Apabila duduk rumah, tak dapat nak ke mana-mana, macam-macam idea datang secara spontan. Mencuba menu baru, nak hias rumah atau berkebun antara aktiviti yang dilakukan bagi mengisi masa lapang.

Bagi rumah yang ada banyak barang tetapi ruang agak terhad, kadang tu sakit mata lihat barang tak tersusun dengan elok. Nak beli almari agak mahal juga, lagi-lagi dalam keadaan sekarang ni.

Jadi apa kata, anda DIY sendiri rak menggunakan frame RM2.10 dan cantumkan menjadi sebuah rak yang cantik dan besar. Dengan bajet yang murah, kira berbaloilah untuk rumah nampak kemas.

Berikut perkongsian dari Puan Syamimi Lyana. Ini lah hasilnya! Encik suami DIY rak sendiri pakai frame ECO je. Jimat, kemas dan kukuh

Edit : Ramai tanya berapa modal. Saya share sini ye. Modal tak sampai RM50.

IKLAN

Bahan-bahan:

Frame 18 pcs
Skru
Paku
Kayu saiz 1×1 beli kat kedai kayu

Cara membuatnya:

IKLAN

1) Susun frame ikut saiz rak yang dikehendaki. Jika nak buat seperti dalam gambar, perlu 18 keping.

2) Selepas susun boleh mula cantumkan. Lapik kayu saiz 1×1 lepas tu paku antara frame dan kayu.

IKLAN

3) Dah siap dan boleh letak barang-barang. Nak letak di dapur boleh, bilik tidur pun boleh.

p/s: Jika anda nak buat saiz rak yang lebih kecil pun boleh. Ikut pada keadaan ruang rumah. Sekurangnya barang-barang boleh diletakkan secara lebih tersusun.

Kredit: Syamimi Lyana

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)