Ramai ibu yang sangat risau dituduh gagal mendisiplinkan anak kerana rumah mereka adakalanya bersepah, dinding berconteng dan anak-anak main losyen penuh di lantai atau sebagainya.

Perlu diingatkan anak yang sedang membesar dia nak terokai semua perkara dan ibu bapa kena faham fasa ini anak nak belajar sesuatu.

Perkongsian dari Pakar Keibubapaan & Kekeluargaan, Ibu Rose ini boleh dijadikan panduan untuk ibu bapa faham mengenai hal ini.

Drive your own brain. Ok.

Apa yang Ibu akan buat adalah memberi kepada sayang a guideline mengenai jenis parenting. So baca baik-baik apa yang Ibu bakal share ni.

Ada 4 jenis parenting.

DOMINANT PARENTING

Ini adalah jenis parenting yang ” cara saya saja betul, kamu salah” anak-anak dididik dengan rules yang amat ketat, sehingga anak-anak itu tiada cara untuk berkreatif dan berfikiran lain dari cara yang ibu bapa dah tetapkan. Anak-anak tertekan, namun terpaksa taat dan patuh! Anak-anak mungkin nampak well behave namun di dalam hati mereka mungkin mereka meronta-ronta.

Jika mereka tidak boleh rebel kerana masih di bawah jagaan ibu bapa mereka, kita akan lihat kesan-kesan memakan diri. Contoh, tidak berani menyuarakan pendapat. Selalu teragak untuk melakukan sesuatu perkara. Badan akan membongkok sedikit, kerana kurang keyakinan diri. Anak-anak mereka ini terlalu kurus seolah-olah memakan diri. Dan mungkin juga obese kerana tidak tahu cara lain untuk cope dengan frustration mereka kecuali dengan menyumbat makanan.

Tidak ada keyakinan bergaul dengan kawan-kawan sebaya dan akan takut sangat jika tidak perfect.
Ada juga kes yang bila sudah lepas keluar dari jagaan ibu bapa, akan jadi kemaruk dan langgar semua peraturan yang ditetapkan di rumah ibu bapa mereka. Seolah-olah kemaruk.

Bagus atau tak bagus begini? Terpulanglah anda menilainya. Apa yang sebenarnya yang sayang hendak di dalam parenting anda. Sayang nak besarkan dan memperkasakan seorang insan atau nak jadi seorang anak yang berpotensi besar itu, patung atau robot. Sayang pilihlah sendiri.

Pada kaca mata ibu dan bapa yang begini jenis parenting mereka, anak-anak mereka ini well behave dan mereka ibu bapa yang berjaya kerana anak-anak berdisiplin. Tetapi mereka tidak tahu apa yang telah mereka runtuhkan di dalam diri anak-anak mereka. Yang paling pasti, mereka telah dan sedang meruntuhkan keyakinan dan rasa hormat anak-anak mereka terhadap diri mereka sendiri. Their children lost their sense of self.

PERMISSIVE PARENTING

Ini jenis parenting semua boleh dilakukan. Rumah tiada rules dan tiada peraturan yang perlu diikuti. Makanlah merata-rata. Contenglah dinding ikut suka hati. Main lah losyen di lantai tanpa ada memikirkan kesanya. Tak kemas tempat tidur pun tak apa. Tak pergi sekolah pun okey. Balik lambat hingga lebih 12 malam pun tak mengapa. Keluar bermain di luar rumah pukul 3 pagi pun okay!

Ibu bapa begini melakukan begini kerana mereka kononnya sayangkan anak-anak mereka. Nak beri kebebasan kononnya supaya anak-anak boleh membentuk diri mereka sendiri.

Anak-anak jadi naik kepala dan tiada hormat ibu bapa malah sesiapa saja pun. Keadaan rumah bersepah dan tidak keruan kerana ibu bapa ini tidak ada grip terhadap the engineering of their home!

NEGLECTFUL PARENTING

Tak kisah dan tak mahu ambil tahu pasal anak. Tak ada anak lagi baik dan anak didelegate sahaja pada orang lain.

