Ibu mana yang tak sedih anak yang dikandung cukup bulan dan ketika dilahirkan mengalami komplikasi kerana lemas sehingga perlu di vakum untuk menyelamatkan nyawanya disahkan pula mengalami masalah lain pula.

Bagi Puan Nurfharah Farhana Hashimi, kehadiran Nur Damia Adriana bt Mohd Norhazriq yang dilahirkan dengan berat 3.42 kilogram itu ditunggu oleh semua ahli keluarga. Namun nasib tak menyebelahi Damia kerana selepas lahir Damia terus diberikan morphin dan bernafas menggunakan bantuan mesin. Morphine diberi supaya bila dia sedar, dia tak melawan dengan mesin.

Bagaimanapun, ketika damia dirawat di NICU doktor memberitahu kami yang tangan kiri Damia ada masalah tapi belum dapat disahkan lagi pada masa itu.

Cuma doktor sarankan kena pakai splint dan fisioterapi juga datang di NICU untuk tunjuk cara rangsang tangan kirinya waktu itu.

Lebih kurang 3 minggu semasa temujanji dengan doktor baru disahkan Damia Erbs Palsy. Erbs Palsy ini kecederaan pada saraf.

Awal 6 bulan memang pergerakan tangan kiri Damia sangat terhad dan ketika usianya dalam 3 bulan memang lembik dan tak boleh diangkat.

Perlu lakukan fisioterapi sepanjang hidup

Sebagai ibu saya rasa macam tak adil semua ini ditanggung oleh Damia dan kami suami isteri bertekad cara rawatan terbaik untuknya.

Kini alhamdulillah walaupun dia tak boleh pulih 100 peratus, tapi perkembangan yang ditunjukkan Damia sekarang ni buat kami lebih bersyukur pada Allah.

Damia dah boleh guna sepenuhnya tangan kiri dia walaupun caranya sedikit berbeza dan yerhad berbanding kanak-kanak lain.

Menurut Nurfharah kesedaran Erbs Palsy ni sangat kurang di Malaysia berbanding masalah autism, sindrom down atau cerebral palsy.

Sebenarnya jika diikutkan kecederaan ini boleh dielak. Jika dapat rawatan awal insya-Allah boleh dibantu Cuma anak-anak kyang Erbs Palsy ni mereka perlu melakukan fisoterapi sepanjang hidup mereka.

Luahan hati abah Damia sempena hari lahirnya 

4 tahun lepas 7/5/2015, detik paling mendebarkan utk abah dan mama.
10.15am – Nur Damia Adriana selamat dilahirkan tapi ada komplikasi, damia tak bernafas. Seminggu dalam NICU, bernafas dgn bantuan mesin. Tiada suara tangisan! Yang ada suara tangisan mama damia 😅. Bermulalah episod berulang alik ke hospital. Hari ke 8, mama call abah bgtau damia dah start menangis. Laju abah datang dari office. ALHAMDULILAH

Kelegaan abah dan mama tak lama. Doktor bgtau collarbone mia retak (clavicle fracture) dan utk baby tulang tu akan bercantum sendiri dgn cepat. Dan tangan kiri damia ada masalah tapi doc tak diagnosed apa-apa lagi pada masa tu. Doktor suruh rajin usap tangan anak dan beri masa utk heal sendiri.

Damia dibenarkan pulang, kami bawa damia balik dengan hati yang berat. Sorry damia, abah dan mama bukan tak happy tapi kami terlalu kusut, risau, takut!

Next appointment, doktor diagnose damia LEFT ERBS PALSY (kecederaan saraf pada tangan kiri). Doktor kata kesembuhan saraf ni lambat dan bergantung pada tahap kecederaan. Doktor suruh tunggu sampai umur damia 6 bulan, dan hanya fisioterapi sahaja rawatan yang damia perlukan masa tu. Nangis lagi mama awak 😅

Tak pernah sehari pon kami tak fikir pasal tangan damia, terlalu fokus tangan dia sampai lupa perhatian lain yang damia perlukan 😭 hari-hari kami google pasal ERBS PALSY, tak pernah dengar pon sebelum ni. Mama awak sampai dah ada ramai kawan dekat oversea tau sebab nak cari parents yang anak dorg sama mcm damia. ALHAMDULILAH mama jumpa support team yg baik dan sudi share maklumat.

Mana saja kami dengar tempat fisio ke urut ke yg bagus kami akan bawa damia. Dari physiotherapist, ustaz, atok tukang urut semua kami pegi bawa damia. Macam-macam minyak sapu dekat tangan damia, asal baca dan orang rekemen bagus utk saraf je terus pergi cari. Sampai melepur la tgn damia, sampai kene refer doc kulit. ALLAH sorry damia sayang.

Sekecil-kecil progress tangan damia pon dah cukup buat abah dan mama happy. Dari appointment fisio 2 minggu sekali ke sebulan sekali dan sekarang sudah 4 bulan sekali. Appointment doktor pakar tangan dari sebulan sekali, dah 6 bulan sekali sekarang. ALHAMDULILAH

Percayalah damia, mama dan abah dah berusaha sehabis baik yang kami mampu dan kami takkan pernah berhenti berusaha utk beri yg terbaik untuk damia!

Setiap dari kita pasti ada rezeki dan ujian masing masing. Terima kasih ya Allah kerana jentik hati kami untuk merasa manis ujian-MU. Semoga kami dapat jaga amanah ini dengan baik.

Kini damia sudah membesar bagaikan seorang juara🤩💪🏼. Happy 4th birthday NUR DAMIA ADRIANA!!😍😘

Ikhlas daripada abah utk tatapan damia besar nanti,
Hazriq Hassan

Sumber: FB Hazriq Hassan & Fara Farhana

Tinggalkan Komen