Sekian lama mencuba menu kampung, apa kata kali ini kita cuba menu seberang pula untuk sajian keluarga. Kalau kena dengan gayanya, resipi ayam penyet yang kita sediakan sama rasanya macam di kedai.

Resipi Ayam Penyet dengan Sambal Penyet yang dikongsikan oleh Pn Nurul Fairuz ini memang awesome. Mana tidaknya, dengan resipinya yang mudah hasil habungan daripada resipi yang pernah dicubanya sebelum ini.


Hari ni sis try masak ayam penyet untuk family. Ambil resepi fb dengan utube, lepas tu saya combined. Boleh tahan sedap la. Sendiri masak sendiri puji. Resepi disertakan, kot-kot ada yang nak cuba.

Ayam penyet

Bahan Blender:
Halia
Lengkuas
Kunyit hidup
Serai 3 batang -kalau besar 2 batang je
Bawang putih
Bawang merah

Bahan tumbuk kasar:
Jintan kasar 1st
Jintan halus 1 st
Biji ketumbar 1 st

Sambal ayam penyet
=================
Tomato 4 biji
Cili padi segenggam
Cil merah 4 biji
Bawang besar
Bawang putih
Belacan
Ikan bilis kalau ada

IKLAN

Masukkan ayam, bahan blender, bahan tumbuk, bay leaf, garam, kiub ayam dalam periuk.

Kemudian rebus. 

IKLAN

Angkat ayam tu, lepas rebus pulak tofu dan tempe. Pastu angkat.

Air rebusan tadi biar sejuk dulu. Pastu baru masukkan tepung beras. Dalam secawan gitu. Cair je tau. Untuk celupan tofu, tempe dan ayam.

Lepas tu semua ayam, tofu dan tempe tu celup dalam bancuhan tepung tadi, gorengkan. Kalau ayam jangan lama, sebab dah masak, sekadar bagi garing je.

IKLAN

Untuk sambal pula, goreng semua bahan diatas, lepas tu blender kasar. Lepas tu tumis semula macam sambal tumis tu. Letak garam dan gula secukup rasa.

Siap!

Artikel berkaitan: Resipi Nasi Goreng Sardin Pecah Telur, Makan Panas-Panas, Sepinggan Tak Cukup!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)