Kenaikan barang selepas PKP yang panjang ini begitu terkesan pada kita. Nilai wang RM50 hanya dapat dibeli dua atau tiga barangan dapur sahaja. Jadi di mana logiknya jika suami memberikan duit poket pada isteri dengan jumlah itu. Sama sekali tak relevan.

Perkongsian Firdaus Shakirin, penulis yang gemar berkongsi tentang kehidupan ini berkongsi kisah perbelanjaan keluarga hari ini. Benar, suami tambahlah duit poket isteri!


Semalam teman isteri beli barang mentah. Saya pilih ikan, saya bagi orang tu timbang, dia pun lekatkan tanda harga pastu saya tengok 2 ekor bawal, RM18.

Saya ambik ikan kembung, timbang, tengok harga RM25. Ambik cencaru 4 ekor, RM15. Saya ikut isteri ke bahagian sayur, ambik bendi, tomato, sawi, carrot, cili, timbang, tengok harga. Saya congak dalam kepala harga semua barang tu, pastu ready untuk p bayar.

“Ada apa-apa lagi tak?” Saya tanya dia.

Isteri kata tak de cuma jap lagi kena beli ayam kedai lain pulak ok, terus ke kaunter, bayar. Semua yang isteri ambik, dalam RM90 then terus ke kedai ayam. Sebelum dia turun, saya hulur RM50. Pastu dia masuk balik, dia bagi dalam RM15.

IKLAN

“Ayam tadi berapa?” Saya tanya. RM35 untuk 2 ekor, saiz sedang, singgah kejap bang kedai cina depan tu, nak ambik minyak, santan, tepung sikit. Saya hulur lagi RM50 sebelum turun kereta.

Dia naik kereta, dia bagi baki RM30. Total barang dia beli, yang memang dia perlu beli tu dalam RM20. Sampai je rumah, saya kira balik,

Kedai ikan/sayur : RM90
Kedai ayam : RM35
Kedai runcit : RM20
Total : RM145

Itu sekali dia beli, belanja untuk guna maximum seminggu, minimum 4 hari. Selalunya dan kebiasaannya, seminggu 2 kali keluar belanja barang mentah. Jadi anggaran dalam RM300 seminggu untuk barang mentah SAHAJA.

IKLAN

Setiap kali dia cakap “ESOK NAK KELUAR BELI BARANG”, maka setiap kali tu lah saya topup beg duit dia. Letak RM100 – RM150, selit pulak lagi RM50 untuk spare kalau tak cukup.

Lepas balik keje, saya tengok baki dalam beg dia, saya topup lagi setakat mana yang ada dalam beg sendiri.

Itulah LIVING COSTS hari ni, itulah hakikat dan kenyataan perbelanjaan dapur, barang mentah si isteri. No way dan impossible dah kalau bagi RM50, pastu bila isteri kata tak cukup, kita anggap dia boros, tak pandai manage duit.

IKLAN

Barang-barang hari ni harganya tak murah ya wahai para suami. Naikkan duit poket si isteri, duit belanja isteri seiring dengan keadaan dan situasi semasa 2022, nak BERJIMAT macam mana pun tak tahu dah.

Menarik: Baby Happy Dapat Makanan Sedap, Emoji Neelofa Tarik Perhatian Wargamaya, Ramai Teka Baby Boy

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

Bijaknya Adik Huzaifah dan ibunya, Ustazah Aishah melakukan solat Subuh dengan tertib rukunnya. Semoga adik-adik BK rajin mendirikan solat, kerana solat tiang agama tau!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!