Sebenarnya anak yang aktif dan lebih suka explore itu tandanya dia sedang mendapatkan rangsangan yang positif dari persekitarannya. Selagi tak membahayakan berilah galakan dan pantaulah perkembangannya.

Biarkan anak belajar sesuatu yang bermanfaat kerana pengalaman yang mereka peroleh itu akan kekal dalam memorinya. Ini juga sebagai persediaan yang bagus. Mungkin sekarang ibu bapa asyik rasa geram, bila besar anak inilah yang akan membanggakan kita.

Seperti yang dikongsikan oleh Puan Nordianah Bachok, anak-anak adalah aset ibu ayah. Bagi anda yang dikurniakan anak lelaki bersyukurlah. Anak lelaki aktif sebenarnya kejayaan buat anda dan pasangan.

“Biarkan anak-anak lelakimu aktif. Berlari, melompat, bergerak, memanjat. Jangan halang tetapi beri panduan. Jika halang, kita merencatkan proses persediaan mereka menjadi ketua keluarga!”

Ini pesanan Dr Sholihah Kasrawi dalam kuliah Asmaul Husna berkenaan nama Allah Al Khaliq.

Ustazah sebut, Allah ciptakan fitrah anak lelaki berbeza dengan fitrah anak perempuan.
Lelaki memang aktif lain macam.

IKLAN

Sebab mereka akan galas tanggungjawab besar bila dewasa.

Jadi anak soleh kepada ibu ayahnya
Jadi suami
Jadi ayah
Jadi pekerja
Jadi anak
Jadi tukang betulkan paip rumah
Jadi motivator pada isteri dan anak-anak
Jadi chef ganti isteri bila sakit
Jadi bibik bantu uruskan rumah
Jadi pemimpin

So, semua ni perlukan latihan dan didikan sejak kecil. Anak lelaki memang suka explore. Sikap ini akan buat dia jadi suami atau ayah yang kuat bekerja menjemput rezeki laksanakan nafkah kepada keluarga.

Suka berjalan, tak duduk diam. Karakter ini akan bina sikap tidak putus untuk selesaikan masalah dalam hidup akan datang.

Berbeza dengan didikan anak perempuan. Jadi anak lelaki tak boleh dibiarkan atau disuruh duduk diam sahaja. Besar nanti dia jadi tidak kreatif. Malas berfikir. Itu bukan fitrahnya.
Kupasan makna Al Khaliq, Allah menciptakan makhlukNya ada hikmah-hikmah tertentu yang perlu ditadaburkan.

Masya-Allah deep ilmu mengenal Allah daripada nama-namaNya yang indah.

Jom parent, aktifkan mode melihat fitrah anak-anak di saat PKPB ini. Silakan search YouTube Dr Sholihah Kasrawi tadabur Asmaul Husna. Dapat sesuatu?

Kredit: Nordianah Bachok
Storyteller

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)