Tidak dinafikan, salah satu dilema ibu yang bekerjaya adalah untuk mencari pengasuh yang serasi dengan anak. Antara yang menjadi kegusaran ibu adalah untuk mendapatkan pengasuh yang bertanggungjawab, penyayang dan sentiasa ikhlas ketika diberi amanah untuk menjaga anak.

Seboleh-bolehnya sebagai seorang ibu, sudah tentulah kita mahu menjaga sendiri anak kesayangan. Namun, bukan semua ibu berpeluang untuk fokus menjaga anak di rumah kerana terikat dengan tanggungjawab kerja.

Dilema Ibu Bekerja: Mencari Pengasuh ‘Serasi’ Dengan Anak
Sumber foto: www.shutterstock.com

Oleh itu, sangat penting untuk ibu ayah untuk menjaga pengasuh yang diyakini dan mempunyai kemampuan untuk menjaga anak. Bukan sahaja cekap namun pengasuh juga perlu ada keupayaan yang kukuh untuk menjaga anak serta menguruskan rumah.

Kena Cari Betul-Betul, Jangan Tersalah Pilih Pengasuh
Banyak faktor yang perlu diberi perhatian ketika mencari pengasuh yang paling baik apabila berkata tentang perwatakan pengasuh. Adakah bakal pengasuh mempunyai perwatakan yang mudah didekati? Kebiasaannya, anak-anak lebih mudah tertarik kepada pengasuh yang mempunyai sifat peramah dan penyayang.

Antara cara untuk mencari pengasuh yang tepat untuk anak adalah:

1. Bertanya kepada orang lain
Sekiranya ada ahli keluarga mahupun rakan-rakan yang mempunyai kenalan pengasuh, bolehlah bertanya kepada mereka. Dengan itu, ibu ayah boleh mengetahui lebih banyak tentang bakal pengasuh. Sebaik-baiknya elakkan untuk terus memilih pengasuh yang tidak dikenali kerana dikhuatiri mereka tidak serasi untuk menjaga anak anda.

IKLAN
Dilema Ibu Bekerja: Mencari Pengasuh ‘Serasi’ Dengan Anak
Sumber foto: www.shutterstock.com

2. Buat survey
Sekiranya ibu mahu memilih pengasuh, buatlah survey terlebih dahulu. Ambil kira tentang perwatakan bakal pengasuh serta persekitara rumahnya. Pastikan kawasan rumahnya selamat bagi memastikan keselamatan anak sekiranya dihantar kepadanya.

3. Gunakan aplikasi yang sesuai dengan anda
Cara paling mudah mencari pengasuh yang boleh dipercayai adalah dengan menggunakan Sitly – sebuah platform dalam talian yang menghubungkan ibu bapa dan pengasuh. Dengan cara ini, anda dapat memilih bakal pengasuh mengikut kriteria yang diingini.

Aplikasi yang mengetengahkan pengguna telah ditubuhkan pada tahun 2009 di Belanda oleh seorang bapa sendiri apabila Jules van Bruggen menghadapi kesulitan untuk mencari khidmat jagaan anak untuk keluarganya sendiri. Beliau membuat keputusan untuk mencipta penyelesaian alternatif yang fleksibel dan boleh diakses.

Sitly kini aktif di 14 buah negara berbeza dengan lebih daripada 7 juta pengguna berdaftar, lantas menjadi platform antarabangsa yang pesat membangun dalam menghubungkan ibu bapa dan pengasuh.

IKLAN

Dilema Ibu Bekerja: Mencari Pengasuh ‘Serasi’ Dengan Anak

Tahniah! Sitly juga merupakan salah satu Jenama Pilihan Pa&Ma 2022 yang menerima anugerah Apps Pengasuh Anak Pilihan Pa&Ma.

Ibu bapa dapat mengawal dan menguruskan sepenuhnya proses pencarian serta pemilihan pengasuh yang bersesuaian dengan cara hidup dan kos mereka tanpa terikat dengan syarat dan komisen daripada syarikat agensi.

Pelbagai kelebihan yang boleh ibu bapa dapat daripada Sitly antaranya ibu bapa mempunyai fleksibiliti untuk mencari pengasuh pada bila-bila masa mengikut ketetapan dan keutamaan sendiri dan berdekatan dengan rumah.

IKLAN

Dengan cara ini, ibu ayah lebih yakin kerana dapat memilih pengasuh yang memenuhi kriteria yang diperlukan. Dibandingkan dengan aplikasi pengasuh lain di pasaran, Sitly membolehkan kita memilih sendiri pengasuh yang diingini. Sebagai contoh, ibu ayah boleh memilih pengasuh yang pandai memasak, boleh memandu untuk menghantar dan menjemput anak dari sekolah dan banyak lagi.

Dilema Ibu Bekerja: Mencari Pengasuh ‘Serasi’ Dengan Anak

Selain itu juga ibu bapa dapat menguruskan sendiri proses pemilihan pengasuh dengan mengadakan temu duga atau mencuba dulu khidmat pengasuh mengikut cara dan keselesaan ibu bapa itu sendiri.

Boleh dikatakan pengasuh yang ada di dalam senarai aplikasi Sitly bukan sembarangan! Semuanya berkelulusan serta mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk berkhidmat sebagai pengasuh dengan banyak lagi kelebihan lain.

Untuk maklumat lanjut tentang aplikasi ini, and boleh layari www.sitly.my atau ke laman Facebook SitlyMY atau Instagram sitly.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI