doktor.

“Daddy stitch ni adalah sesuatu yang menyedihkan untuk wanita ye.”

@drsandramdReply to @nurrul67 please let’s protect women! suami2 tolong la jgn buat camni! say No to husband’s stitch ##drsandramd ##healthcheck ##husbandstitch♬ original sound – Sandra Raman MD

Di dalam videonya juga, Dr Sandra menyarankan agar jahitan ini tidak dilakukan kerana ia akan menyebabkan kesakitan pada fizikal dan emosi si isteri. Dalam sebuah video lain, Dr Sandara juga mengatakan isteri tidak mungkin akan meminta untuk diberikan jahitan ini. Kebiasaannya ia dilakukan di luar pengetahuan mereka.

IKLAN

Artikel Menarik: [Dugaan Hamil, Isteri Tak Pernah Mengeluh. Suami Pun Belum Tentu Sanggup Nak Tanggung!]

IKLAN

“Bila buat check up, baru tahu ada jahitan tambahan. Sebab selalu rasa sakit bila ‘bersama’.”

@drsandramdReply to @elyshiaabegail banyak informasi yang bercanggah, kita pun tak tau sangat siapa yang buat macam mane boleh terjadi ##drsandramd ##husbandstitch♬ original sound – Sandra Raman MD

Semoga dengan perkongsian Dr Sandra ini dapat memberi ilmu dan manfaat kepada para suami dan juga isteri tentang daddy stitch ini.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)