Kesannya anak-anak membesar dengan satu perasaan tidak dikasihi dan merasai diri mereka tidak penting. Confuse dan marah. Am I not important to you, my parents? itu lah yang bermain di fikiran mereka.

LOVING AND FIRM PARENTING

Seperti yang Ibu sering tekankan, ini adalah jenis parenting yang membina seseorang individu itu. Parenting begini adalah sebuah parenting yang mempunyai rules dan regulation namun bezanya dengan dominant parenting, loving and firm parenting adalah memberi ruang kepada anak-anak mereka untuk bersuara dan melakukan sesuatu yang lain dari apa yang ibu bapa tetapkan.

Contoh, kes menconteng dinding: Ibu bapa begini memahami perkembangan anak-anak dan faham ada anak-anak yang perlu untuk menconteng di dinding. Jadi apa yang ibu bapa itu lakukan adalah melekatkan kertas besar di suatu kawasan di dinding untuk memberi ruang anak itu expresi dirinya di situ. Kenapa ibu bapa beri peluang ini, kerana kefahamannya yang mendapat tentang proses self-actualisation seperti yang diterangkan oleh Abraham Maslow dan Dr. Maria Montessori. Tetap ada rules: anak diterangkan dengan baik untuk tidak conteng di tempat lain contohnya.

Jika ibu bapa ini memberi anak bermain losyen, dia akan menyediakan ruang dan banyak mana losyen yang boleh digunakan dan mengajak anak itu membersihkan kembali lantai itu setelah bermain. Kenapa, lovingnya ibu bapa ini menyebabkan mereka faham keperluan minda anak untuk belajar, explore dan mendapat jawapan dan menjadi kreatif. Kenapa perlu ajak anak bersihkan balik? Kerana anak itu juga perlu belajar untuk bertanggungjawab terhadap apa yang dia lakukan walaupun semasa atau untuk bermain.

Kesan:
1-anak boleh berdikari
2-hormat dirinya dan mempunyai keyakinan tinggi terhadap kebolehan dirinya kerana ibu bapanya memberi ruang untuk dia explore
3-Bertanggungjawab
4-Sayang dan kagum serta hormat yang tebal terhadap ibu bapa mereka dan ini berpanjangan sehingga ke akhir hayat.
Dan banyak lagi yang best best.

Satu, yang Ibu nak pesan pada sayang semua. Tolonglah ingatkan kawan-kawan yang mendabik dada perasan hebat sangat kerana anak-anak mendengar cakap kerana dia BENGKENG itu, anak-anak mereka mungkin merupakan bom yang bakal lepas.

Kedua, janganlah cepat rasa you are not a good parent atau seorang ibu atau bapa yang gagal dan ini menyebabkan and murung. Sayang mungkin buat silap, tapi it does not mean you are a failure. Anda cuma silap dan baiki saja kesilapan itu.

Ketiga, ELAKKANLAH DIRI MENUDUH ORANG LAIN A FAILURE OR GAGAL KERANA MERASAKAN KITA SUDAH HEBAT. Perjalanan kita ini jauh lagi jika anak baru 9-10 tahun, belum remaja dan belum lagi keluar dari rumah sebagai individu yang dewasa dan perkasa!

Keempat, SAYANG SEMUA, JANGAN CEPAT MENGELABAH BILA ADA ORANG MEMBAYANGKAN YANG YOU ARE A FAILURE. Kaji dulu, selidik dulu and RUN YOUR OWN BRAIN.

BELAJAR DAN UPGRADE DIRI..ITU MESTI!

TOLONG SHARE APA YANG IBU TULIS INI… SELAMATKAN kawan-kawan kita yang sedang confuse dan tak sure kerana tenggelam dalam satu perasaan yang mereka ibu bapa yang gagal mendisiplin kan anak-anak kerana mereka melihat rumah mereka bersepah! Dan merasakan bahawa mereka ini gagal as a parent.

IBU MINTA TOLONG SAYANG, TOLONG SHARE, Supaya ramai ibu bapa yang di dalam kategori itu bangun dan bersemangat mendidik anak-anak dengan baik dan mendisiplinkan anak-anak dengan LOVING AND FIRM PARENTING.

Sumber: Ibu Rose