Kesihatan anak menjadi tanggungjawab ibu bapa. Penulis lirik tersohor, Fedtri Yahya berkongsi tentang anaknya, Arjuna yang telah melalui pembedahan bagi mencabut gigi.

Bapa yang penyayang, Fedtri menemani sendiri anak keduanya, Ahmad Wildan Arjuna, 5 tahun ketika pembedahan berlangsung. Sebelum ini, pengacara Malaysia Hari Ini ini pernah berkongsi keadaan Arjuna yang mengalami sakit gigi.

DILAKUKAN ATAS SARANAN DOKTOR

Fedtri menerusi Instastory berkongsi rawatan ini adalah saranan daripada doktor bagi mengelakkan jangkitan sekiranya gigi berkenaan dibiarkan.

“Arjuna akan operate untuk buang semua gigi yang dah tak ok. Sebab sebelum ini bengkak.

“Takut jangkitan akan datang, doktor sarankan buang mana yang rosak. Doakan..”

SEDAR TAK MENANGIS SAKIT CUMA MENANGIS KELAPARAN

Fedtri menerusi Instagram menyatakan kesyukuran pembedahan yang dijalankan berjalan lancar. Katanya Arjuna tidak menangis apabila tersedar dari bius cuma anak kecil ini menangis kerana kelaparan lantaran perlu berpuasa dari awal pagi sebelum pembedahan dijalankan.

Alhamdulillah selesai pembedahan..

Ingatkan menangis lepas sedar tadi.. tapi cool & steady je. Cuma dia pelik & tertanya-tanya apa yang dah jadi. Simple request: kinder, vitagen, KUIH APAM.

Disebabkan puasa sejak malam tadi,menangis jugaklah bangun subuh nak air, nak coklat, lapar semua…

TERIMA KASIH BUAT SEMUA

Bapa empat anak ini juga turut berterima kasih kepada semua petugas hospital atas perkhidmatan dan dedikasi mereka dalam perawatan Arjuna.

Terima kasih buat semua petugas Hospital ********** yang dedikasi dan budiman.

SEMOGA ARJUNA CEPAT SEMBUH

Para peminat rakan artis mendoakan kesihatan Arjuna semakin baik dan sembuh. Ada juga yang berkongsi pengalaman yang dilalui berkaitan gigi anak.

4 TAHUN CABUT 13 BATANG GIGI

“Hebat..last year anak saya umur 4tahun pun cabut 13 batang,bengkak dh besar,masuk ubat pun tamau susut,jd terpksa operate juga…dia pny takot+melalak tuhan je tahu..juna hebat.” @mummyadriana

8 BATANG GIGI SEKALI GUS

“Sama dengan anak I juragan, masa umoq 5 tahun 8 batang gigi telah dicabut sekali arung. Terkejut tante, biar betik 8 batang sekali gus. Doc kata nak sakit banyak kali atau nak sakit sekali. Teruih setuju…huhu.” @abbyfana

CABUT 6 BATANG & BUAT CROWN
“Sama mcm anak saya dulu. Cabut 6 batang gigi, pasang crown untuk 2 batang gigi. Kalau boleh makan tu dah ok dah tu. Budak2 ni kuat.” @farini_ai

3 TAHUN BEDAH SEBAB GIGI BURUK
“Alhamdulillah..anak saya masa usia 3y kena cabut gigi cmni jg. 8btg sume ats. Tinggal geraham ats je 2 btg. Gigi bawah semua ok. Cuma doc tampal besi kat 2 geraham bawah. Sebelum operate ni anak saya bengkak pipi kanan sebabkan gigi yang buruk tu. Seterusnya merebak dalam gusi dan jadi bengkak pipi dia. Sedih sangat. 5 hari warded dan doc bagi antibiotic. Alhamdulillah setahun dah berlalu. Anak saya makin aktif makan pun berselera dan dia pun dah rajin berus gigi.” @madam_azieazra

Sumber: @fedtriyahya