Selepas bersalin, kebanyakan ibu akan mula memikirkan cara terbaik untuk merancang kehamilan seterusnya. Ini bagi memastikan kesihatan ibu, emosi dan fizikal berada dalam keadaan baik dan bersedia untuk menimang cahaya mata seterusnya.

Lagipun, dalam keadaan sekarang ini, semua faktor perlu diambil kira. Kos untuk membesarkan anak zaman sekarang tak sama seperti zaman ibu ayah kita dulu-dulu. Jadi semua itu perlu diambil kira. Bagaimanapun, dalam tempoh merancang itu, Allah tetap berikan rezeki, ini semua kuasa-Nya.

Menyentuh mengenai perancang apa yang sesuai, setiap ibu situasinya berbeza. Ada yang serasi dengan pil perancang, ada yang mengambil suntikan, memakai IUCD atau implan  mengikut penerimaan tubuh masing-masing.

Seperti kisah yang dikongsikan oleh Puan Nor Zafira Abd Rahim, ibu kepada lima cahaya mata, pengalamannya mengambil perancang selepas melahirkan anak kelima benar-benar buatkannya trauma. Sebelum ini anak pertama hingga nombor empat merancang sendiri.

Sepanjang tempoh menggunakan implan selama 1 tahun 10 bulan, (mula pakai 30 Disember 2019 dan sepatutnya dibuka 30 Disember 2022) berat badannya naik mendadak dari 47 kilogram ke 62 kilogram dan turut mengalami pendarahan dalam jangka masa yang lama. Disebabkan itu, ambil keputusan untuk membukanya dan tak sangka kejadian ini pula berlaku.

12 Oct 2021 4.30pm..

Masuk-masuk bilik doc.. Doc check xray.. And buat ultrasound. Lepas tu doc yakin boleh keluarkan. Siap sebelum prosedur tu doc baca doa dan ambil semangat. Dia explain dan buat ultrasound. Jadi dah tahu sedalam mana dan kedudukannya kat mana.

Ok kita start doc cakap. Tapi dia bagitahu nak cocok bius ni sakit.. Expectation aku sakit dia macam semalam. Dia pun cocok. Terus menjerit. Menangis wei sakit. Dia cakap memang sakit sangat sebab bius tu dia cocok dalam.

IKLAN

Sampai ke lemak camtu lebih kurang. Sebab dia nak potong dalam dan cungkil dalam…fuhh.. Memang menangis sungguh-sungguh. Lepas bius tu dah masuk, ok dah tak rasa..

Kedudukan implan dekat dengan muscle. Kalau pakai ultrasound lagi nampk clear kedudukan implan tu

Dia pun mulakan proses. Potong, cungkil, potong sikit lagi, cungkil. Lebih setengah jam tak dapat-dapat. Aku dah start seram sejuk. Kejap-kejap tanya “dah dapat ke doc”

Doktor cakap “saya nampak tapi saya tak boleh nak ambil sebab dalam dan dia ‘lari-lari’ (bergerak). Tak dapat position yang tepat. Bila saya tekan dia lagi ke dalam”

Doc dah nampak mula give up. Bleeding pun non stop. Kejap-kejap dia kena stop kan darah. Tapi dia nak cuba lagi sebab. Tapi doktor cakap dia memang tak akan potong lagi. Memang dia tak sanggup nak potong lagi.

Cukup saiz ni kalau dapat, dapatlah. Kalau tak dapat dia surrender. Sekali tu dia dapat tapi macam confius. Sebab nampk warna lain. Cuba untuk tarik. Tarik tak boleh. Aku dah start rasa sakit. Means bius dah nak habis. Cepat-cepat doc cocok bius lagi. Fuhh.. Sakit lagi wei.

Kesan berlubang selepas selesai proses membuka implan

Lepastu sambung tarik, tak boleh tarik. Implano tu dah melekat dengan daging. Memang liat nak tarik. Memang ngeri juga la bagi aku. Doc goyangkan sambil selawat-selawat. Sampai boleh keluar. Alhamdulillah, dapat keluarkan. Aku syukur, doc pun memang syukur habis… Tapi nak sambung jahit. Ada dua lubang. Tapi doc jahit satu tempat je. Satu lagi tu tak ada bius. Aku pun tak sanggup nak cocok bius lagi. So biarkannya elok sendiri.

IKLAN

Berkali-kali doc cakap. Besarkan pengorbanan ibu ni. Last-last doc nak tinggalkan aku nak pergi solat pun dia cakap, besar betul pengorbanan ibu. Ni pengalaman saya paling tak lup. Total proses lebih kurang 1 jam setengah.

Tak pasal-pasal ada dua jahitan kat tangan. Sabtu ni sambung untuk buka jahitan. Memang pengalaman ngeri sangat. Semua aku dah rasa time anak last. IUCD, depo, pil, implano.

Tapi semua tak sesuai. Ye la lain badan lain penerimaannya. Ada yang ok ada yang tak ok. Total berat naik dari 47kg sekarang 62kg selepas guna implano.

Akhirnya implan dah berjaya dikeluarkan walaupun agak sukar prosesnya

Sekarang saya surrender dengan semua jenis perancang. Fokus utama misi nak pantang 44 hari macam bersalin dan misi turun kan berat balik.

*Untuk yang tanya kenapa tak buat kat hospital, sebab hospital kena daycare atau admitted. Dan untuk appointment nak buka kat hospital makan masa yang sangat-sangat lama.

Jadi memang minta pakar yang datang buat kat klinik. Saya dah pergi 2 klinik kerajaan. Both tu tak boleh nak buka, sebab cari tak jumpa kerana dah beralih kedudukannya. Semalam klinik ni pun dah cuba, tapi gagal keluarkan. So ni panggil pakar radiologist yang buat kan..

IKLAN

P/S: Mungkin setiap orang tak sama. Ada yang serasi dan ada tak serasi. Jika ada yang nak rancang sendiri, kita raikan. Sekiranya ibu itu selesa ambil perancang dan tak beri kesan apa-apa, alhamdulillah itu pun satu rezeki. 

**Mahu dapatkan keperluan set berpantang ibu pada harga yang jimat, klik sini  

Kredit: Ferra Zafyra

 

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)