Sejak dalam rahim bayi sudah bergerak-gerak, ibu merasai tendangan bayi dalam lingkungan 5 bulan usia kandungan. Sebaik sahaja lahir bayi menangis dengan kuat untuk mengembangkan paru-paru untuk bernafas.

Pergerakan bayi meningkatan pertumbuhan otak. Tiga tujuan penting ;
1. Koordinasi
2. Imbangan atau balancing
3. Pernafasan.

Beri bayi peluang bergerak-gerak

Bahagian otak dan saraf yang mengawal pergerakan tidak boleh dirangsang seperti pancaindera sensori. Tetapi sangat penting ia diberi peluang bergerak. Galakan anggota badan khususnya kedua tangan dan kaki bergerak.

JANGAN dibedung kerana ia menyekat pergerakan anggota. Pakaikan barut untuk lindungi pusat yang belum tanggal, baju, seluar dan sarung tangan dan kaki.
Letakkan bayi meniarap – perut dan muka atas lantai bertikar getah tanpa dialas kain (untuk cegah menutupi hidung bayi ketika tidur), khususnya lepas menyusu dan hendak tidur. Bila meniarap ketika tidur angin dan perut mudah keluar dan bayi tidak sakit atau kembung perut.

Dari Awal Bayi Aktif Sangat Bagus Kerana Boleh Mempercepatkan Pertumbuhan Otaknya

Bila sedar antara tidur bayi boleh angkat kepala dan menggerakan kedua kaki dan tangan. Tapak kaki yang mana jari menuding ke atas akan menolak pada lantai dan membolehkan bayi bergerak ke depan.

Peringkat-peringkat pergerakan

Ada empat tahap penting yang perlu dilalui setiap manusia sebelum boleh berjalan
1. Tangan dan kaki bergerak tanpa koordinasi dan tanpa berganjak.
2. Meniarap dan menyelar dengan perut, kaki dan tangan.
3. Merangkak dengan lutut dan tangan.
4. Berdiri dan terus berjalan.

Kita harus menyedari pentingnya 3 tahap terakhir di atas. Tiada bayi yang boleh terlepas dari urutan 3 tahap tersebut. Hanya kekerapan intensiti dan kelamaan prosesnya agak berbeza antara satu bayi dengan yang lain.

Jika dengan sebab-sebab tertentu bayi terlepas pandang dari salah satu tahap tersebut, pertumbuhan bayi tidak akan normal. Dan mungkin menghadapi masalah lambat berjalan, lambat bercakap atau susah belajar sehinggalah dia diberi peluang kembali untuk menjalani proses dan tahap yang gagal atau terlepas perlaksanaannya.

Jika urutan tahap tersebut terganggu sedikit saja pun, seperti sudah mula berjalan walaupun belum cukup merangkak, bayi tersebut akan mengalami akibat yang agak buruk dan negatif – seperti kurang kemampuan koordinasi, lemah konsentrasi, hiperaktif, kurang kecekapan tangan kiri atau kanan serta menghadapi masalah pembelajaran terutama dalam bidang membaca dan menulis.

Menyelar dan merangkak bukan sahaja penting sebelum berjalan malah juga penting untuk mengkukuhkan kerjasama pertumbuhan otak kiri dan kanan.

Kebanyakan anak tidak melalui setiap proses tersebut mungkin akan mengalami masalah penyakit neuro dikemudian hari.

Kajian selama lebih 50 tahun membuktikan semakin awal atau cepat anak-anak mula belajar membaca kemungkinan lebih cerah ia berjaya dimasa depan.

Sumber: Kelab Timang 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI